Το νέο τροχοφόρο ρομπότ της NASA θα είναι το μεγαλύτερο που έχει εκτοξευτεί ποτέ καθώς και το ακριβότερο που έχει σχεδιαστεί ως τώρα για τον Άρη.

Το συνολικό κόστος του Curiosity φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια με τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού να έχουν ξεπεράσει τα 660 εκατομμύρια δολάρια.

Η εκτόξευση του Curiosity έχει ήδη αναβληθεί κατά δύο χρόνια, και προγραμματίζεται τώρα για τέλη Νοεμβρίου 2011. Ακόμη η NASA ανακοίνωσε ότι χρειάζεται ακόμα 82 εκατομμύρια για τις τελικές δοκιμές.

Η αποστολή του Curiosity είναι να εξετάσει το κατά πόσο ο Άρης είναι, ή ήταν, κατάλληλος για τη διατήρηση μικροβιακής ζωής. Το συγκεκριμένο ρομπότ αντλεί ενέργεια από μια θερμοηλεκτρική ενέργεια ραδιενεργών ισοτόπων και έχει το μέγεθος ενός αυτοκινήτου τζιπ. Συγκριτικά με τα Spirit και Opportunity, το Curiosity είναι πέντε φορές μεγαλύτερο. Επιπλέον το νέο ρομπότ διαθέτει λέιζερ που τρυπά βράχους για να αναλύσει το εσωτερικό τους.

Επίσης, στη συγκεκριμένη αποστολή θα γίνει για πρώτη φορά προσπάθεια για προσγείωση ακριβείας αφού τα προηγούμενα ρομπότ ήταν τυλιγμένα σε αερόσακους ώστε να μπορούν να αναπηδούν κατά την ανώμαλη προσγείωση. Σύμφωνα με τη NASA, οι δυσκολίες που οδήγησαν σε υπερβάσεις του κόστους αφορούν κυρίως τα ηλεκτρονικά συστήματα, το ραντάρ προσεδάφισης και το τρυπάνι του ρομπότ.