Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά στις χώρες- στόχους κακόβουλων emails βρέθηκε η Γερμανία κατά το 2ο τρίμηνο του 2015, με ποσοστό 19,59%, σύμφωνα με μελέτη της Kaspersky Lab.

Σημειώνεται ότι κατά το 1ο τρίμηνο ήταν στην 4η θέση, ενώ την 1η κατείχε η Μ. Βρετανία. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τη Γερμανία στην κορυφή και τη Βρετανία στη 2η θέση, ενώ την τρίτη κατέχει η Βραζιλία. Στην 4η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και στην πέμπτη η Ρωσία, που ήταν στη 10η θέση το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως «πηγές του spam» θεωρούνται οι ΗΠΑ (14,59%) και η Ρωσία (7,82%). Η Κίνα βρέθηκε στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας με 7,14% του παγκόσμιου spam, σε σύγκριση με το 3,23% του προηγούμενου τριμήνου. Ακολουθεί το Βιετνάμ (5,04% σε σύγκριση με 4,82% το 1ο τρίμηνο), η Γερμανία (4,13% σε σύγκριση με 4,39% το 1ο τρίμηνο) και η Ουκρανία (3,90% σε σύγκριση με 5,56% το 1ο τρίμηνο).

Το spam ως ποσοστό επί του συνολικού όγκου των email έχει μειωθεί κατά 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (από 59,2% σε 53,4%), αλλά το 2ο τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη χρήση παγκόσμιων γεγονότων σε μηνύματα spam, τα οποία βασίζονταν σε πραγματικά γεγονότα. Βασικός «πρωταγωνιστής» επί της προκειμένης είναι η «νιγηριανή απάτη» (Nigerian scam), με μηνύματα που πραγματεύονταν τον σεισμό στο Νεπάλ, τις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στην κορυφή της κατάταξης των κακόβουλων προγραμμάτων που απεστάλησαν με email βρέθηκε το Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen. Πρόκειται για μια ψεύτικη σελίδα HTML, η οποία αποστέλλεται μέσω email και μοιάζει με μια σημαντική ειδοποίηση από μια μεγάλη εμπορική τράπεζα, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, έναν προγραμματιστή λογισμικού, κ.α. Ο χρήστης καλείται να εισάγει προσωπικά του δεδομένα, που καταλήγουν σε κυβερνοεγκληματίες.