Το Facebook προσπαθεί να κάνει την περιήγηση στο κοινωνικό δίκτυο πιο εύκολη από τους ανθρώπους που έχουν χάσει την όρασή τους, ενσωματώνοντας νέα χρήσιμα εργαλεία.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, θα διαβάζει αυτόματα στους χρήστες την περιγραφή μιας φωτογραφίας. Το κοινωνικό δίκτυο είναι πλέον ικανό να «καταλαβαίνει» τις φωτογραφίες σκανάροντάς τις και είναι σε θέση να αναγνωρίσει αν περιέχουν πράγματα όπως φαγητό, δέντρα ή ανθρώπους. Έτσι στη συνέχεια θα μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενό τους σε χρήστες με smartphones που έχουν ενεργοποιήσει τη ρύθμιση ανάγνωσης οθόνης. Μια φωνή θα ενημερώνει τους χρήστες για το τι εμφανίζεται στην κάθε φωτογραφία είτε ενός φίλου του, είτε μιας σελίδας.

Πριν από αυτό, το Facebook ενημέρωνε τους χρήστες με προβλήματα όρασης για το τι υπάρχει στο κοινωνικό δίκτυο, αναφέροντας το όνομα κάποιου που έκανε τη δημοσίευση, και στη συνέχεια λέγοντας τι ανέβασε αυτός, αναφέροντας για παράδειγμα τη λέξη «φωτογραφία». Τώρα, αντί για σκέτη τη λέξη «φωτογραφία», θα περιγράφει τι απεικονίζει αυτή η εικόνα, ώστε να καταλαβαίνει ο χρήστης τι περίπου έχει αναρτηθεί. Για παράδειγμα θα λέει: «Η εικόνα περιλαμβάνει: Δύο ανθρώπους, χαμόγελα, γυαλιά ηλίου, ουρανό, εξοχή, νερό» για μια εικόνα με ένα ζευγάρι στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το Facebook, περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες μοιράζονται κάθε μέρα στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου και του Instagram και υπάρχουν περίπου 39 εκατομμύρια χρήστες που είναι τυφλοί και 246 εκατομμύρια που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Έρευνες έδειξαν ότι πολλοί τυφλοί χρήστες συχνά αισθάνονται αποκλεισμένοι από συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα τα οποία κατακλύζονται από φωτογραφίες και βίντεο.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια μια τεχνολογία για την αναγνώριση των φωτογραφιών και τώρα προχωράει ένα βήμα παρακάτω «διαβάζοντας» καλύτερα το περιεχόμενό τους και περιγράφοντάς το στους χρήστες με προβλήματα όρασης. Το Facebook δουλεύει πάνω σε αυτή τη νέα ρύθμιση τους τελευταίους 10 μήνες.

Η τεχνολογία είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά αναγνωρίζει περίπου 100 σχέδια και εικόνες όπως μωρά, γένια, βουνά, χαμόγελα και selfies με ακρίβεια περίπου 80%. Το κοινωνικό δίκτυο, ωστόσο, σκοπεύει να προσθέσει κι άλλα σχέδια και να εμπλουτιστεί παρέχοντας ένα πιο χρήσιμο εργαλείο στους χρήστες.

facebook1