Την ώρα που στο Κάρντιφ η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή του ποδοσφαίρου έριχνε αυλαία για φέτος, στην Ελλάδα ακόμη τίποτα δεν δείχνει σίγουρο για την επόμενη αγωνιστική χρονιά. Η σεζόν στη Super League ολοκληρώθηκε και όλες οι ομάδες κοιτούν τη νέα, αλλά τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν, παρά τις αποφάσεις που έλαβε ο συνεταιρισμός στις 29 Μαρτίου.

Η κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου προβλέπει ότι το 2017-18 θα έχουμε πλέι οφ, στα οποία θα πάρει μέρος και ο πρώτος της κανονικής περιόδου. Όμως, αυτό δεν είναι και σίγουρο ότι θα συμβεί. Ο τρόπος με τον οποίον απαξιώθηκε (και) το φετινό μίνι πρωτάθλημα, με τη βαθμολογία να διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις τον συνεταιρισμό.

Η ελάχιστη προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα (και γενικά το μειωμένο ενδιαφέρον), το γεγονός ότι η πρωτιά στα πλέι οφ δεν σημαίνει πλέον και πολλά γι’ αυτόν που την κατακτά, καθώς ο δεύτερος της Ελλάδας έχει πολύ δύσκολο δρόμο για να φτάσει στους ομίλους του Champions League και το κλίμα πόλωσης που δημιουργήθηκε, είναι στοιχεία που έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και ίσως οδηγήσουν σε αλλαγές πάνω στις ήδη σχεδιασμένες αλλαγές.

Επίσης, το καλοκαίρι του 2018 υπάρχει και το Μουντιάλ της Ρωσίας, στο οποίο εάν η Εθνική μας περάσει, τότε οι αγωνιστικές υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα. Αλλά, με τους πρώτους έξι να παίρνουν μέρος στα πλέι οφ, σημαίνει ότι θα πρέπει να προστεθούν άλλες 10 αγωνιστικές στις 30. Δηλαδή, 40 στο σύνολο! Και πώς θα προλάβουν οι ομάδες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Μα φυσικά με συνεχείς αγώνες Τετάρτη-Κυριακή, που μόνο καλό δεν θα είναι για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα εξουθενωθούν.

Υπάρχει και η πρόταση για συμμετοχή μόνο των τεσσάρων πρώτων στα πλέι οφ, την οποία είχε κάνει η Ξάνθη, αλλά σε πρώτη φάση είχε απορριφθεί.

Δεδομένο μοιάζει μόνο ότι όσον αφορά τον υποβιβασμό, θα προχωρήσει η μείωση των ομάδων από 16 σε 14 ενόψει 2018-19. Οι δύο τελευταίες ομάδες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Football League, ενώ ο 13ος και ο 14ος θα δώσουν πλέι οφ υποβιβασμού/ανόδου με τον δεύτερο της Β’ κατηγορίας, με τον πρωταθλητή της να ανεβαίνει αυτόματα.