Σημάδια προόδου, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι που ήταν και το βασικό ζητούμενο, παρουσίασε η Εθνική και νίκησε τη Γερμανία με 78-62 καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση του τουρνουά του Ουλμ. Με εξαίρεση ένα κακό διάστημα στις αρχές των δύο πρώτων δεκαλέπτων, η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι ήταν άριστη επιθετικά και αρκετά βελτιωμένη αμυντικά.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στη βάση της τη Δευτέρα και ακολουθεί το Τουρνουά Ακρόπολις, με τα τρία τελευταία φιλικά, απέναντι σε Βοσνία (27/8, 21:00), Λιθουανία (28/8, 19:00) και Ιταλία (29/8, 21:00).

Με Σπανούλη οδηγό

Υπό τις ιαχές των αρκετών ενθουσιωδών ομογενών που βρέθηκαν στο πλευρό της και με πεντάδα τους Ζήση, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μαυροκεφαλίδη άρχισε το ματς η Εθνική. Με σκόρερ αποκλειστικά παίκτες του… Ολυμπιακού, η ελληνική ομάδα κυριάρχησε στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Σπανούλης με ένα έμμεσο και δύο κανονικά τρίποντα, ο Πρίντεζης με 6 πόντους και οι Σλούκας και Περπέρογλου από τη γραμμή έδωσαν από την αρχή μεγάλο προβάδισμα στην Ελλάδα (8-15), που έχοντας θετική εικόνα στα μετόπισθεν έκλεισε την περίοδο με +8 (10-18).

Κακή άμυνα, αλλά για λίγο

Με καλάθι του Σλούκα, που μαζί με Βασιλειάδη, Περπέρογλου, Φώτση και Βουγιούκα συνέθεσαν την πεντάδα στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου, η Εθνική έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (10-20). Κάπου εκεί εμφανίστηκαν ξανά οι γνωστές αμυντικές αδυναμίες, με συνέπεια οι γηπεδούχοι να τρέξουν ένα επί μέρους σκορ 11-3 και να πλησιάσουν στο καλάθι (19-21), την ώρα που ο Μαυροκεφαλίδης χρεωνόταν με το τρίτο του φάουλ. Ο Σπανούλης ανέλαβε και πάλι να ξελασπώσει την Ελλάδα αποκαθιστώντας τη διαφορά (22-31) και το ημίχρονο έκλεισε με τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της, το +11 (30-41) και τον Λαρισαίο γκαρντ στους 16 πόντους.

Πραγματική Εθνική

Ζήσης, Σπανούλης, Παπανικολάου, Φώτσης και Βουγιούκας επέστρεψαν από τα αποδυτήρια για την Εθνική, που αποδίδοντας εξαιρετικά στις δύο πλευρές του παρκέ άρχισε να ξεμακραίνει. Μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου η διαφορά είχε εκτοξευτεί στο +23 (37-60), με άριστες συνεργασίες στην επίθεση και αποτελεσματική άμυνα. Κι απλώς ο Πλάις με κάποια προσωπικά καλάθια κατάφερε να «μαζέψει» την κατάσταση (46-65).

Έτσι μέχρι τέλους

Η νίκη είχε προ πολλού εξασφαλιστεί, αλλά οι διεθνείς δεν χαλάρωσαν. Θαρρείς και ήθελαν να δώσουν απαντήσεις, πρωτίστως στους εαυτούς τους μετά την εικόνα που παρουσίασαν απέναντι σε ΠΓΔΜ και Βοσνία. Ο Αντρέα Τρινκιέρι είχε την ευχέρεια να δοκιμάσει σχήματα από τη στιγμή που η διαφορά κυμαινόταν σταθερά στα όρια του +20. Το τελικό 78-62 ήταν ακριβώς το σκορ και στον τελικό του 2005 στο Βελιγράδι…

Δεκάλεπτα: 10-18, 30-41, 46-65, 62-78.

Γερμανία (Φρανκ Μεντς): Γκίφνεϊ 3, Τσβίνερ 3, Σάφαρτσικ 7, Στάιγκερ 7, Πλάις 18, Μπέντσινγκ 7, Ντόρετ 8, Σάιφερτ 5, Τσίρμπες 1, Κινγκ 3, Τάντα.

Ελλάδα (Αντρέα Τρινκιέρι): Ζήσης 8, Σπανούλης 19, Περπέρογλου 3, Φώτσης 3, Παπανικολάου 5, Μαυροκεφαλίδης 8, Βουγιούκας 2, Μπράμος 6, Πρίντεζης 10, Σλούκας 7, Κατσίβελης 7, Βασιλειάδης.

*Εκτός δωδεκάδας της Εθνικής έμειναν οι Γιάννης Μπουρούσης και Κώστας Καϊμακόγλου.

* Πριν το τζάμπολ οι διοργανωτές τίμησαν τα μέλη της ομάδας της Γερμανίας που κατέκτησε προ 20ετίας το Ευρωμπάσκετ.

Πηγή: Sport-fm.gr