Όσες εταιρείες, δημόσιοι οργανισμοί, φορείς της αυτοδιοίκησης και άλλοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να αγοράσουν και να κατοχυρώσουν διαδικτυακές διευθύνσεις που έχουν κατάληξη, η οποία παραπέμπει στην εταιρική επωνυμία τους ή την περιοχή τους, θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον αρμόδιο διεθνή φορέα ICANN (Internet Corporation for Assigned Names).

Οι νέες καταλήξεις θα οδηγήσουν σ’ ένα πλουραλισμό διευθύνσεων, πέρα από τις γνωστές .com και .org, καθώς θα είναι δυνατό να δημιουργηθούν νέες καταλήξεις του τύπου .scotland ή οτιδήποτε σχετικό. Κάθε ενδιαφερόμενος οργανισμός ή φορέας έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση για έως 50 καταλήξεις διευθύνσεων.

Η ICANN θα δημοσιεύσει έως τις 30 Απριλίου λεπτομέρειες σχετικά με τις διευθύνσεις που έχουν ζητηθεί. Όπως έκανε γνωστό μέχρι σήμερα 839 χρήστες έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ αυτών βρίσκονται εταιρίες όπως η Google και η Canon, που πλήρωσαν το «αλμυρό» παράβολο των 185.000 ευρώ για να έχουν δικαίωμα υποβολής της αίτησης. Όσες εταιρίες και φορείς πάρουν την έγκριση για τις διευθύνσεις που ζητούν, θα πρέπει στη συνέχεια να καταβάλουν 25.000 δολάρια ετησίως για τη διατήρηση του δικαιώματος αυτού.

Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμάχες μεταξύ των ενδιαφερομένων, που πιθανώς βρεθούν να διεκδικούν παρόμοιες καταλήξεις. Για παράδειγμα, ήδη μία αμερικανική και μία γερμανική εταιρία, που έχουν το ίδιο όνομα Merck, έχουν συγκρουστεί για τις παρόμοιες σελίδες τους στο Facebook. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ICANN έχει διευκρινίσει ότι αρχικά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσπαθήσουν να τα βρουν μεταξύ τους και, αν δεν μπορέσουν, τότε θα γίνει δημοπρασία, ώστε την επιθυμητή και επίμαχη διεύθυνση θα πάρει όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα.