Είστε από τους ανθρώπους που το μεγαλύτερο μέρος του σκληρού τους δίσκου είναι κατειλημμένο με φωτογραφίες και γενικότερα ασχολείστε με την φωτογραφία αλλά δεν είστε και απολύτως σίγουροι για το πόσο ωραίες είναι; Σταματήστε να δείχνετε από δω και από εκεί τις φωτογραφίες σας και να ρωτάτε αν είναι ωραίες.

Οι ερευνητές στην Xerox δημιούργησαν ένα πακέτο λογισμικού, το οποίο με «σοβαρότητα και ειλικρίνεια» σας ενημερώνει για το κατά πόσο οι φωτογραφίες είναι όντως καλές ποιοτικά ή καλύτερα να… βρείτε κάποιο άλλο χόμπι να ασχολείστε!

Παρατηρώντας τα παραδείγματα από το πρόγραμμα Aesthetic Image Search, μπορείτε να διακρίνετε ίσως, ότι όντως οι καλές έχουν μία «ποιότητα», αν και κάποιες από αυτές που «κόπηκαν», ίσως αδικήθηκαν.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί και εξετάζει τις ίδιες παραμέτρους που θα εξέταζε και ένας έμπειρος φωτογράφος, όπως την ισορροπία φωτός μεταξύ άλλων παραμέτρων. Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόγραμμα «προσπαθεί να μάθει τι κάνει μια εικόνα ιδιαίτερη, και οδηγεί τους λάτρεις της φωτογραφίας να την χαρακτηρίσουν ως υψηλής ποιότητας».

Τις φωτογραφίες προτού μπορέσει να τις κρίνει το πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να της κατηγοριοποιήσετε ανάλογα με το περιεχόμενο που έχουν, όπως πορτρέτα ,παραλίες, ουρανός ή λουλούδια.

Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί διαφορετικές παραμέτρους για την αξιολόγηση του κάθε είδους φωτογραφίας ανάλογα με αντικείμενό που απεικονίζουν.

Πηγή: proho.gr