Ο Νικ Καλάθης εκμυστηρεύεται τα συναισθήματά του για την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό και δηλώνει με σιγουριά ότι θα πετύχει στο ΝΒΑ και ότι επιστρέφει στην Εθνική.

Η «λαχτάρα» για το ΝΒΑ!

Η ιστορία της «μετακόμισης» του διεθνούς ελληνοαμερικανού point-guard στο ΝΒΑ, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ήταν τόσο έντονη η επιθυμία του να πείσει τους Αμερικανούς και δει τους ανθρώπους των Γκρίζλις, ότι ανήκει σ’ αυτό το επίπεδο, που δεν δίστασε να υπογράψει μονοετές (1+2) συμβόλαιο “πείνας” (490.000 $ μικτά με την εφορία να αγγίζει το 40%), σε σχέση με τα χρήματα που είχε λαμβάνειν (1,2 εκατομμύριο $ καθαρά) από την Λοκομοτίβ Κούμπαν, για τον δεύτερο χρόνο της συνεργασίας τους!

Πεισματάρης παρά τις δυσκολίες!

Ο, σε λίγες μέρες (7 Φεβρουαρίου), 25χρονος πλέϊ-μέϊκερ, λοιπόν, επέλεξε να εγκαταλείψει το πολύ υψηλό status του στην Ευρώπη (σε 4 χρόνια «έβγαλε”» περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας, την Ευρωλίγκα και το Eurocup, στο οποίο μάλιστα, αναδείχτηκε και MVP της διοργάνωσης) για να “ζεσταίνει”, μέχρι στιγμής, τον πάγκο των “αρκούδων” (μ.ο. 2,9π., 1,0ρ. & 2,2ασ. σε 12,6’)! Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος ήταν δύο μήνες πολύ δύσκολοι, ωστόσο, ο Νικ Καλάθης που συναντήσαμε στο Χιούστον, έδειξε να είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση, να μην το βάζει κάτω και μιλώντας στο gazzetta.gr, δήλωσε σίγουρος για την επιτυχία του.

Κερδίζει συνεχώς χρόνο…

Από τον Ιανουάριο και μετά, άλλωστε, ο επίσης “rookie” προπονητής του, τον εμπιστεύεται ελαφρώς περισσότερο και μετά από την πρώτη καλή εμφάνιση κόντρα στους Λέϊκερς (10π., 2ρ., 2κλ.), ήρθε η σειρά των Ρόκετς να το καταλάβουν! Στο δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι κόντρα στην ομάδα του αδελφικού του φίλου, Τσάντλερ Πάρσονς (με τον οποίον τα έλεγαν για αρκετή ώρα, πριν από την έναρξη του αγώνα, καθισμένοι στην γραμματεία) και του παλιού του γνώριμου από το Ορλάντο, Ντουάϊτ Χάουαρντ, ο πρώην παίκτης των Φλόριντα Γκέϊτορς, έπαιξε καταλυτικό ρόλο (11π., 2ρ., 3κλ.) στη 2η σερί νίκη του Μέμφις (99-81)!

Η ανάγνωση της Βίβλου!

Με αυτόν τρόπο, δικαίωσε τους τρεις βετεράνους συμπαίκτες του (Μάϊκ Μίλερ, Τέϊσον Πρινς και Τζον Λόϊερ), με τους οποίους προσεύχεται πριν από την έναρξη κάθε αγώνα, διαβάζοντας την βίβλο (το video “τραβήχτηκε” αμέσως μετά από την καθιερωμένη αυτή συνήθεια)… Η «θραύση» που είχε κάνει στο κολέγιο, άλλωστε, τον βοήθησε να κάνει ένα πολύ καλό όνομα στην μπασκετική κοινωνία της Αμερικής κι έτσι αυτή η… ανάγνωση της βίβλου (στα γήπεδα που δεν υπάρχει πάστορας), ίσως να είναι το μοναδικό «καψώνι» που υφίσταται ο πιο «φτασμένος» και αναγνωρισμένος «rookie» της ομάδας του (ο άλλος είναι ο Τζαμάαλ Φράνκλιν).

– Πάει ενάμιση χρόνος από την τελευταία φορά που σε είδαμε στα μέρη μας… Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

«Το φαγητό σίγουρα! Ο καιρός που είναι απίστευτος, αλλά και ο κόσμος, οι πολύ ωραίοι άνθρωποι… Η Ελλάδα θα είναι πάντα το δεύτερο σπίτι μου και ανυπομονώ για την επόμενη ευκαιρία που θα έχω το καλοκαίρι, να ξανάρθω για να παίξω (σ.σ.: στην Εθνική προφανώς)…»

– Κρατάς επαφές με κάποιους από τους πρώην συμπαίκτες σου;

«Βέβαια! Μιλάω συχνά με τον Διαμαντίδη και τον Φώτση, αλλά πιο πολύ με τον Μάϊκ (σ.σ.: Μπατίστ)… Δεθήκαμε πολύ με τα παιδιά κι έχουμε αναπτύξει μία φιλία που θα κρατήσει για όλη μας τη ζωή…»

– Δηλαδή παρακολουθείς και την πορεία του Παναθηναϊκού;

«Πολύ τακτικά! Τον τελευταίο καιρό, η ομάδα παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση, βρίσκει ρυθμό και παίζει καλό μπάσκετ και αυτό φάνηκε από τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο… Πάντα είναι υπέροχο να συμβαίνει κάτι τέτοιο!»

