«Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» κι όταν συμβαίνει στην Ισπανία, τον παράδεισο δηλαδή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τότε καταλαβαίνει κανείς πως οι… κλωτσοπατινάδες δεν είναι «προνόμιο» μερικών, αλλά όλων. Όταν οι σφιγμοί είναι στο κόκκινο, όταν τα νεύρα είναι στην τσίτα κι όταν η νίκη είναι μονόδρομος για αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, τότε τα… μπουνίδια είναι εύκολο να ξεφύγουν, όπως έχει αποδείξει η ιστορία στο πρόσφατο παρελθόν. Τα όσα έγιναν λοιπόν στην ACB, στο ντέρμπι των Βάσκων, ήταν απλά ένα ακόμη επεισόδιο στα τόσα πολλά που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από καυγάδες στα ευρωπαϊκά γήπεδα; Από τα δικά μας, το περιβόητο ξύλο για παράδειγμα στο Ακρόπολις, ανάμεσα σε Ελληνες και Σέρβους, τις μπουνιές στο ΣΕΦ ανάμεσα στον Τόμιτς και τον Μποντιρόγκα, τα ιστορικά μπουκέτα ανάμεσα σε Πρέλεβιτς και Γκάλη, μέχρι το ξύλο ανάμεσα στους παίκτες της Μπιλμπάο και της Σαρλερουά σε αναμέτρηση το Eurocup! Το gazzetta.gr συγκέντρωσε τους μεγαλύτερους καυγάδες με… ελληνική συμμετοχή και σας τους θυμίζει. Η ασύλληπτη μπουνιά του Κόρφα στον Γιάνκοβιτς Ίσως η πιο «γεμάτη» μπουνιά που έχει ρίξει Ελληνας παίκτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Είναι από το 1988, όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Κόρφας έπιασε ένα ασύλληπτο κροσέ και ξάπλωσε στο παρκέ τον Γιάνκοβιτς. Τα όσα ακολούθησαν ήταν απόλυτα φυσιολογικά. Οι περιβόητες μπουνιές Γκάλη – Πρέλεβιτς Ιστορικό επεισόδιο στο Αλεξάνδρειο από το μακρινό 1991 στους τελικούς ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ! Οι δύο ηγέτες των ομάδων πλακώθηκαν στις μπουνιές και το γήπεδο πήρε «φωτιά». Ένα επεισόδιο που το θυμηθήκαμε, ακόμη και στην πρόσφατη γιορτή για τον Νικ στο Αλεξάνδρειο, την στιγμή που ο Μπάνε πατούσε στο παρκέ για να τιμήσει με την παρουσία τον μεγάλο του αντίπαλο. Δείτε το βίντεο από το 1:19:53 και μετά… Αγγελίδης εναντίον Αλεξάντερ! Ακόμη δέρνονται… Ασύλληπτος και ο καυγάς στο Αλεξάνδρειο ανάμεσα στον Αγγελίδη και τον Αμερικανό Γκάρι Αλεξάντερ της Μπεσίκτας, τον Δεκέμβριο του 1996! Ο δεύτερος επιτίθεται και ρίχνει μπουνιά στον διεθνή φόργουορντ του Αρη και επί 5 λεπτά το γήπεδο μετατρέπεται σε ρίνγκ. Μάλιστα το ματς διακόπηκε λόγω των επεισόδιων, καθώς η σύρραξη γενικεύτηκε κι έτσι το παιχνίδι ορίστηκε ξανά, αυτή τη φορά κεκλεισμένων των θυρών και μάλιστα στο κλειστό της Νέας Σμύρνης.

Όταν Τόμιτς και Μποντιρόγκα έφτασαν στις… εξέδρες του ΣΕΦ Άλλοιτο ξεκίνησαν, άλλοι έμειναν στην ιστορία! Ημιτελικός του 2002 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκό, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος… μανουριάζει με τον Στεφάν Ρισασέ και κάπου εκεί εμπλέκονται ο Τόμιτς με τον Μποντιρόγκα… Ίσως ο μεγαλύτερος καυγάς σε αγώνα των δύο «αιωνίων», με τους παίκτες να… θυμούνται ακόμη και σήμερα το περιστατικό. Το χάος του Ακρόπολις Αύγουστος του 2010, η ΕΟΚ διοργανώνει το φιλικό (λέμε τώρα…) τουρνουά Ακρόπολις και τα όσα γίνονται στο παρκέ του ΟΑΚΑ δεν είχαν προηγούμενο σε εθνικό επίπεδο! Ο Κρστιτς χτυπάει με καρέκλα τον Μπουρούση, ο Σχορτσανίτης… δέρνει όποιον βρίσκει μπροστά του και παίκτες των δύο ομάδων εμπλέκονται σ’ έναν από τους μεγαλύτερους καυγάδες στην ιστορία. Τόσο η ελληνική ομάδα, όσο και οι Σέρβοι πλήρωσαν τα γεγονόταν, καθώς η FIBA υπέβαλε τιμωρίες ενόψει του Παγκοσμίου που ακολουθούσε. Η… ελληνική Μπιλμπάο νίκησε και… έδειρε! Ιστορικό ξύλο έχει πέσει και στην Ισπανία, στο πλαίσιο του Eurocup, σε αναμέτρηση της… ελληνικής Μπιλμπάο (Κατσικάρης, Βασιλειάδης, Ζήσης) με την βελγική Σαρλερουά. Οι Βέλγοι χάνουν μ’ έναν πόντο στο φινάλε (85-84) κι εκεί που οι δύο ομάδες αποχωρούν από το γήπεδο και δίνουν συγχαρητήρια η μία στην άλλη, ξαφνικά το παρκέ μετατρέπεται σε ρινγκ και κάποιοι παίκτες αποχωρούν με αίματα στο πρόσωπο! Ξύλο ανάμεσα σε… παραλίγο συμπαίκτες Ήταν Νοέμβριος του 2013, ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την Γαλατασαράι και τίποτα δεν προδίκαζε αυτό που ακολούθησε. Σε ματς 30 πόντων, ο Μενσά Μπονσού «θόλωσε» με τον Μπέγκιτς και άρχισε να επιτίθεται κατά πάντων. Το καλοκαίρι του 2014 ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει να αποκτήσει τον Μενσά Μπονσού, αλλά ο παίκτης κόπηκε την τελευταία στιγμή στις εξετάσεις.

Κόντρα που κρατούσε από την… Ελλάδα Έισι Λο εναντίον Ρομέιν Σάτο σε αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φενέρ στο ΣΕΦ! Οι δυο τους γνωρίζονταν καλά από την κοινή θητεία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, προφανώς κρατούσαν… μανιάτικα, με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια τον Φεβρουάριο του 2013. Ευτυχώς, σ’ αυτό το επεισόδιο οι συμπαίκτες τους έτρεξαν να χωρίσουν κι όχι να συμμετάσχουν. Η μπουνιά του Γουντς στον Τομάσεβιτς Ήταν τρίτος τελικός του 2008 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, όταν μια κοκορομαχία καταλήγει σε… τρομερό μπουκέτο του Γουντς στον Ντέγιαν Τομάσεβιτς. Ευτυχώς, οι ψυχραιμότεροι τους κράτησαν σε απόσταση και δεν υπήρξε συνέχεια, πέραν του γεγονότος ότι οι δύο παίκτες αποβλήθηκαν από την συγκεκριμένη αναμέτρηση. Πηγή: gazzetta.gr