Οι τεταμένες σχέσεις της Google με την κινεζική κυβέρνηση φαίνεται πως κάθε άλλο παρά ηρεμούν, μιας και έγινε γνωστό ότι το App Store του Android, δεν είναι διαθέσιμο για πολλούς χρήστες στην Κίνα και κάποιοι να μπορούν έχουν ναι μεν πρόσβαση, άλλα με υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση.

Το «Blocked In China», ένα site το οποίο εξετάζει ποια URLs είναι προσβάσιμα σε πέντε μεγάλες επαρχίες της χώρας, επιβεβαιώνει το μπλοκάρισμα των market.android.com.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Android Market μπλοκάρεται στην Κίνα, γκρίνιες λόγω δυσαρέσκειας από διάφορους δυσαρεστημένους κατόχους κινητών τηλεφώνων που δεν έχουν πρόσβαση στο κατάστημα μπορεί να εντοπιστεί ήδη από το 2009.

Από την άλλη τα εγχώρια ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών της Κίνας, αποτελούν την παρηγοριά για τους χρήστες και μάλιστα οι εφαρμογές προσφέρονται δωρεάν από τα συγκεκριμένα. Απόδειξη ότι οι πολλοί κάτοχοι στρέφονται σε αυτά, υποδεικνύει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που εγγράφονται στο επίσημο site, κάτι που κάθε άλλο από το να ευχαριστεί την Google, από την άλλη όμως είναι και μία διέξοδος για τους πελάτες της.

Αν και θα μπορούσε να αποτελεί ένα προσωρινό ζήτημα η όλη υπόθεση, το τελευταίο περιστατικό αποτελεί πηγή νέας δυσφορίας για την εταιρεία. Παράλληλα εκτός της παρουσίας αυτών των «μικροπροβλημάτων» θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το νέο OS που ετοιμάζει το αντίπαλο δέος στα ηλεκτρονικά ψακτήρια, Baidu, το Qiushi, που φημολογείται ότι βασίζεται στο Android.

Υπάρχουν και αναφορές για προβλήματα και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες των Gmail και Google Talk. Νωρίτερα φέτος, η κινεζική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αρνηθεί νέο γύρω κατηγοριών ότι είχε προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail που ανήκαν σε ανώτερους αξιωματικούς των ΗΠΑ.

Τέλος και το κοινωνικό δίκτυο Google +, παραμένει και αυτό μπλοκαρισμένο στην Κίνα, συμπληρώνοντας την μαύρη λίστα, Great Firewall (GFW), στην οποία συναντούμε το Twitter και το Facebook.

Πηγή: proho.gr