Η Λετονία είναι η προσεχής αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας. Η μεγαλύτερη επιτυχία των Λετονών είναι η συμμετοχή τους στο Euro του 2004, όπου η Εθνική μας ομάδα κατέκτησε το τρόπαιο. Μάλιστα αν και δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σημείωσαν αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα. Βέβαια η Λετονία από το 1950 ως το 1990 άνηκε στη μεγάλη Σοβιετική ένωση.

Πέραν λοιπόν της συμμετοχής της σε εκείνο το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Λετονία στο διάστημα της 20ετούς ανεξαρτησίας της δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο, καθώς παρότι δεν καταλαμβάνει τελευταίες θέσεις στους ομίλους που συμμετέχει δεν καταφέρνει να πάρει την πρόκριση.

Πρώτος σε συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της χώρας του είναι ο Αστάφιεφς με 164(!) ενώ πρώτος σε γκολ είναι ο επιθετικός του Εργοτέλη, Μάρις Βερπακόφσκις.

Εξάλλου, ο Βερπακόφκσις αποτελεί και το βαρύ πυροβολικό της ομάδας καθώς είναι ο παίκτης που αναλαμβάνει να ηγηθεί της Λετονίας. Προπονητής της ομάδας είναι ο 55χρονος Αλεξάντρ Στάρκοφς από το 2007.

Πέραν του Βερπακόφσκις, άλλα μεγάλα ονόματα είναι ο μέσος Λάιζανς της Ρωσικής Μπέλγκοροντ καθώς και ο 28χρονος αμυντικός Γκορκς που παίζει στην Κουινς Παρκ.

Πάντως το ανερχόμενο αστέρι της ομάδας είναι ο 23χρονος Ρούντνεφς της Λεχ Πόζναν ο οποίος με δικό του χατ-τρικ στο Τορίνο χάρισε στην ομάδα του το 3-3 κόντρα στη Γιουβέντους για το Europa League. Κατά τα άλλα η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών αγωνίζεται εντός συνόρων.

Η προϊστορία με Ελλάδα

Με την Ελλάδα ξαναβρέθηκε σε επίσημη αναμέτρηση πολύ πρόσφατα καθώς κληρώθηκε στον προκριματικό όμιλος της Ελλάδας για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, και δέχτηκε δύο ήττες με συνολικό σκορ 7-2 υπέρ της Εθνική μας (2-0 στη Λετονία και 5-2 στο ΟΑΚΑ). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα 6 από τα 7 γκολ είχε πετύχει ο Φάνης Γκέκας!

Μάλιστα κόντρα Ελλάδας Λετονίας συναντάμε και το 1999 στο δρόμο προς το Euro 2000, όταν η Εθνική μας έμεινε στο 0-0 εκτός έδρας ενώ δέχτηκε οδυνηρή εντός έδρας ήττα με 1-2 από τους Λετονούς!

Η ποιότητα του ρόστερ των Λετονών είναι αρκετά κατώτερη των Ελλήνων παικτών και σίγουρα η Λετονία είναι ένας αντίπαλος που πρέπει να νικήσουμε αν θέλουμε σε δύο χρόνια από τώρα να βρεθούμε στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Οι Λετονοί στοχεύουν να βρεθούν και πάλι σε μια μεγάλη διοργάνωση αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταφέρουν ένα μικρό «θαύμα»! Στο χέρι των παικτών του Σάντος είναι να αποδείξουν την ποδοσφαιρική τους ανωτερότητα στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη.

Πηγή: gazzetta.gr