Οι κυβερνοεπιθέσεις, οι τελευταίες εξελίξεις με το διαδικτυακό τρομακτικό «παιχνίδι» της μπλε φάλαινας θέτουν επιτακτικά το αίτημα για ασφάλεια. Η ασφαλής πλοήγηση στο Internet απαιτεί την καλλιέργεια σχετικής κουλτούρας με προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης όχι μόνο των παιδιών που είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα αλλά επίσης γονέων και εκπαιδευτικών. Όπως τόνισε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, «το διαδίκτυο είναι μία παγκόσμια γειτονιά. Σε αυτή τη γειτονιά ζούμε. Την κουλτούρα ασφάλειας στο ιντερνετικό περιβάλλον πρέπει να την αποκτήσουμε και από τα σχολεία μας. Για αυτό και υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας*, στις 11 Μαΐου, μεταξύ των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με σκοπό την κοινή δράση ενημέρωσης παιδιών εκπαιδευτικών, γονέων και για την ασφαλή πλοήγηση. Θεμελιώδους σημασίας για την προστασία από τα ηλεκτρονικά εγκλήματα είναι η πρόληψη, όπως επισήμανε ο κ. Παπαπροδρόμου. «Η καταστολή είναι ομολογία αποτυχίας της πρόληψης. Πρόληψη σημαίνει ενημέρωση», σχολίασε. «Η καταστολή είναι μέρος του θέματος, τρέχουμε πίσω από γεγονότα που μας αιφνιδιάζουν, είναι αμείλικτα. Αυτό σημαίνει ότι σε προγενέστερο στάδιο έχουμε αποτύχει». Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπογράμμισε με έμφαση τη σπουδαιότητα επικοινωνίας και διαλόγου με τα παιδιά προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα για τη σχέση τους με το διαδίκτυο:

  • Εμείς οι γονείς πρέπει να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας. Να έχουμε ποιοτική σχέση μαζί τους. Να τα πλησιάζουμε να τα συζητούμε.
  • Πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαλόγου το πότε θα αποκτήσει το παιδί το κινητό που σήμερα είναι ένας υπολογιστής, πώς θα κάνει χρήση, πώς θα σερφάρει. Να έχει γνώσεις να είναι ενημερωμένο.
  • Η χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου είναι πολύ σημαντική . Έχει σχέση με τον πολιτισμό την παιδεία και την επικοινωνία, καθορίζει ποιοτικούς δείκτες. Στο περιβάλλον του το παιδί μπορεί να νιώθει άβολα αν δεν έχει κινητό-υπολογιστή.
  • Αυτό που ισχύει στην καθημερινότητά μας και δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία στον πρώτο τυχόντα, ισχύει και στο διαδίκτυο. Μην έχουμε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας επειδή βρισκόμαστε στο δωμάτιό μας.
  • Το σπίτι και οι γονείς πρέπει να έχουν δίαυλο επικοινωνίας με το σχολείο, τους δασκάλους, τους καθηγητές, τόνισε ο κ. Παπαπροδρόμου.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης υπενθύμισε τις εναλλακτικές δυνατότητες επικοινωνίας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 11188 και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.