Είναι αναμφίβολα η σπουδαιότερη στιγμή στην 48χρονη ιστορία της. Και το μόνο που μπορεί να την κατατάξει δεύτερη είναι να φτάσει στον τίτλο.

Η Skoda Ξάνθη αντιμετωπίζει απόψε στο ΟΑΚΑ (20:30, OTE Sport 3, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sport-fm.gr) τον Ολυμπιακό στον τελικό Κυπέλλου και έχει μπροστά της μια διπλή ευκαιρία: να κατακτήσει τον πρώτο μεγάλο τίτλο της, αλλά και να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά από μια τριετία παίζοντας στο Europa League (άλλοτε Κυπέλλου UEFA) για πέμπτη φορά στην ιστορία της.

Ασφαλώς οι Ακρίτες γνωρίζουν πως δεν έχουν καθόλου εύκολο έργο. Ο αντίπαλος μπορεί να είναι ο πολυνίκης του θεσμού, αλλά μόνο χορτασμένος δεν δείχνει και θέλει να κλείσει τη χρονιά με νταμπλ.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα παρατάξει την ομάδα του με στόχο να διαφυλάξει το μηδέν και να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις τους «ερυθρόλευκους». Στην ενδεκάδα δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις και στο 4-2-3-1 του Ρουμάνου τεχνικού θα βρίσκονται ο Κυριακίδης στο τέρμα, ο Γουάλας στο αριστερό και ο Μπέρτος στο δεξί άκρο της άμυνας, οι Γούτας και Καρυπίδης στα στόπερ, οι Ομπόντο και Βασιλακάκης σε ρόλο ανασταλτικών χαφ, με τον Κλέιτον μπροστά τους, τους Λουσέρο αριστερά και Σολτάνι δεξιά και τον Καπετάνο στην κορυφή της επίθεσης. Διαθέσιμοι είναι επίσης οι Αναστασόπουλος, Γκαραβέλης, Γκομσί, Μπαξεβανίδης, Βάλτερ, Παπαστεριανός, Φλίσκας, Λισγάρας, Μπέλιτς και Ράνος, ενώ εκτός είναι ο τραυματίας Παπάζογλου.

Οι… ιδιαίτεροι

Ο αποψινός τελικός έχει ιδιαιτερότητες για αρκετά μέλη της Ξάνθης. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου μετρά ήδη τρεις τίτλους σε τέσσερις τελικούς Κυπέλλου, καθώς έχει πάρει δις τον τίτλο με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου στη Ρουμανία και μια φορά με την Ελ Τζάις στο Κατάρ. Ο Σίλβα Κλέιτον έχει ήδη κατακτήσει το Κύπελλο το 2007 με τη Λάρισα και το 2010 με τον Παναθηναϊκό και αν τα καταφέρει απόψε θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Στέλιου Βενετίδη που έχει πάρει τον τίτλο με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Λάρισα.

Δίπλα της ο κόσμος

Στις 7:00 το πρωί αναχώρησε το κομβόι 30 πούλμαν που μεταφέρουν οπαδούς της Ξάνθης στο ΟΑΚΑ. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως περισσότεροι από 4.000 θα είναι οι φίλοι των Ακριτών που θα κάνουν την απόσταση των 1.436 χιλιομέτρων για να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Το δέλεαρ

Ενδεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου θα βρει την Ξάνθη πολλαπλά κερδισμένη. Κι αυτό γιατί πέρα από το ότι θα πάρει τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της, θα εξασφαλίσει το… καλό εισιτήριο για το Europa League. Αυτό σημαίνει πως θα βρεθεί απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης, δίχως να παίξει κανέναν προκριματικό αγώνα. Αυτό σημαίνει πως θα βάλει στα ταμεία της εγγυημένα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε νίκη στους ομίλους θα εισπράττει 300.000 και για κάθε ισοπαλία 150.000 ευρώ. Αν μάλιστα προκριθεί στους «32» ως πρώτη θα βάλει στα ταμεία της άλλες 600.000 ευρώ και ως δεύτερη 400.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται μεγάλα μπόνους για πιθανή συνέχιση της πορείας της.

Σημειώνεται πως αν η Ξάνθη κατακτήσει το Κύπελλο, τότε θα μείνει εκτός Europa League η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία στα play offs της Super League.

Πηγή: sport-fm.gr