Μετά από έναν κύκλο 11 χρόνων από τα τμήματα υποδομής μέχρι την μεγάλη ομάδα, ο Κώστας Σταφυλίδης αποχαιρετά τον ΠΑΟΚ για να συνεχίσει στο γερμανικό πρωτάθλημα και τη Μπάγερν Λεβερκούζεν.

Ο διεθνής μπακ έκανε τον απολογισμό της θητείας του στον «Δικέφαλο του Βορρά», θυμήθηκε πως… απέφυγε την μετακίνηση στον Άρη σε νεαρή ηλικία ενώ με αφορμή τα γεγονότα μετά τον αγώνα με τον Ατρόμητο (1-2) στην Τούμπα αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις της εξέδρας:

«Από τη μία το καταλαβαίνω. Και εγώ όταν ήμουν στην κερκίδα, έβριζα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι σωστό 500-600 άτομα, να πετάνε μπουκάλια και να χτυπάνε ποδοσφαιριστές. Το να με βρίσει δε θα με πειράξει. Αλλά είναι απίστευτο να χτυπάς ποδοσφαιριστή», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο άσος του ΠΑΟΚ:

Είναι ευχάριστο ή στενάχωρο που φεύγεις από τον ΠΑΟΚ τώρα;
«Δε μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς. Από τη μία στεναχωριέμαι πολύ, γιατί φεύγω από την ομάδα μου, το σπίτι μου, την αγάπη μου. Τη μισή ζωή μου αφήνω εκεί. 11 χρόνια ήμουν στον ΠΑΟΚ. Αλλά πάω σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα στο εξωτερικό. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η Μπουντεσλίγκα έχει αναπτυχθεί πολύ».

Την πρώτη σου μέρα στον ΠΑΟΚ τη θυμάσαι;
«Σαν φίλαθλος; Το πρώτο παιχνίδι δεν το θυμάμαι που το είδα από την κερκίδα. Η ομάδα είχε Κωνσταντινίδη, Γεωργιάδη, ήταν αρχές του 2000, με Μπάγεβιτς προπονητή. Το 2001 το Κύπελλο το θυμάμαι πολύ καλά. Ως ποδοσφαιριστής, το 2004 ήταν η πρώτη μου προπόνηση. Παίρνω τα ρούχα, πάω σπίτι και φωνάζω τη μάνα μου να έρθει να δει. Τα φορούσα μέσα στο σπίτι και καθόμουν με αυτά. Το όνειρό μου!»

Εξήγησέ μας την ιστορία προτού έρθεις στον ΠΑΟΚ, που σε ήθελε και ο Αρης…
«Τότε έπαιζα στο χωριό. Ηθελα κάπως να ξεφύγω να πάω σε μια καλή ομάδα, Γίνονταν κάποια τουρνουά, με είδε ο Αρης, έπιασαν τον πατέρα μου και μου είπε για τον Αρη. Εγώ έκλαιγα, δεν ήθελα του έλεγα «να πας εσύ!» Ηξερε ένας από το χωριό, έναν από τις ακαδημίες και τον Φώτη τον οδηγό και τους είπαν ότι θα φέρουμε ένα παιδί να δοκιμαστεί και αν δεν το θέλετε θα πάει στον Αρη… Και έτσι ήρθα στον ΠΑΟΚ».

Υπάρχει η αίσθηση ότι φεύγεις νωρίς από τον ΠΑΟΚ…
«Ουσιαστικά έπαιξα ένα χρόνο, γιατί φέτος δεν έπαιξα. Δεν ήταν τίποτα…Ηταν 20 παιχνίδια και δεν πρόλαβα ούτε εγώ να το χαρώ. Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο»

Θα μπορούσε να γίνει πέρσι κάτι διαφορετικό;
«Εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν μονόδρομος. Τότε δεν υπήρχε άλλη λύση. Σε άλλη χρονική στιγμή δε μπορώ να ξέρω. Ο μάνατζερ μου μιλούσε με την ομάδα. Εγώ ήξερα ότι μια ομάδα με θέλει, δεν ήξερα καν την ομάδα, με φώναξαν μου είπαν ότι σε θέλει η Λεβερκούζεν και υπέγραψα. Εγώ η αλήθεια είναι ότι τα είχα χάσει λίγο…»

Ησουν είσαι και θα είσαι αριστερό μπακ; Ποια είναι η θέση σου ακριβώς;
«Στον ΠΑΟΚ μέχρι και τη β’ ομάδα έπαιζα χαφ. Μετά ο κ. Γεωργιάδης με τον κ. Ελευθεριάδη με έβαλαν αριστερό μπακ. Μου πήγε και καθιερώθηκα εκεί από τότε».

