proho.gr

Όπως είχαμε γράψει, η δικαστική απόφαση με την οποία απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο The Pirate Bay για τους Βρετανούς ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για την υπηρεσία. Η παρουσίαση του θέματος από όλα τα ΜΜΕ τους εξασφάλισε τεράστια διαφήμιση η οποία με τη σειρά της αύξησε κατά πολύ και την επισκεψιμότητα στο site.

Το The Pirate Bay όμως δεν ήταν το μόνο ωφελημένο από την απαγόρευση. Εξίσου τυχερό φάνηκε και το κόμμα των Πειρατών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Pirate Party). Το κόμμα φιλοξενεί στο site του ένα proxy για την υπηρεσία.

Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί πολίτες και σε λίγο καιρό οι Ολλανδοί για τους οποίους υπάρχει αντίστοιχη απαγόρευση θα μπορούν εύκολα να χρησιμοποιούν το The Pirate Bay επισκεπτόμενοι απλώς τη διεύθυνση https://tpb.pirateparty.org.uk.

Το γεγονός φυσικά μεταφράστηκε σε καταιγισμό επισκέψεων για το site του κόμματος. Όπως αναφέρεται μάλιστα ξεπέρασαν τα 1.8 εκατομμύρια μέσα σε 24 ώρες.

Δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές πάντως. Όπως αναφέρει στέλεχος του κόμματος, κάθε φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το Διαδίκτυο, η δημοτικότητα του κόμματος αυξάνεται σημαντικά.

Αντίστοιχα πάντως είναι τα πράγματα και σε άλλες χώρες. Στη Γερμανία για παράδειγμα το Κόμμα των Πειρατών έχει ιδιαίτερη ισχύ και εξασφάλισε την είσοδό του σε τοπικό κοινοβούλιο αποσπώντας ποσοστό 7,8% με 608.957 ψήφους και 20 έδρες. Μάλιστα στις πανεθνικές εκλογές που θα γίνουν μέσα στο 2013 οι Γερμανοί Πειρατές αναμένεται να εισέλθουν και στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο με ποσοστά που μετρώνται από 8-12%.