Θα μπορούσε ένας υπερ-υπολογιστής, αφού επεξεργαστεί ένας πλήθος πληροφοριών, να μας αποκαλύψει τα μελλούμενα; Αν και ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κάτι τέτοιο υποστηρίζει ένας ερευνητής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής του πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Σύμφωνα με τον Κάλεβ Λεετάρου αν ένας «ισχυρός» υπολογιστής τροφοδοτηθεί με εκατομμύρια ειδήσεις, είναι σε θέση να προβλέψει σημαντικά μελλοντικά γεγονότα, όπως το ξέσπασμα των επαναστάσεων. Ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμά του θα μπορούσε να προβλέψει καλύτερα από τις μυστικές υπηρεσίες την «Αραβική Άνοιξη» και την εξέγερση στη Λιβύη, αλλά επίσης να διαβλέψει έγκαιρα που περίπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν.

Ο Κάλεβ Λεετάρου παρουσίασε τη σχετική μελέτη του στο περιοδικό «First Monday», βασιζόμενος σε μια ανάλυση πάνω από 100 εκατομμυρίων άρθρων από διάφορες ειδησεογραφικές πηγές ανά τον κόσμο, διεθνείς και τοπικές. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, αφορούσαν κυρίως δύο είδη πληροφοριών: το «κλίμα» του κάθε άρθρου, αν δηλαδή αφορούσε «καλά» ή «κακά» νέα και την τοποθεσία της κάθε είδησης. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ένας τεράστιος «ιστός» 100 τρισεκατομμυρίων σχέσεων μεταξύ των πληροφοριών και, στη συνέχεια, τα στοιχεία τροφοδοτήθηκαν στον υπέρ-υπολογιστή «SGI Altix», γνωστό και ως «Ναυτίλο», που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Τενεσί και έχει συνολική επεξεργαστική ισχύ που φτάνει τα 8,2 teraflops.

Ο «Ναυτίλος» δημιούργησε γραφικά για διαφορετικές χώρες όπου σημειώθηκε η «Αραβική Άνοιξη». Σε όλες τις περιπτώσεις, αποκαλύφθηκε ότι, αρκετό καιρό πριν τα συμβάντα, καταγραφόταν μια ασυνήθιστη επιδείνωση του «κλίματος» σε κάθε χώρα. Ο Λεετάρου ισχυρίζεται ότι οι ενδείξεις αυτές φανερώνουν έγκαιρα και με καλύτερο τρόπο τι πρόκειται να συμβεί, ακόμη και από τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών! Έφερε ως παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε αρχικά με έμφαση τον τελικά εκθρονισθέντα πρόεδρο Μουμπάρακ, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούσαν λανθασμένα ότι ο Μουμπάρακ ήταν ακλόνητος και πως και αυτή τη φορά θα έμενε στην εξουσία. Αντίθετα, τα γραφικά του υπολογιστή, με βάση τα συσσωρευμένα δημοσιεύματα, αποκάλυπταν ότι κάτι πρωτοφανές θα συνέβαινε.

Παρόμοιες πρόωρες ενδείξεις εντόπισε ο υπολογιστής πριν την επανάσταση στη Λιβύη και την εξέγερση κατά του Καντάφι, καθώς και πριν τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ΄90. Ακόμα, σύμφωνα με τον αμερικανό ερευνητή, η ανάλυση των δημοσιευμάτων μπορεί να αποκάλυπτε πιο νωρίς σημαντικές ενδείξεις για το πού πραγματικά βρισκόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, δηλαδή στο βόρειο Πακιστάν και όχι στο Αφγανιστάν, όπως ευρέως πιστευόταν.

Ο Λεετάρου ισχυρίζεται ότι το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί, ώστε να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και να κάνει πραγματικές προβλέψεις για το μέλλον και, όπως είπε, αυτό ακριβώς προτίθεται να κάνει σε επόμενο στάδιο, σαν σύγχρονος αστρολόγος. Όπως δήλωσε, «μοιάζει με την πρόβλεψη του καιρού. Ποτέ δεν είναι τέλεια, αλλά είναι καλύτερο από το να μαντεύουμε απλώς στην τύχη».