Αντιμέτωποι με ποινές πολυετούς φυλάκισης θα βρεθούν οι συλληφθέντες και οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA εφόσον εκδοθούν στις ΗΠΑ.

Η μεγάλη επιχείρηση των ελβετικών Αρχών έγινε υπό την καθοδήγηση του αμερικανικού FBI, το οποίο μετά από έρευνα ενός έτους είχε καταφέρει να συγκεντρώσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και στοιχεία για να προχωρήσει στις συλλήψεις, δύο ημέρες πριν τις εκλογές της FIFA, βάζοντας «φωτιά» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Άνθρωπος κλειδί για την έρευνα του FBI ήταν σύμφωνα με το Business Insider ο Αμερικανός Chuck Blazer. Πρόκειται για πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχο της FIFA, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από την Ομοσπονδία το 2013 συνέχισε να έχει τεράστια επιρροή στο εσωτερικό της και ξεκίνησε παράλληλα να συνεργάζεται με την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Παρά την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία, η δράση του από τον πρώτο κιόλας καιρό δεν περιορίστηκε εντός του γηπέδου, αφού πάντα κοιτούσε το άθλημα από την εμπορική σκοπιά του. Έτσι, ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να εξασφαλίσει το πρώτο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Χρόνια αργότερα, ο Chuck Blazer θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός που έφτανε μέχρι την εκτελεστική επιτροπή της FIFA, δημιουργώντας μία περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων.

Ωστόσο, ο  Blazer δεν επεδείκνυε τον ίδιο ζήλο και για την πληρωμή οφειλομένων του προς το αμερικανικό Δημόσιο. Έτσι, όταν το 2011 βρέθηκε αντιμέτωπος με πολύ σοβαρά φορολογικά αδικήματα, αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές και το FBI για να αποφύγει την ποινική του δίωξη.

Έκτοτε, πάντα κουβαλούσε ένα μπρελόκ, το οποίο είχε ενσωματωμένο μικρόφωνο και το οποίο είχε πάντα μαζί του κατά τη διάρκεια συναντήσεών του με αξιωματούχους της FIFA…