Έχοντας ένα δισεκατομμύριο χρήστες, μια από τις πιο γνωστές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, το WhatsApp προχωράει σε νέες αλλαγές για την ασφάλεια των χρηστών.

Πολλοί είναι οι χρήστες παγκοσμίως οι οποίοι είδαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους να εμφανίζεται ένα μήνυμα σε κίτρινο πλαίσιο. Κάποιοι θεώρησαν ότι ίσως πρόκειται για κάποιου είδους «χάκινγκ» αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό ασφαλείας που πρόσθεσε η δημοφιλής εφαρμογή. Αφορά την κρυπτογράφηση end-to-end που προστέθηκε από το WhatsApp σε όλες τις συνομιλίες που γίνονται. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εμποδίζουν οποιονδήποτε τρίτο να επέμβει σε αυτές και να μπορεί να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα.

Πλέον η δημοφιλής εφαρμογή θα κρυπτογραφεί όλα τα μηνύματα, τις κλήσεις, τις φωτογραφίες, τα ηχητικά μηνύματα και τα βίντεο που ανταλλάσσουν οι χρήστες σε συσκευές Android και iOS.

Το μήνυμα αναφέρει: «Τα μηνύματα και οι κλήσεις σας προς αυτήν τη συνομιλία είναι τώρα ασφαλή με κρυπτογράφηση. Πατήστε για πληροφορίες». Πατώντας πάνω στο μήνυμα, η εφαρμογή ενημερώνει ότι ούτε το WhatsApp ούτε κάποιος τρίτος μπορεί να διαβάσει ή να ακούσει τις συνομιλίες των χρηστών. Σε αυτό το σημείο ο χρήστης μπορεί να κάνει επαλήθευση ή να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες οπότε παραπέμπεται στην ιστοσελίδα της εφαρμογής και συγκεκριμένα στα ζητήματα ασφαλείας. Το WhatsApp ουσιαστικά εξηγεί ότι όταν στέλνεις ένα μήνυμα ή κάνεις μια κλήση, ο μόνος που μπορεί να ξέρει τις πληροφορίες αυτών είναι ο αποστολέας και ο παραλήπτης ή οι παραλήπτες.

«Κανείς δεν μπορεί να δει μέσα στο μήνυμα. Ούτε κυβερνοεγκληματίες, ούτε χάκερ, ούτε τα καταπιεστικά καθεστώτα, ούτε καν εμείς. Η end-to-end κρυπτογράφηση βοηθά στο να γίνει η επικοινωνία μέσω WhatsApp ιδιωτική, περίπου όπως μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η διάσημη εφαρμογή. Επιπλέον τονίζει ότι οι χρήστες θα πρέπει να «κατεβάσουν» τη νέα έκδοση του WhatsApp για να λειτουργήσει πλήρως και στη δική τους συσκευή.

oaspdfoaofd2