Είχες πολλές συμμετοχές και φέτος. Γιατί θεωρείς ότι δεν έπαιξες;
«Θεωρώ ότι δεν ήμουν καλά προπονημένος, δεν έδωσα το 100%. Όχι ότι δεν ήθελα να το κάνω, όταν έμπαινα έδινα το 100%, Αν έκανα καλύτερη προπόνηση, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και θα μπορούσα να δώσω πιο πολλά. Σε οποιαδήποτε ομάδα είσαι πρέπει να σε δουλέψει πάνω στο πλάνο που έχει. Εγώ θα πάω στη Γερμανία και θα με δουλέψουν διαφορετικά από τους άλλους, γιατί εγώ δε σταμάτησα και δεν έκανα προετοιμασία».

Φέτος, ο ΠΑΟΚ έχασε τους στόχους του και ίσως μείνει και εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Κακή χρονιά;
«Δε μπορώ να πω ότι είναι κακή χρονιά. Η ομάδα τερμάτισε στη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου. Λένε για κακό επίπεδο αλλά αν μπορούσε ας έβγαινε κάποιος άλλος. Στα πλέι οφ, είμαστε πολύ άτυχοι με τα γκολ στο τέλος. Ειδικά στην Τούμπα, με Ατρόμητο και ΠΑΣ Γιάννινα δεν έπρεπε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Τι θα έλεγες σε αυτούς που περίμεναν από έξω από το γήπεδο να σας αποδοκιμάσουν;
«Από τη μία το καταλαβαίνω. Και εγώ όταν ήμουν στην κερκίδα, έβριζα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό 500-600 άτομα, να πετάνε μπουκάλια και να χτυπάνε ποδοσφαιριστές. Το να με βρίσει δε θα με πειράξει. Αλλά είναι απίστευτο να χτυπάς ποδοσφαιριστή… Είναι τέλειοι σε όλα, ακολουθούν την ομάδα και κάνουν τα πάντα. Το μόνο που πρέπει να γίνει, είναι να μη φτάνουν σε αυτό το σημείο. Αν δεν είχαν απαιτήσεις θα με προβλημάτιζε. Στον ΠΑΟΚ παίζουμε, είναι τεράστια ομάδα με πολύ κόσμο και με έναν πρόεδρο που πληρώνει. Θα μου φαινόταν παράξενο αν δεν είχαν απαιτήσεις».

Τι σου λένε οι φίλοι σου για το γερμανικό ποδόσφαιρο;

«100% ρυθμός στην προπόνηση, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, πολλή δύναμη και αν δεν είσαι συγκεντρωμένος εκεί, είναι πολύ δύσκολα».

Πώς εξηγείς ότι παίκτες που φεύγουν από τον ΠΑΟΚ, μένουν κοντά στην ομάδα και μπορεί να επιστρέφουν;

«Είναι πολύ λογικό. Όταν παίζεις σε ένα γήπεδο, έχεις 30.000 κόσμο, είτε θα φωνάξουν το όνομα σου και 90 λεπτά θα είναι εκεί, άνθρωποι της ομάδας σου συμπεριφέρονται τέλεια, γιατί να μην την αγαπήσεις την ομάδα;»

Φέτος, τελικά ήσουν δανεικός στον ΠΑΟΚ;

«Φέτος δεν έπαιζα ως δανεικός στον ΠΑΟΚ. Με αγόρασαν για του χρόνου, δεν ήμουν δανεικός. Το συμβόλαιο μου με τη Λεβερκούζεν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα».

Πηγή: Sport-fm.gr