Οι εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι ραγδαίες και θα συνεχίστουν το επόμενο διάστημα καθώς ο Σταύρος Κοντονής δείχνει αποφασισμένος να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο.

Μετά την επίσημη τοποθέτηση του υφυπουργού σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι «ήδη τα μολύβια έχουν πάρει φωτιά».

Ο Σταύρος Κοντονής αναφερόταν στις ετοιμασίες που γίνονται από το επιτελείο του ώστε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να είναι έτοιμο να κατατεθεί στη βουλή ένα μίνι νομοσχέδιο με κύριο γνώμονα την αντιμετώπιση της βίας στο ποδόσφαιρο.

Ποια θα είναι τα κύρια σημεία αυτού;

1) Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί υπάρχει η πρόθεση να υπάρχουν βαρύτατα διοικητικά πρόστιμα για τις ΠΑΕ οι οπαδοί των οποίων προκαλούν επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες δεν θα πληρώνουν μόνο τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την αθλητική δικαιοσύνη αλλά και αυτά που θα επιβάλλει το κράτος τα οποία θα είναι «ιδιαιτέρως υψηλά»

2) Θα δίδεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να παρεμβαίνει σε θέματα που παραδοσιακά έθιγαν το αυτοδιοίκητο. Αυτό πιθανότατα θα γίνει με την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ καθώς όπως είπε «πλέον θα ψηφίζουν τα σωματεία και όχι οι πρόεδροι των Ενώσεων».

3) Θα περιλαμβάνεται η αλλαγή στη σύνθεση αλλά και τη λειτουργία όλων των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου. Σχετικά με αυτό ο υφυπουργός στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι οι πειθαρχικές επιτροπές θα απαρτίζονται μόνο από τακτικούς δικαστές και όχι συνταξιούχους. Αυτοί θα προκύπτουν από κλήρωση που θα κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς να τους επιλέγει η ομοσπονδία ή οι διοργανώτριες αρχές. Μάλιστα σε αυτό το θέμα ο υφυπουργός τόνισε ότι -ήδη- υπάρχει συμφωνία με την ΕΠΟ.

Κλείνοντας ο κ. Κοντονής αποκάλυψε τη σκέψη του τα πρόστιμα τα οποία επιβάλει η αθλητική δικαιοσύνη στις ΠΑΕ να πληρώνονται στη ΓΓΑ. Πρόκειται όμως για ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά της ΕΠΟ καθώς με τα πρόστιμα καλύπτει μεγάλο μέρος από τα λειτουργικά της έξοδα.

Τέλος όταν ρωτήθηκε για το αυτοδιοίκητο, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε πως «δεν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το καθεστώς, το αυτοδιοίκητο θα ισχύει, αλλά στα ζητήματα αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και θα παρέμβουμε».

Πηγή: sport-fm.gr