Στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Aviatr εναποθέτουν τις ελπίδες τους επιστήμονες για την εξερεύνηση του Τιτάνα, του μεγαλύτερου φυσικού δορυφόρου του πλανήτη Κρόνου. Η πτήση του συγκεκριμένου σκάφους και οι τρισδιάστατες φωτογραφίες που θα τραβήξει, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να πάρουν περισσότερα στοιχεία για το ουράνιο σώμα.
Το βάρους 120 κιλών Aviatr, έχει σχεδιαστεί με σκοπό αφού τραβήξει τις φωτογραφίες να επιχειρήσει να προσγειωθεί στην επιφάνεια του Τιτάνα.
Μια άλλη μέθοδος που εξετάζεται για την αποστολή στον Τιτάνα είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο αερόστατο. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η λύση του Aviatr είναι η πλέον ενδεικνυόμενη, καθώς πρόκειται για ένα σώμα με βάρος μεγαλύτερο αυτού του αέρα. Και αυτό γιατί η ατμόσφαιρα του σώματος θα επέτρεπε σε ένα τέτοιο σώμα να παραμείνει σε πτήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αντίθετα με ένα αερόστατο, οι επιστήμονες θα έχουν τον έλεγχο του Aviatr, καθορίζοντας το ύψος που θα πετάει.
Η τροφοδότηση με ενέργεια του αεροσκάφους θα εξασφαλίζεται από μια γεννήτρια με πλουτώνιο. Επιπλέον, θα προγραμματιστεί με τρόπο τέτοιο ώστε σε περίπτωση που χαθεί η επικοινωνία με τους χειριστές, αυτόματα να τίθεται σε κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας» και να παραμένει ακινητοποιημένο.
Η σχεδίαση του Aviatr έγινε από μια 30μελή ομάδα από το πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, με επικεφαλής τον Jason Barnes. Παρόλο που η NASA δεν ενέκρινε τον τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης, ο Barnes παραμένει αισιόδοξος πως το ενδιαφέρον για το Aviatr είναι ακόμη υψηλό και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της NASA.
Το κόστος του Aviatr συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος που θα το μεταφέρει στον Τιτάνα, φτάνει τα 715 εκατ. δολάρια.