– Πριν από λίγες μέρες, οι «πράσινοι» πήραν και το ντέρμπι του πρωταθλήματος…

«Αλήθεια; Αυτό είναι τέλειο! Ο Παναθηναϊκός ήταν και είναι μεγάλη ομάδα και πάντα χαίρομαι να ακούω ότι τα πηγαίνει περίφημα… Εύχομαι σε όλα τα παιδιά τα καλύτερα…»

– Σου λείπει καθόλου το στυλ του ευρωπαϊκού μπάσκετ; Ο προπονητής σου, μας έλεγε ότι τα προσόντα σου ταιριάζουν πολύ στον τρόπο με τον οποίο παίζεται το άθλημα στην Ευρώπη…

«Νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω τόσο στην Ευρώπη, όσο και εδώ… Πρέπει συνηθίσω λίγο περισσότερο κάποια πράγματα που είναι διαφορετικά στο ΝΒΑ, κάτι που θα συμβεί, παίζοντας πιο πολύ χρόνο! Είναι θέμα καθαρά ευκαιριών… Όταν ο προπονητής μου δώσει την ευκαιρία να δείξω τι πραγματικά μπορώ να κάνω, τότε θα πετύχω!»

– Πως είναι να έχεις συμπαίκτη τον Κώστα (σ.σ.: Κουφό) στην «rookie» σεζόν στο ΝΒΑ;

«Πολύ θετικό! Με τον Κώστα γνωριζόμαστε αρκετό καιρό, οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχεις συμπαίκτη έναν άνθρωπο στον οποίο μπορείς να μιλήσεις διαφορετικά, να μοιραστείς τις ανησυχίες σου, να βασιστείς και να ζητήσεις μία βοήθεια… Είναι τρομερό παιδί ο Κώστας!»

– Που πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσουν οι Γκρίζλις στην εφετινή χρονιά; Μπορείτε να πετύχετε κάτι σημαντικό;

«Πραγματικά έτσι νομίζω! Παίζουμε πολύ καλά τελευταία, έχουμε ένα πολύ καλό σερί νικών και τώρα που επέστρεψε και ο Γκαζόλ, είναι θέμα χρόνου να αποκτήσουμε «χημεία» και να βρούμε ρυθμό και να μπούμε στα πλέϊ-οφ. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε…»

– Το επίπεδο της Ευρωλίγκα, βρίσκεται κοντά στο ΝΒΑ;

«Όχι, θεωρώ υπάρχει απόσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχουν πραγματικά εξαιρετικοί παίκτες που ήταν παλιότερα στο ΝΒΑ ή θα μπορούσαν να βρίσκονται εδώ… Στην Αμερική, παίζεται ένα τελείως διαφορετικό στυλ μπάσκετ, που είναι δύσκολο να το συγκρίνεις με το ευρωπαϊκό!»

– Τι γίνεται με την Εθνική; Σου λείπει καθόλου;

«Σαφώς! Θα έρθω το καλοκαίρι για να παίξω αν πάρουμε τη wild card για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, εννοείται αν ακόμη με θέλουν… Ανυπομονώ να επανενταχθώ στην ομάδα και – αν τελικά πάμε στην Ισπανία – να προσπαθήσουμε με όλα τα παιδιά να κάνουμε κάτι καλό!»

– Πως βλέπεις το ενδεχόμενο της συνύπαρξής σου με τον Κώστα και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που είναι ο νέος Έλληνας που πρωταγωνιστεί στο ΝΒΑ, με τους υπόλοιπους Έλληνες διεθνείς;

«Αυτό θα είναι πάρα, παρά, πάρα πολύ καλό και πραγματικά θα ήθελα πολύ να δω τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στο γήπεδο, γιατί αυτό το ρόστερ θα απαρτίζεται από σπουδαίους παίκτες που είναι πολύ ομαδικοί και τους αρέσει πολύ να παίζουν ο ένας με τον άλλον!»

– Ποια είναι η γνώμη σου για τον Γιάννη (σ.σ.: Αντετοκούνμπο); Τον ήξερες από πριν;

«Όχι δεν τον ήξερα, αλλά είναι πολύ καλός παίκτης, πολύ ταλαντούχος και φαίνεται ότι… διψάει για να μαθαίνει καινούρια πράγματα και να βελτιώνεται…»

– Φεύγοντας από την Ελλάδα, δεν είχες γίνει ακόμη πατέρας… Πως είναι το συναίσθημα;

(σ.σ.: το πρόσωπό του φωτίζεται!)… Είναι φανταστικό!! Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο πολύ μπορεί να αγαπήσω κάποιον όσο αγαπώ το ίδιο μου το παιδί… Ζω εκπληκτικές στιγμές και τις απολαμβάνω στο έπακρο!

– Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους Έλληνες φιλάθλους στα ελληνικά;

«Στα ελληνικά; Καλή χρονιά και «chronia polla» (σ.σ.: το μοναδικό που είπε στα ελληνικά), εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω να σας δω όλους σύντομα!»

Πηγή: gazzetta.gr