Το πρωτάθλημα της Premier League θεωρείται «μαραθώνιος» και συνήθως δε χωρούν εκπλήξεις, σχετικά με την ομάδα που θα το κατακτήσει. Εν αντιθέσει με το θεσμό του κυπέλλου, που λόγω της μορφής των νοκ-άουτ, δίνει δικαίωμα στο όνειρο ακόμη και στους «μικρούς». Το πρωτάθλημα το κατακτά η ομάδα που ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, όμως κάποιες φορές έχουν συμβεί οι απόλυτες ανατροπές. Ένα ολικό «μπλακ-άουτ» στο φινάλε μπορεί να κοστίσει ακριβά, με τις παρακάτω πέντε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να το έχουν βιώσει με το χειρότερο τρόπο.

Νιουκάστλ (1995-96)

asidoja5 Οι οπαδοί της είχαν αρχίσει να γκρινιάζουν μετά την πώληση του Άντι Κόουλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ιανουάριο του 1995, όμως το επόμενο καλοκαίρι οι μεταγραφές των Ζινολά και Φέρντιναντ δυνάμωσαν τη Νιούκαστλ, που της αποδόθηκε το παρατσούκλι “Entertainers” λόγω του εντυπωσιακού ποδοσφαίρου, που απέδιδε τη σεζόν 1995-96. Τον Ιανουάριο είχε ήδη μία διαφορά 12 βαθμών από τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δείχνοντας πως δεν έχει αντίπαλο στην κούρσα του τίτλου. Ωστόσο, η αδυναμία της να πάρει βαθμούς απέναντι στους «μεγάλους» (ήττες από Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ) και κάποιες άλλες απώλειες, απέναντι σε μικρότερους αντιπάλους, έφεραν τις «καρακάξες» στη δεύτερη θέση της κούρσας, τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που στο τέλος είχε κάνει ένα εκπληκτικό σερί νικών.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1997-98)

asidoja4 Η ίδια ομάδα, που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν και έφτασε στο τρεμπλ την επόμενη, υπέστη ένα ανεπανόρθωτο «κάζο» στο ενδιάμεσο. Τον Μάρτιο του ’98 ήταν έντεκα ολόκληρους βαθμούς μπροστά από την Άρσεναλ, η οποία είχε και τρία παιχνίδια λιγότερα. Οι «κανονιέρηδες» εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τις εναπομείνασες αναμετρήσεις τους, ενώ πήραν μία τεράστια νίκη στο Ολντ Τράφορντ, απέναντι στη μεγάλη τους αντίπαλο. Το αήττητο σερί της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ συνεχίστηκε, με τον Αλσατό τεχνικό να φτάνει στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματός του με την Άρσεναλ, με ένα βαθμό διαφορά από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Άρσεναλ (1998-99)

Με το ίδιο νόμισμα την πλήρωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο «νήμα» από την Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» έμοιαζαν φαβορί από το ξεκίνημα της σεζόν, όταν και είχαν επικρατήσει με 3-0 των «μπέμπηδων» στο Χάιμπουρι. Στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν εμφανίζονταν ισοδύναμες, με την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα. Ωστόσο, μία ισοπαλία κόντρα στην Λιντς, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, έφερε τους «κανονιέρηδες» στην κορυφή. Τα «παγώνια» έμελλε, τελικά, να κρίνουν τον τίτλο, αφού την προτελευταία αγωνιστική υποχρέωσαν την Άρσεναλ σε ήττα, με τη Γιουνάιτεντ να παίρνει ξανά το προβάδισμα και να το κρατά (με ανατροπή κόντρα στην Τότεναμ) και στην τελευταία αγωνιστική.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2011-12)

Το απόλυτο «θρίλερ» στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ εξελίχθηκε τη συγκεκριμένη σεζόν, με τον τίτλο να κρίνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα, αν και τίποτα δεν προμήνυε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν οκτώ πόντους μπροστά από τη συμπολίτισσα, Σίτι. Μία ήττα και μία ισοπαλία των «μπέμπηδων» στις δύο επόμενες αγωνιστικές έριξαν τη διαφορά στους τρεις πόντους, με τη Σίτι να επικρατεί με 1-0 στο μεταξύ τους ντέρμπι. Οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν, με τους «πολίτες» να υπερέχουν στη διαφορά των γκολ. Μέχρι την τελευταία αγωνιστική, οι δύο ομάδες πήγαιναν «αγκαζέ», με το φινάλε να μην προσφέρεται για καρδιακούς. Μέχρι το 92’ της τελευταίας αγωνιστικής, η Σίτι ήταν πίσω στο σκορ με 1-2 από την ΚΠΡ και ο τίτλος κατέληγε στη Γιουνάιτεντ (νίκη με 1-0 επί της Σάντερλαντ). Δύο γκολ, όμως, από τους Τζέκο και Αγουέρο έδωσαν στους «σίτιζενς» τη νίκη-τίτλο, αφήνοντας τους «μπέμπηδες» στα… κρύα του λουτρού. asidoja2

Λίβερπουλ (2013-14)

Η μεγαλύτερη ευκαιρία της Λίβερπουλ να κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ. Σε μία σεζόν που η πρωτοπορία στη βαθμολογία άλλαξε χέρια 25 (!) φορές, η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς φάνηκε να είναι πιο δυνατή στο δεύτερο μισό της σεζόν, κάνοντας ένα σερί έντεκα νικών από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, επικρατώντας – μεταξύ άλλων – της Γιουνάιτεντ, της Σίτι, της Άρσεναλ και της Τότεναμ. Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τον «ξενοδόχο» Μουρίνιο. Η Τσέλσι έφυγε νικήτρια από το Άνφιλντ δύο αγωνιστικές πριν το τέλος, με τη διαφορά της Λίβερπουλ από την Μάντσεστερ Σίτι να μειώνεται στους τρεις βαθμούς και τους «πολίτες» να έχουν και ένα παιχνίδια λιγότερο. Η οδυνηρή ισοπαλία (3-3) την αμέσως επόμενη αγωνιστική με την Κρίσταλ Πάλας μετέτρεψε τα όνειρα της Λίβερπουλ για πρωτάθλημα σε… εφιάλτη, με τη Σίτι να κατακτά τον τίτλο, παρά τη συγκινητική προσπάθεια του Λουίς Σουάρες, με 31 γκολ. asidoja1 Πηγή: gazzetta.gr