«Αν μου φέρεις στην Serie A ομάδες που δεν αξίζουν τίποτα, σε τρία χρόνια δεν θα μας έχει μείνει λίρα. Φροζινόνε; Ποιος θα αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα; Δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει Φροζινόνε». Τα λόγια του Κλαούντιο Λοτίτο πριν μερικούς μήνες προς τον πρόεδρο της Serie B, Αντρέα Αμπόντι, έκαναν τον ιδιοκτήτη των Canarini, Μαουρίτσιο Στρίπε, να ‘βεβαιωθεί’ για το ιστορικό επίτευγμα που ερχόταν. «Είναι μεγάλος γνώστης του ιταλικού ποδοσφαίρου, είναι σαφές ότι τα είχε προβλέψει όλα».

Ανάμεσα στα βουνά Ερνίτσι και Λεπίνι βρίσκεται η πόλη των 46.000 κατοίκων. Το 1912 απέκτησε ομάδα που ιδρύθηκε ως Union Sportive Frusinate, έχει περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας της στην τρίτη και την τέταρτη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και μετονομάστηκε σε Φροζινόνε το 1990 εξαιτίας χρεωκοπίας. Ο μέσος όρος θεατών για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε μπορεί να ήταν 5.027, όμως για πρώτη φορά στα 83 χρόνια ιστορίας του το γήπεδο Matusa γέμισε από 10.000 τιφόζι, που είδαν την Φροζινόνε να νικά 3-1 την Κροτόνε την προτελευταία αγωνιστική και να εξασφαλίζει την παρθενική της άνοδο στην Serie A.

Πέρυσι τέτοιο καιρό, οι Gialloazzurri επικρατούσαν της Λέτσε στον τελικό των play-off της Lega PRO και επέστρεφαν στην Serie B στην οποία ανέβηκαν για πρώτη φορά πριν 9 χρόνια. Εναν χρόνο μετά, πήραν δεύτερη σερί άνοδο και είναι η 65η διαφορετική ομάδα που θα παίξει στη μεγάλη κατηγορία του calcio. Τη σεζόν 2006-07 η Φροζινόνε έπαιξε κόντρα σε μεγάλες ομάδες της χώρας όπως είναι οι Γιουβέντους, Νάπολι, Τζένοα, όμως τώρα θα έχει καθημερινότητα να βλέπει απεναντί της δυνατούς αντιπάλους και κάνει την Ρώμη να έχει για πρώτη φορά τρεις εκπροσώπους στο top level.

Εχοντας μόλις ανέβει από την τρίτη κατηγορία, η Φροζινόνε δεν χάλασε περισσότερα χρήματα από αυτά που της επέτρεπε ο προϋπολογισμός της για να αποκτήσει παίκτες-ονόματα και ό,τι κατάφερε ήταν προϊόν ομαδικής δουλειάς και οργάνωσης. Κόντρα στα προγνωστικά πήρε μία εκπληκτική -δεύτερη σερί- άνοδο και έκανε πολλούς να μιλούν για θαύμα. Στην ομάδα πάντως δεν συμφωνούν και λένε ότι είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και σχεδιασμού που έδωσαν τη δυνατότητα στο κλαμπ να ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες.

Η ομάδα ανήκει στον Μαουρίτσιο Στρίπε, επιχειρηματία 57 ετών, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Φροζινόνε και σήμερα είναι πρόεδρος της ένωσης επιχειρηματιών της περιοχής του Λάτσιο. Οσον αφορά αυτόν που κάνει κουμάντο για τα όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, αυτός είναι Ρομπέρτο Στελόνε. Ο πρώην επιθετικός των Τζένοα, Πάρμα, Τορίνο, Νάπολι έχει περάσει μεγάλο διάστημα της καριέρας του στην Serie B και ανέλαβε το 2012 την Φροζινόνε, της οποία ήταν πρώην παίκτης και κόουτς των ακαδημιών. Αυτή είναι η πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής και την πήρε όταν ήταν 34 ετών (σήμερα 38).

Πέρυσι επανέφερε τον σύλλογο στην δεύτερη κατηγορία -όπου βρισκόταν για 5 σερί χρόνια- και τον οδήγησε σε back-to-back ανόδους. «Νιώθω απίστευτη χαρά που πετύχαμε αυτό τον στόχο. Το σπουδαίο είναι ότι δεν αλλάξαμε την ταυτότητα που είχαμε από την Lega Pro, κάνοντας μελετημένες μεταγραφές. Ο καθένας ξεχωριστά έκανε φανταστική σεζόν, τα καταφέραμε σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα για να το κάνουμε αυτό».

Με ένα ισορροπημένο 4-4-2, καλή άμυνα και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της κατηγορίας, η Φροζινόνε έβγαλε μεγάλη ανταγωνιστικότητα κάτι που όπως αποδείχθηκε, μέτρησε περισσότερο από τα καλά ατομικά χαρακτηριστικά και το μεγάλο μπάτζετ. Οι Gialloazzurri ξεκίνησαν πολύ καλά τη σεζόν, από τον Οκτώβριο βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας και με όπλο τη σταθερότητα παρέμειναν εκεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου γύρου αφού οι ανταγωνιστές της, όπως η πολύ ακριβή, Μπολόνια, δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο. Αν και στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού ξεκίνησε με κοιλιά (1 νίκη σε 5 αγώνες) κράτησε τις εμφανίσεις της σε υψηλό επίπεδο και απέδειξε ότι μπορεί να μείνει ψηλά.

Στην επίθεση το δίδυμο των Ντανιέλε Τσιοφάνι και Φεντερίκο Ντιονίζι έβαλε 26 γκολ, ενώ capitano είναι ο 32χρονος, Αλεσάντρο Φράρα, που έμαθε τα μυστικά του ποδοσφαίρου στην ακαδημία της Γιουβέντους. Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της τροχιάς ανόδου έπαιξαν οι δύο ενέσεις που έγιναν στον Ιανουάριο. Ο Μάριο Σαντάνα (πρώην Φιορεντίνα, Παλέρμο, Τορίνο) και ο 27χρονος Αρτούρο Λούπολι, που ήταν μεγάλο ταλέντο σε μικρή ηλικία και είχε φτάσει μέχρι την Αρσεναλ έδωσαν ποιότητα και δικαίωσαν τη διοίκηση.

Ο πρόεδρος πρόσφατα έκανε σαφές ότι οι παίκτες αξίζουν το credit για την άνοδο όμως θα υπάρξουν μεταγραφές που θα ενισχύσουν την ομάδα. Ομως η Φροζινόνε με μέσο όρο ηλικίας 26.4 χρόνια και με πολύ έντονο το ιταλικό στοιχείο (έχει 5 ξένους, οι 4 δανεικοί) μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα των Σασουόλο και Εμπολι που έφτασαν για να μείνουν στην Serie A…

Πηγή: gazzetta.gr