Ο Ολυμπιακός είναι πια μία «ανάσα» από την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και έτοιμος να κάνει νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ. Τέτοιο δεν θα είναι φυσικά να περάσει στην επόμενη φάση, το έχει κάνει τρεις φορές στο παρελθόν, δύο στην τελευταία εξαετία.

Θα είναι όμως η συγκομιδή πόντων στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, αν προκριθεί και μέχρι το τέλος της διαδρομής του πάρει άλλους τέσσερις βαθμούς, μία νίκη δηλαδή και μία ισοπαλία. Μία νίκη άλλωστε χρειάζεται μέχρι το τέλος του ομίλου, για να είναι σε κάθε περίπτωση στους «16».

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά και τη νίκη επί της Μπενφίκα έκαναν το αναμενόμενο, μπήκαν δηλαδή στο Top-30 της ΟΥΕΦΑ, της βαθμολογίας των συλλόγων που υπολογίζεται βάσει των αποτελεσμάτων την τελευταία πενταετία.

Πέρασε Λίβερπουλ και Σπόρτινγκ, που είναι εκτός Ευρώπης φέτος και έχει ελπίδες να ανέβει κι άλλο και σε κάθε περίπτωση να πλησιάσει ομάδες που είναι αρκετά πιο ψηλά από αυτόν.

Κι αυτό γιατί με πρόκριση στην επόμενη φάση, θα πάρει ένα επιπλέον μπόνους 5.000, που δεν έχουν ομάδες οι οποίες αγωνίζονται στο Γιουρόπα Λιγκ, όπως η Αϊντχόφεν, Ρούμπιν, που είναι πιο ψηλά και σήμερα απέχουν αρκετά.

Ο Ολυμπιακός όμως κυνηγάει και την καλύτερη δική του συγκομιδή στη βαθμολογία. Αυτήν τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει 9.7000 βαθμούς.

Με μία νίκη και το μπόνους της πρόκρισης, θα φτάσει τουλάχιστον τους 16.7000. Πέρυσι είχε 10.8800, ενώ οι δύο καλύτερες σεζόν του είναι αυτές του 2009-10, όταν είχε 17.5800 και 2011-12 με 17.5200.

Αρα, με μία ακόμη ισοπαλία θα πάει τουλάχιστον στους 17.7000. Η άλλη εξαιρετική σεζόν του, αυτή του 2007- 08, όταν επίσης είχε προκριθεί, του είχε αποφέρει 14.5000 πόντους (ήταν διαφορετικός ο συντελεστής).

Υπενθυμίζουμε ότι μαζεύοντας τόσους πολλούς βαθμούς ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει με μία καλή «προίκα» την πολύ δύσκολη επόμενη σεζόν του, καθώς στη συνολική συγκομιδή του θα φύγει η σεζόν του 2009-10 με τους 17.5800 και θα «βγάζει» για τη μεθεπόμενη χρονιά την πιο «φτωχή» σεζόν, του 2010-11 με τους μόλις 2.5200 πόντους.

Με πρόκριση στους «16» και μία νίκη και μία ισοπαλία, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη σεζόν.

Σενάρια

Περνάει και με επτά!

Για τον Ολυμπιακό το βασικό σενάριο είναι να κάνει μία νίκη και να τελειώσει οριστικά την πρόκριση. Ωστόσο, περνάει από την επόμενη αγωνιστική, στην περίπτωση που χάσει στο Παρίσι και κερδίσει η Αντερλεχτ την Μπενφίκα.

Διότι κι αν ακόμη χάσει από τους Βέλγους στο φινάλε (εννοείται μέχρι δύο γκολ διαφορά στο Καραϊσκάκη), περνάει σε οποιαδήποτε ισοβαθμία, είτε με την Αντερλεχτ, είτε με την Μπενφίκα. Ακόμη και σε τριπλή των επτά βαθμών (τελευταία μένει η Μπενφίκα!). Σε κάθε περίπτωση πάντως, με μία νίκη θα είναι σίγουρος.

Θα ξεπεράσει τα 25 εκατ.

Στα οφέλη μίας πρόκρισης είναι και το οικονομικό, αφού συνολικά, στα ταμεία του συλλόγου σε μία δύσκολη εποχή θα μπει ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έσοδα είναι τα 8,6 εκατ. από τη συμμετοχή και τους αγώνες στους ομίλους και τα 2,5 από τις δύο νίκες και τη μία ισοπαλία.

Μία ακόμη νίκη θα δώσει επιπλέον ένα εκατ. και η πρόκριση στους «16» άλλα 3,5 εκατ. Αυτό που δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη επακριβώς είναι τα έσοδα από το μάρκετ πουλ, το οποίο πέρσι του απέφερε 11,5 εκατ. και τα εισιτήρια. Σε κάθε περίπτωση όμως αν προκριθεί ο Ολυμπιακός θα πάρει ένα ποσό που μπορεί να πλησιάσει ακόμη και τα 30 εκατ., έχοντας σίγουρο κι ένα ακόμη ματς στο Καραϊσκάκη, για τους «16».

Για την πρωτιά!

Το επόμενο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι και το πιο δύσκολο, αφού θα αντιμετωπίσει την Παρί στη Γαλλία. Και έγινε ακόμη πιο δύσκολο από τη στιγμή που προχθές έκανε γκέλα με την Αντερλεχτ.

Τώρα ο αγώνας με τον Ολυμπιακό είναι το ντέρμπι κορυφής του ομίλου. Με νίκη η Παρί θα είναι σίγουρα πρώτη, διαφορετικά, οι «ερυθρόλευκοι» θα παίζουν για την κορυφή. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πολύ πιο δύσκολο και επικίνδυνο το παιχνίδι της πέμπτης αγωνιστικής, όχι απλά για ήττα, αλλά και για βαρύ σκορ…

– 10 βαθμούς είχε πάρει ο Ολυμπιακός και στην προηγούμενη πρόκρισή του την περίοδο 2009- 2010 και αυτούς μπορεί να φτάσει μόνον με νίκη επί της Αντερλεχτ.

– 3,5 εκατομμύρια το λιγότερο θα είναι τα επιπλέον έσοδα του Ολυμπιακού σε περίπτωση πρόκρισης, απλά με την παρουσία τους στους «16».

– Από τον Δεκέμβριο 2009 και τον αγώνα με την Αρσεναλ, όταν είχε κερδίσει πάλι 1-0 είχε να κρατήσει ο Ολυμπιακός ανέπαφη την εστία του εντός έδρας στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πηγή: sday.gr