Ήταν το 1974. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη αποκλείσει τη Σέλτικ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1974/75 και βάζει πλώρη για μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη. Στον δεύτερο γύρο καλείται να αντιμετωπίσει άλλο ένα μεγαθήριο της εποχής, την ιστορική πρωταθλήτρια Βελγίου, Άντερλεχτ.

Στις 23-10-1974, στον πρώτο αγώνα η βελγική ομάδα διαλύει 5-1 τον Ολυμπιακό στις Βρυξέλλες. Τυπική διαδικασία η ρεβάνς. Κι όμως δεν ήταν! Ο επαναληπτικός, στις 6/11/1974, διεξάγεται στο γήπεδο της Παναχαϊκής στην Πάτρα, αφού ο Ολυμπιακός ήταν τιμωρημένος. Εκεί έγινε η σφαγή των Πειραιωτών από τον ούγγρο διαιτητή Kάρολι Παλοτάι. Ο Ολυμπιακός νικά 3-0 και αγγίζει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο Παλοτάι ακυρώνει γκολ του Μάικ Γαλάκου στο 5ο λεπτό και στο 11ο δεν δίνει πέναλτι σε διπλό χέρι του Τίσεν. Στο 18′ ο Γαλάκος κάνει το 1-0. Σκοράρει ξανά λίγο μετά, αλλά κι αυτό το γκολ ακυρώνεται ως οφσάιντ. Νέο πέναλτι στο 24′ δεν δίνεται εις βάρος των Βέλγων, που λίγο μετά σώζονται κι από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 29′ ο Ολυμπιακός ζητεί νέο πέναλτι σε χέρι του Βαν Μπινστ που δεν δίνεται, ενώ στο 40′ ο Μπάμπης Σταυρόπουλος θα πετύχει άλλο ένα γκολ, το οποίο θα ακυρωθεί και πάλι ως οφσάιντ, αν και ο διεθνής τότε άσος είχε δεχθεί την μπάλα από λάθος πάσα αντιπάλου. Στο 61′, ο Λιόλιος βρίσκεται έξω από την μεγάλη περιοχή της Αντερλεχτ με τελευταίο εμπόδιο τον Βαν ντερ Νταλ, ο οποίος τον ανατρέπει πριν βρεθεί μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα, όμως ο Παλοτάι όχι μόνο δεν δείχνει κόκκινη κάρτα στον βέλγο αμυντικό, αλλά δεν σφυρίζει ούτε το φάουλ.

Στο 64′ ακυρώνεται άλλο ένα γκολ του Ολυμπιακού με σκόρερ τον Κώστα Δαβουρλή, όμως αυτή τη φορά η απόφαση είναι σωστή αφού βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, ενώ στο 67′ γίνεται το 2-0 και πάλι από τον Γαλάκο μετά από φάση διαρκείας μέσα στα καρέ της Αντερλεχτ. Λίγο αργότερα ο Παλοτάι αποβάλλει τον Σταυρόπουλο με μια αυστηρή κόκκινη κάρτα σε μια αψιμαχία, ενώ στο 82′ μετά από σέντρα του Μίλτον Βιέρα και κεφαλιά του Δαβουρλή η μπάλα φτάνει στον Γαλάκο, ο οποίος σκοράρει για τρίτη φορά. Το σκορ πλέον είναι 3-0 και ο Ολυμπιακός χρειάζεται άλλο ένα γκολ για να πετύχει αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο.

Αυτό το γκολ δεν θα έρθει ποτέ, αφού ο Παλοτάι κράτησε όρθια την Αντερλεχτ μην αφήνοντας τον Ολυμπιακό με διαδοχικά σφυρίγματα να πλησιάσει την περιοχή των Βέλγων. Αυτά έγραφαν τότε οι εφημερίδες της εποχής. Σήμερα, μικρή σημασία έχουν. Έχουν περάσει κιόλας 39 χρόνια από τότε. Απλά, εκείνη η αναμέτρηση και το παραλίγο θαύμα του Ολυμπιακού έμειναν στην ιστορία. Μία διαιτητική σφαγή, μία χαμένη ευκαιρία για τη μεγάλη ομάδα του Γουλανδρή.

