Ο άγριος ξυλοδαρμός που υπέστη η 43χρονη αστυνομικός από τον σύζυγό της στη Λάρισα έφερε εκ νέου στο προσκήνιο, το μεγάλο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών, από τους συντρόφους τους.

Τον Μάρτιο του 2023, οι Αρχές της χώρας μας ενεργοποίησαν μια ψηφιακή εφαρμογή στα κινητά, το κουμπί πανικού (Panic button), με την οποία ειδοποιείται αμέσως η Αστυνομία, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Μέχρι σήμερα, 47 γυναίκες πάτησαν το κουμπί ενώ θεωρείται πιθανή η επέκτασή της και για περιστατικά ξυλοδαρμού ανηλίκων.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Κωνσταντία Δημογλίδου το Panic button είναι μία κρυφή εφαρμογή που είναι κρυμμένη στο κινητό του θύματος και δεν μπορεί να εντοπιστεί από κάποιο άλλο άτομο.

Πώς λειτουργεί το Panic button

Tο θύμα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.