Η δομή του προσώπου ενός ποδοσφαιριστή θα μπορούσε να παρέχει μερικά στοιχεία για το… πόσο αποτελεσματικός θα είναι στην επίτευξη… γκολ και στη διάπραξη φάουλ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι φορ και οι μέσοι με μεγαλύτερη αναλογία πλάτους-ύψους στο πρόσωπο είναι πιο πιθανό να κάνουν φάουλ στους αντιπάλους, ενώ οι φορ ήταν επίσης πιο πιθανό να σκοράρουν ή να κάνουν ασίστ σε άλλους.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Colorado Boulder μελέτησαν την αναλογία πλάτους-ύψους του προσώπου περίπου 1.000 παικτών, οι οποίοι συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2010.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Adaptive Human Behavior and Physiology.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι η μεγαλύτερη αναλογία πλάτους-ύψους στο πρόσωπο ενός ποδοσφαιριστή σχετίζεται με πιο επιθετική συμπεριφορά, ωστόσο κάποιες άλλες έρευνες δε βρήκαν καμία συσχέτιση με αυτή τη συμπεριφορά σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Ο επικεφαλής της τελευταίας αυτής έρευνας, Keith Walker, από το Τμήμα Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου -όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent- ανέφερε το εξής: «Στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν ξαναγίνει έρευνες, γύρω από τα χαρακτηριστικά της δομής του προσώπου των ποδοσφαιριστών. Καμία όμως δεν είχε μελετήσει το πώς μπορεί να σχετίζεται η αναλογία πλάτους-ύψους του προσώπου με τις αθλητικές επιδόσεις, συγκρίνοντας ανθρώπους από όλον τον κόσμο».