Για την ιστορία τότε ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους Κελεσίδη, Κυράστα, Γκλέζο, Λιόλιο, Σιώκο, Περσίδη, Βιέρα, Καραβίτη, Δαβουρλή, Γαλάκο, Σταυρόπουλο και αλλαγή τον Δεληκάρη, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο. Τεχνικός της Αντερλεχτ ο μετέπειτα του Πανιώνιου, Ούρμπεν Μπραμς, ενώ στην ενδεκάδα της έλαμπαν αστέρια όπως ο Ολλανδός Ρέζενμπρινκ, Βαν ντερ Ελστ, Βερέγκεν και Βαν Χιμστ.

Η ανατροπή του Μίτσελ

Αντίθετα με την τωρινή του ομάδα, στο Μίτσελ η Αντερλεχτ φέρνει καλές αναμνήσεις. Την περίοδο 1984-85 η Ρεάλ με το νεαρό τότε Μίτσελ έχασε με το βαρύ 3-0 (Βάντενμπεργκ, Τσερνιατίνσκι, Βερκότερεν τα γκολ των Βέλγων) στις Βρυξέλλες για τον γ’ γύρο του ΟΥΕΦΑ. Η πρόκριση έμοιαζε απίθανη, αλλά η «βασίλισσα» έκανε το θαύμα.

Στη ρεβάνς του «Μπερναμπέου» (12/12/1984) η ομάδα της Μαδρίτης με τον νυν τεχνικό του Ολυμπιακού να παίζει 55 λεπτά, διέλυσε 6-1 την Αντερλεχτ. Έκανε χατ τρικ ο Μπουτραγένιο, δύο έβαλε ο Βαλντάνο και ένα ο Σαντσίς.

Από Βρυξέλλες στο λιμάνι…

Τον Ολυμπιακό και την Αντερλεχτ ενώνουν δύο παίκτες. Και οι δύο άφησαν τις Βρυξέλλες για την ομάδα του Πειραιά. Πρώτος ο Παρ Ζέτερμπεργκ. Ο διεθνής Σουηδός, το 2000 πήρε μεγάλη μεταγραφή για τους πρωταθλητές Ελλάδας, όπου έμεινε έως το 2003 (51 αγώνες-7 γκολ). Κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα πριν γυρίσει στην Αντερλεχτ, όπου έκλεισε την καριέρα του 2006.

Ίδια διαδρομή

Τρία χρόνια μετά τη φυγή του Ζέτερμπεργκ, ήταν σειρά του Μίχαλ Ζεβλάκοφ να αφήσει την Αντερλεχτ για τον Ολυμπιακό. Ο διεθνής Πολωνός έκανε κι αυτός αξιοπρόσεκτη καριέρα στους «ερυθρόλευκους» κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ. Έφυγε το 2010 για την Ανκαραγκουτσού, για να συνεχίσει στη Λέγκια Βαρσοβίας. Με τον Ολυμπιακό έπαιξε σε 124 ματς, σκοράροντας 4 φορές.

Το φιλικό πριν από 7 χρόνια

Τότε (15/7/06), η ομάδα του Σόλιντ, προηγήθηκε στο 12′ με πέναλτι του Οκκά, ωστόσο οι Βέλγοι πήραν τη νίκη με τους Μπουσούφα (27′) και Βαν ντεν Μπόρε (87′).

Η τότε, σύνθεση του Ολυμπιακού: Νικοπολίδης (46′ Λέμενς), Πάντος (74′ Παππάς), Κωστούλας (46′ Ουαντού), Ανατολάκης, Μπουλούτ (46′ Ντομί), Στολτίδης, Ταραλίδης (46′ Πατσατζόγλου), Καφές (46′ Ριβάλντο), Οκκάς, Κωνσταντίνου (46′ Ντάνι).

Γράφει ο Γιώργος Μαζιάς στη sportday.gr