Πέντε πράγματα, που πρέπει να προσέξουμε για να καταβάλουμε τους Ισπανούς.

1. Πολλά πράγματα είναι εύκολο να τα πεις, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να τα εφαρμόσεις

Η Εθνική είναι αλήθεια ότι πρέπει να παίξει πολύ καλύτερη άμυνα σε σχέση με τα παιχνίδια με την Ιταλία και κυρίως με τη Φινλανδία.

Πρέπει να κάνει τους Ισπανούς να υποφέρουν, πρέπει οι διεθνείς μας να βουτήξουν, να σώσουν μπάλες και να παλέψουν για κάθε ριμπάουντ, για κάθε διεκδικήσιμη μπάλα. Αυτά από μόνα τους σίγουρα δεν είναι αρκετά για να προκύψει η νίκη επί των Ισπανών, αλλά σίγουρα θα είναι η αρχή για να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση.

2. Ο Μαρκ Γκασόλ είναι ο μοναδικός αξιόπιστος ψηλός των Ισπανών και σίγουρα πρέπει να τον «σημαδέψουμε»

Ο Πάου Γκασόλ λείπει από τους Ισπανούς, αλλά δεν είναι ο μοναδικός ψηλός από τους αντιπάλους μας, που δεν δίνει το «παρών». Λείπει κι ο Σέρτζι Ιμπάκα, ο άσος της Οκλαχόμα. Αποτέλεσμα αυτών των απουσιών είναι η Ισπανία να έχει έναν μοναδικό αξιόπιστο ψηλό, τον Μαρκ Γκασόλ.

Οχι μόνο αξιόπιστο, αλλά μεγάλης κλάσης. Από πίσω υπάρχει ο Τσάβι Ρέι, ο οποίος δεν είναι του πεταματού, αλλά δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο. Με Μπουρούση, Μαυροκεφαλίδη, αλλά και Καββαδά μπορούμε να αποκτήσουμε υπεροχή.

3. Αν εμείς έχουμε «πελάτες» ουκ ολίγες ομάδες, μόνο αυτό, δεν συμβαίνει στη κόντρα μας με τους Ισπανούς

Η Ισπανία είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα τα τελευταία χρόνια. Κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 2009 και του 2011, ενώ στους Ολυμπιακούς του 2008 και του 2012 κατετάγη δεύτερη. Είχε κι έχει παικταράδες κι όπου μας βρίσκει (σχεδόν όπου μας βρίσκει) μας κερδίζει.

Θα λέγαμε, δηλαδή, ότι υπάρχει και ένα ψυχολογικό θεματάκι για την Εθνική. Για να μην πούμε θεματάρα. Πριν μπούμε σήμερα στο παρκέ, καλό θα είναι να έχουμε κάνει ένα delete και να δούμε το σημερινό ματσάκι σαν μία αρχή, στις μάχες με τους Ιβηρες.

4. Οι Ισπανοί έχουν πλειάδα σπουδαίων πλέι-μέικερ, άρα θέλουμε κάτι παραπάνω από Σπανούλη και Σλούκα

Η εθνική Ισπανίας έχει τους καλύτερους πλέι-μέικερ στον κόσμο (πλην ΗΠΑ). Εχουν τον Καλντερόν, τον Σέρχι Ροντρίγκεθ, τον Γιουλ, που δεν είναι ακριβώς «άσος», αλλά παίζει άνετα και ως πλέι-μέικερ, καθώς και τον Ρίκι Ρούμπιο.

Εμείς έχουμε να αντιπαραθέσουμε τον Σπανούλη, τον Σλούκα και τον Ζήση. Ο τελευταίος κάνει μαγικά στο Ευρωμπάσκετ και θέλουμε την ίδια συνέχεια. Για να έχουμε τύχη κόντρα στους Ισπανούς, θέλουμε επίσης τον γνωστό καλό Σπανούλη, καθώς και τον Σλούκα, όπως αυτός εμφανίστηκε με τους Τούρκους.

5. Ο Τρινκιέρι είναι καλός προπονητής, δεν είναι Θεός, όπως βαφτίστηκε μετά τις πρώτες νίκες, ούτε άχρηστος, όπως εσχάτως εμφανίζεται από πολλούς

Το σημερινό παιχνίδι χρειάζεται έξτρα βοήθεια από τον πάγκο. Κι επειδή η Ισπανία είναι ποιοτικότερη από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, θα χρειαστούν και τρικ από τον Τρινκιέρι.

Ο Ιταλός έχει κατά νου να κάνει διάφορα και στα συν του είναι σαφώς η μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με τον Ορένγκα. H εμπειρία του τελευταίου από το υψηλό επίπεδο είναι μικρή, αφού μέχρι πρότινος ήταν βοηθός στην Εθνική και χεντ κόουτς στις μικρές εθνικές της Ισπανίας.

Πηγή: sday.gr