Μια ερευνητική ομάδα στη Τουρκία αποκάλυψε μια καινοτομική ρομποτική συσκευή, η οποία επιτρέπει σε άτομα με ειδικές ανάγκες να στέκονται στα πόδια τους και να εκτελούν καθημερινές εργασίες πιο εύκολα από ποτέ.

Το «Tek Robotic Mobilisation Device» έχει δοκιμαστεί στη Τουρκία και έχει ήδη αλλάξει τη ζωή του παραπληγικού, Yusuf Akturkoglu. Ο 27χρονος έμεινε ανάπηρος από τη μέση και κάτω, ύστερα από πτώση από άλογο, πριν πέντε χρόνια.

«Είναι θαυμάσιο το συναίσθημα να σηκώνεσαι ξανά όρθιος και να στέκεσαι στα πόδια σου. Περνούσα όλη μου τη ζωή καθιστός, αλλά με αυτή τη συσκευή θα σηκώνομαι όποτε θέλω. Μπορώ να εκτελώ καθημερινές εργασίες και πλέον νιώθω ελεύθερος», αναφέρει ο 27χρονος.

Η συσκευή διαθέτει ειδικούς ιμάντες πρόσδεσης για την ασφαλή ανύψωση και οι χρήστες την κατευθύνουν μέσω ενός τηλεχειριστηρίου.

Το Tek αναπτύχθηκε στη Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα από την εταιρία AMS Mekatronic. Είναι επαναφορτιζόμενη και οι χρήστες πρέπει να την φορτίζουν κάθε τρεις ημέρες.

Ο εφευρέτης Necati Hacikadiroglu, δήλωσε στο Reuters: «Έχουμε αναπτύξει μια συσκευή που επιτρέπει σε παράλυτους ανθρώπους να κινούνται μέσα σε στενά περάσματα, να κάθονται και να σηκώνονται από μια καρέκλα, να χρησιμοποιούν τη τουαλέτα όπως και εμείς, να πηγαίνουν για ψώνια και γενικά να εκτελούν εργασίες που μέχρι σήμερα είτε δεν μπορούσαν ή ήταν αρκετά δύσκολο. Τους προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσουν μια ευκολότερη ζωή».

Το προϊόν έχει υποστεί κλινικές δοκιμές και οι γιατροί δείχνουν εντυπωσιασμένοι. Ισχυρίζονται ότι η συσκευή μπορεί να βοηθήσει στη καταπολέμηση ανεπιθύμητων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι παράλυτοι άνθρωποι, όπως του διαβήτη, ο οποίος προκαλείται λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος.