Το να πετά κανείς με το ιδιωτικό του τζετ μπορεί να αλλάξει ριζικά όταν βγει στην αγορά το πρώτο ηλεκτρικό αεροσκάφος που προσγειώνεται και απογειώνεται κάθετα.

Το αεροσκάφος που θυμίζει κατά κάποιο τρόπο αυγό ονομάζεται Lilium έχει την αναγνώριση και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που επισημαίνει τα περιβαλλοντικά του πλεονεκτήματα όπως και το ότι δεν χρειάζεται αεροδρόμιο για να προσγειωθεί και να απογειωθεί.

Το Lillium σηκώνεται στον αέρα και προσγειώνεται κάθετα, μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιεί ελικοδρόμια. Σχεδιάστηκε στη Γερμανία και έχει μέγιστη ταχύτητα 400 χιλιομέτρων την ώρα.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα αεροσκάφος έτοιμο για χρήση στην καθημερινή ζωή», δήλωσε ο συνιδιοκτήτης της Lilium Daniel Wiegand σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, «θέλουμε ένα σκάφος που θα προσγειώνεται και θα απογειώνεται κάθετα και δεν θα χρειάζεται την περίπλοκη και ακριβή υποδομή του αεροδρομίου», πρόσθεσε, «για να μειώσουμε το θόρυβο και τη ρύπανση χρησιμοποιούμε ηλεκτρικούς κινητήρες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κοντά σε αστικές περιοχές».

Το αεροσκάφος θα είναι διαθέσιμο από το 2018 και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το κόστος του.

Για τον χειρισμό του χρειάζεται πιλότος με άδεια και τουλάχιστον είκοσι ώρες εκπαίδευσης στην κατηγορία του ενώ το αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο για να πετά μόνο μέρα και υπό καλές καιρικές συνθήκες.

Το σχεδιασμό του υπογράφουν οι Γερμανοί μηχανικοί Daniel Wiegand, Patrick Nathen, Sebastian Born και Matthias Meiner.

liaslakdma2 liaslakdma3

liaslakdma1

liaslakdma4 liaslakdma5 liaslakdma6