Τα δύο τελευταία χρόνια η adidas δουλεύει εντατικά προκειμένου να προσδιορίσει ένα νέο τύπο ποδοσφαιριστή που ονομάζεται The Engine. Σήμερα ανακοινώνει με υπερηφάνεια ότι σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία παροχής αθλητικών δεδομένων Opta μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτού του τύπου ποδοσφαιριστή, μέσω ενός αλγορίθμου που παρουσιάζεται στην παρακάτω εξίσωση:

«Η εξίσωση του ποδοσφαιριστή The Engine»

Ο ποδοσφαιριστής The Engine είναι ο κλασικός box-to-box μέσος που καλύπτει όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, αναζητά ευκαιρίες για να σκοράρει, μαρκάρει παντού τον αντίπαλό του και επιδεικνύει ανεξάντλητη ενέργεια από το πρώτο λεπτό μέχρι και το σφύριγμα της λήξης.

Με βάση τα στοιχεία της adidas, η Opta βοήθησε στην αποκάλυψη των θεμελιωδών χαρακτηριστικών του ποδοσφαιριστή The Engine, βρίσκοντας τη μέθοδο μέτρησης και ποσοτικοποίησης των επιδόσεών του. Δημιούργησε έτσι ένα μαθηματικό αλγόριθμο που καθορίζει τον τέλειο Engine ποδοσφαιριστή. Αυτός ο αλγόριθμος θα χρησιμοποιείται από δω και πέρα για την παρακολούθηση των επιδόσεων του συγκεκριμένου τύπου ποδοσφαιριστή. Μερικοί από τους παίκτες που εκτιμάται πως ταιριάζουν στο μοντέλο του ποδοσφαιριστή The Engine είναι ο Javi Martinez της Bayern Munich, ο Dani Alves της FC Barcelona, ο Daniele De Rossi της AS Roma και ο Ezequiel Lavezzi της Paris Saint Germain.

Με τη βοήθεια της OPTA και της βάσης δεδομένων της, ο αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί για να καταγράφει τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών The Engine κάθε εβδομάδα. Με βάση δείκτες, όπως η συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας, η κάλυψη του αγωνιστικού χώρου και οι κινήσεις με ή χωρίς την μπάλα, οι παίκτες θα αξιολογούνται με άριστα το 100. Η adidas και η Opta θα αναλύουν τα δεδομένα από σημαντικούς αγώνες του UEFA Champions League και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και θα κατατάσσουν τους ποδοσφαιριστές The Engine στην κλίμακα “The Engine Scale”. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται μέσω μιας σειράς info graphic που θα είναι διαθέσιμα στο twitter @adidasfootball με το hashtag #TheEngine.