Ο αγώνας ανάμεσα στο Εκουαδόρ και τη Σενεγάλη για την 3η αγωνιστική του 1ου ομίλου του Μουντιάλ 2022 είχε πάρει τον χαρακτήρα «τελικού» σε ό,τι αφορά την πρόκριση στους «16», με τους Αφρικανούς να θέλουν μόνο νίκη, να προηγούνται με τον Σαρ, να ισοφαρίζονται από τον Καϊσέδο και να σκοράρουν ξανά με τον Κουλιμπαλί για το 1-2, με το οποίο έστειλαν τους Νοτιοαμερικάνους σπίτια τους.

Οι Αφρικανοί έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους αφού δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 4 λεπτά για να φτιάξουν την πρώτη τους ευκαιρία, η οποία μάλιστα ήταν και μεγάλη, με το γύρισμα του Γιάκομπς για τον Γκέιγ, αλλά αυτός από πολύ καλή θέση έστειλε τη μπάλα άουτ. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ποια ομάδα πατούσε καλύτερα στο ξεκίνημα, σύντομα, στο 8′, ήρθε και η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία, με τον Ντιά αυτή τη φορά.

Η αντίδραση των Νοτιοαμερικάνων σε όλα αυτά ήταν η άμυνα. Η ισοπαλία έδινε την πρόκριση στο Εκουαδόρ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι κυρίως πίσω, περιμένοντας τη Σενεγάλη που έκανε τις επιθέσεις. Και σε μία από αυτές, στο 24′, απείλησε ξανά με το πλασέ του Σαρ που έφυγε άουτ, έχοντας βρει και σε αντίπαλο.

Και με την εικόνα του παιχνιδιού να μην αλλάζει στη συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου, βρέθηκε ο τρόπος για να έρθει το γκολ των Αφρικανών… Στο 42′ ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι για μαρκάρισμα του Ινκαπιέ στον Σαρ, ο οποίος ανέλαβε και την εκτέλεση και έγραψε το 0-1.

Η Σενεγάλη ήταν εμφανώς καλύτερη στο πρώτο μέρος, με το Εκουαδόρ να δείχνει πιο ζωηρό στο δεύτερο και να ξεκινάει με ένα σουτ του Σιφουέντες που δεν προβλημάτισε τον Μεντί, αποτελούσε όμως μια τελική προσπάθεια για τους Λατινοαμερικάνους, οι οποίοι κάπως έπρεπε να πάρουν μπρος.

Ευκαιρίες, όμως, δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν, έχοντας περιοριστεί σε μια ανούσια κατοχή μπάλας, μέχρι που ήρθε το 67ο λεπτό και το κόρνερ από το οποίο ο Καϊσέδο έκανε το 1-1 από κοντά, δίνοντας σκορ πρόκρισης στο Εκουαδόρ. Σκορ, όμως, που παρέμεινε μόνο για ένα δίλεπτο, αφού στο 70′ οι Σενεγαλέζοι είχαν φάουλ με τον Βαλέντσια και η άμυνα δεν κατάφερε να απομακρύνει, για να το εκμεταλλευτεί και ο Κουλιμπαλί και να κάνει το 1-2.

Οι Αφρικανοί είχαν, πλέον, την πρόκριση στα χέρια τους και οι Νοτιοαμερικάνοι έπρεπε να ισοφαρίσουν ξανά αλλά ο Πλάτα δεν έκανε καλό τελείωμα στο 76′, με το 1-2 να μένει ως το τέλος και τη Σενεγάλη, η οποία είχε ευκαιρία και για τρίτο γκολ στο 82′ με τον Ντιά, να πανηγυρίζει την πρόκριση στους «16».

Εκουαδόρ: Γκαλίντες, Εστουπινιάν, Ινκαπιέ, Τόρες, Πρεσιάδο (85′ Πορόσο), Γκρουέσο (46′ Τσιφουέντες), Καϊσέδο, Φράνκο (46′ Σαρμιέντο), Βαλένσια, Πλάτα, Εστράδα (64′ Ρεάσκο).

Σενεγάλη: Μεντί, Ντιαλό, Τζέικομπς, Κουλιμπαλί, Σαμπαλί, Π. Γκέιγ, Σις (74′ Μεντί), Σαρ, Ι. Γκέιγ, Εντιαγιέ (74′ Ντιένγκ), Ντιά (90′ Σισέ).