Η Società Udinese di Ginnastica e Scherma ιδρύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1896, ενώ το τμήμα ποδοσφαίρου Associazione Calcio Udine ενσωματώθηκε επίσημα το 1911.

Ο σύλλογος υιοθέτησε ως χρώματα το άσπρο και το μαύρο, τα επίσημα χρώματα της πόλης, από τα οποία «γεννήθηκαν» και τα δύο κυρίαρχα παρατσούκλια της Ουντινέζε, ήτοι «μπιανκονέρι» και «τζεμπρέτε». Το σήμα του τώρα αναπαριστά το έμβλημα του Ούντινε, το οποίο με τη σειρά του είναι το οικόσημο της οικογένειας Σαβορνιάν, παλιά αριστοκρατική οικογένεια με καταγωγή από το Φρίουλι.

Το έμβλημα της πόλης φέρει ένα «V» ανάστροφο και η ασπίδα περιβάλλεται από ένα κλαδί δάφνης και ένα κλαδί βελανιδιάς που συνδέονται μεταξύ τους με μια κορδέλα τρίχρωμη, στην οποία καρφώθηκε το χρυσό μετάλλιο για τη στρατιωτική ανδρεία. Στο πάνω μέρος του δε, φέρει κορώνα εντός της οποίας ξεπροβάλλει ένα άλογο.

Πριν την ανάληψη του συλλόγου από τον Τζαμπάολο Πότσο τον Ιούλιο του 1986, στο λογότυπο της ομάδας εμφανιζόταν και το γράμμα «Z», αναφορά στην εταιρεία Zanussi, στην οποία ανήκαν οι μετοχές. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι οπαδοί της ομάδας ζήτησαν να εμφανίζεται τώρα στις φανέλες και ο αετός που φέρει στο έμβλημά του το Φρίουλι.

Είχε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία-χορηγία για να γίνει πράξη στα παιχνίδια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά σταμάτησε στο… νόμο καθώς αν ήταν να προστεθεί ο αετός στις φανέλες, αυτός έπρεπε να είναι εκείνος που φέρει στο έμβλημά της η περιφέρεια Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια και όχι ο άλλος που φέρει στο έμβλημά του το Φρίουλι.

Όταν ο αετός της περιφέρειας εμφανίστηκε στις φανέλες το 2008, οι οπαδοί διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, με το αιτιολογικό ότι η Ουντινέζε δεν είναι ομάδα της περιφέρειας, αλλά ομάδα της περιοχής του Φρίουλι. Αφήστε που η πρώτη -Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια- έχει σαν πρωτεύουσα την αντίπαλο Τεργέστη.

Περισσότερα θέματα για το ιταλικό ποδόσφαιρο αλλά και τα σήματα των ομάδων του στο tifosi.gr