Το πρώτο υπερ-ευαίσθητο «νανο-αυτί», που είναι ικανό να ακούει ήχους σε αφάνταστα μικροσκοπική κλίμακα, οι οποίοι είναι ένα εκατομμύριο φορές χαμηλότεροι από τον ήχο που μπορεί να πιάσει το ανθρώπινο αυτί, δημιούργησαν γερμανοί επιστήμονες.

Έτσι νοίγει έτσι ο δρόμος για τη δημιουργία «νανο-φώνων», που θα καταγράφουν ήχο των πιο μικρών οργανισμών, όπως τα μικρόβια, τα βακτήρια και οι ιοί, κάτι που μελλοντικά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στη βιολογία και την ιατρική. Δεν αποκλείεται μάλιστα να καταστεί εφικτή ακόμα και μια τελείως νέα μέθοδος διάγνωσης ασθενειών.

Η νανο-συσκευή βασίζεται σε ένα νανοσωματίδιο χρυσού διαμέτρου 60 νανομέτρων, που είναι παγιδευμένο σε ένα οπτικο-ηλεκτρικό πεδίο μιας ακτίνας λέιζερ με μήκος κύματος 808 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου).

Οι οπτικοί φυσικοί της Ομάδας Φωτονικής και Οπτοηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου, με επικεφαλής τους Γιόχεν Φέλντμαν και Αντρέι Λούτιχ, έδειξαν πειραματικά για πρώτη φορά ότι ένα σωματίδιο μέσα σε μια οπτική παγίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας υπερβολικά ευαίσθητος αισθητήρας ήχου.

Όπως διαπιστώθηκε, το παγιδευμένο σωματίδιο μετακινείται από την αρχική θέση ισορροπίας του ανάλογα με τις δονήσεις των γειτονικών ηχητικών κυμάτων. Η συχνότητα του ήχου υπολογίζεται στη συνέχεια, με βάση πόσο έχει αποκλίνει το νανο-σωματίδιο από την αρχική θέση του.

Τα πειράματα έδειξαν ότι το νανο-αυτί μπορεί να ακούσει ήχους έως μείον 60 ντεσιμπέλ, δηλαδή έξι τάξεις μεγέθους πιο κάτω από το αυτό που ακούει το ανθρώπινο αυτί.