Πιο κοντά από ποτέ δείχνουν να είναι οι επιστήμονες στην απομόνωση του μποζονίου του Higgs ή αλλιώς σωματίδιο του «Θεού», που θεωρείται ως ένα από τα πλέον θεμελιώδη σωματίδια σχετικά με την δημιουργία του σύμπαντος.

Μετά από ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, που διεξάγονται τα σχετικά πειράματα στα Γαλλοελβετικά σύνορα, οι επιστήμονες είναι σε θέση πλέον να μας παρουσιάσουν απτά στοιχεία για το μέχρι τώρα θεωρητικό αυτό σωματίδιο.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε τη Παρασκευή, οι ερευνητές ανακοίνωσαν στο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής στη Γενεύη, τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματά τους.

Δύο διαφορετικές ομάδες, που εργάζονται με διαφορετικούς ανιχνευτές στον επιταχυντή, παρατήρησαν κάποιες συγκρούσεις σωματιδίων στα δεδομένα τους, κάτι που συνήθως είναι δείγμα κάποιας νέας ανακάλυψη και άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ πιθανό να είναι η εύρεση του πολυπόθητου για μελέτη σωματιδίου.

Όμως ειδικοί υιοθετώντας μία πιο συγκρατημένη στάση, επεσήμαναν πως θα μπορούσαν αυτές οι «συγκρούσεις» να οφείλονται σε κάποια δυσλειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή σε κάποια υπολογιστικά ελαττώματα του προγράμματος.

Εκπρόσωποι και από τις δύο ομάδες συμμερίζονται εν μέρει αυτήν την άποψη. Αν και έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές μεθόδους για την ανίχνευση των σωματιδίων και οι δύο έχουν παρατηρήσει αυτές τις συγκρούσεις κάτι που αν τελικά δεν οφείλεται σε κάποιο ελάττωμα στα προγράμματα τότε θα είναι πολύ ενδιαφέροντες οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις.