Ανακοινώθηκε σήμερα η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, για τα επεισόδια που έγιναν στον προθάλαμο των αποδυτηρίων του Καραϊσκάκη, μετά το τέλος της αναμέτρησης με την ΑΕΚ στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου. Οι «ερυθρόλευκοι» τιμωρήθηκαν τελικά με τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και συνολικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει, ωστόσο, ότι ο τίτλος του πρωταθλήματος «κλείδωσε» και μαθηματικά.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση της ΕΠΟ, οι τέσσερις αγωνιστικές τιμωρίας προκύπτουν ως εξής: 2 αγωνιστικές για την πράξη των εκτεταμένων επεισοδίων, 1 αγωνιστική για την πράξη της βίας σε βάρος του διαιτητή του αγώνα και 1 αγωνιστική για την πράξη της βίας σε βάρος του βοηθού παρατηρητή του αγώνα.

Έφυγε το μεγαλύτερο… βαρίδιο

Το βασικότερο για τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν υπήρξε αφαίρεση βαθμών (6 συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 29), κάτι που θα αποτελούσε άμεσο κίνδυνο να χαθεί το πρωτάθλημα αυτής της σεζόν. Βεβαίως, υπάρχει και η υπόθεση με την παρέμβαση από την Εισαγγελία Πειραιά, η οποία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για ξυλοδαρμό των παικτών του Πλατανιά στον αγώνα πρωταθλήματος, αλλά στις τάξεις του συλλόγου είναι δεδομένο ότι ανησυχούσαν πολύ λιγότερο γι’ αυτήν. Η ανησυχία για βαριά τιμωρία, που θα σήμαινε και αφαίρεση βαθμών, υπήρχε κυρίως για τον αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Όσο για το πρόστιμο, σίγουρα ήταν «τσουχτερό», αλλά δεδομένα ήταν το μικρότερο που… πονοκεφαλιάζει τους ανθρώπους της πειραϊκής ΠΑΕ.

Υπάρχει και ο δεύτερος βαθμός…

Πάντως, ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι δεδομένο, καθώς τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ, του οποίου η παρέμβαση έγινε δεκτή από το αρμόδιο όργανο της Ομοσπονδίας, έχουν το δικαίωμα έφεσης.

Οι Πειραιώτες θεωρούν ότι είναι μεγάλη η ποινή των τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να προχωρήσουν όντως σε μια τέτοια κίνηση. Άλλωστε, μέσω του εκπροσώπου επικοινωνίας της πειραϊκής ΠΑΕ, Κώστα Καραπαπά, είχε επικοινωνηθεί ότι «ακόμη και μια αγωνιστική θα ήταν φαρσοκωμωδία και σκάνδαλο».

Όσο για τους Θεσσαλονικείς, είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσουν έτσι την υπόθεση, καθώς θεωρούν ότι η πρέπουσα τιμωρία θα ήταν η αφαίρεση βαθμών. Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη στην ΕΡΤ3, ο οποίος είχε τονίσει ότι «τις επόμενες ημέρες θα περάσουμε τα παιχνίδια μας με αξιοπρέπεια και θα πάρουμε έναν τίτλο». Στον ΠΑΟΚ, άλλωστε, ήδη ετοιμάζουν το νομικό τους επιτελείο για τη δευτεροβάθμια επιτροπή.

Επίσης, να αναφέρουμε ότι δικαίωμα έφεσης έχει και ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.

Ακόμη και το CAS

Επίσης, δεν αποκλείεται η υπόθεση αυτή να πάει και σε τρίτο βαθμό, δηλαδή στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), με τις αίθουσες στη Λωζάννη να κρίνουν σε αυτήν την περίπτωση τον τίτλο του πρωταθλητή του ελληνικού πρωταθλήματος για δεύτερη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια!

Μπορεί να… τραβήξουν μακριά τα πλέι οφ

Ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι από τη στιγμή που υπήρχε το διακύβευμα των βαθμών στην υπόθεση και με δεδομένο ότι τα πλέι οφ δεν πρέπει να ξεκινήσουν εάν δεν έχει οριστικοποιηθεί πως δεν υπάρχουν σχετικές εκκρεμότητες, θα είχαμε ένα… θερμό καλοκαίρι. Από τη στιγμή που στον ΠΑΟΚ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό, το μίνι πρωτάθλημα θα αργήσει να ξεκινήσει, άρα θα αργήσει και να ολοκληρωθεί.