Η εμπειρία και το πνεύμα του νικητή ήταν στοιχεία που δεν… διέκριναν τον Ολυμπιακό την τελευταία διετία, σύμφωνα με τον Νίκολα Βούιτσιτς, με τον πρώην «ερυθρόλευκο» πάουερ-φόργουορντ/σέντερ να δηλώνει ότι «…ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στους τελικούς από μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του 32χρονου Κροάτη πάουερ-φόργουορντ/σέντερ Νίκολα Βούιτσιτς στην εφημερίδα «ΓΑΥΡΟΣ»:

– Τώρα που ο Ολυμπιακός αποτελεί παρελθόν για σένα, κοιτώντας πίσω θα έκρινες πως ήταν μια σωστή επιλογή;

«Εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει κανείς. Όσον αφορά στα αποτελέσματα, τα δύο διαδοχικά φάιναλ φορ στην Ευρωλίγκα, τη συμμετοχή στους τελικούς της Α1 και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Ολυμπιακός ήταν μία καλή κίνηση για μένα. Σε προσωπικό επίπεδο, μετά από έξι χρόνια ως ηγέτης στη Μακάμπι ήρθα στον Ολυμπιακό όπου δεν είχα ηγετικό ρόλο.

Υπήρχαν πράγματα που έπρεπε να κάνω στο παρκέ, τα οποία δεν είχα συνηθίσει. Δεν ξεκινούσα βασικός, ερχόμουν απ’ τον πάγκο και είχα λιγότερα λεπτά συμμετοχής. Από αυτή την άποψη, λοιπόν δεν αποδείχτηκε η ενδεδειγμένη επιλογή για μένα. Παρ’ όλα αυτά, έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και πάντα σεβάστηκα τις αποφάσεις του προπονητή».

– Τι πιστεύεις πως έλειπε από τον Ολυμπιακό αυτά τα δύο χρόνια;

«Απλά είχαμε απέναντί μας τον Παναθηναϊκό, πρωταθλητή Ευρώπης με τον καλύτερο προπονητή, τον Ομπράντοβιτς. Είναι μία μεγάλη ομάδα, με πολλούς καλούς παίκτες. Ο Παναθηναϊκός είχε την εμπειρία και το πνεύμα του νικητή και μάλιστα τη σωστή στιγμή. Την πιο κρίσιμη, όταν κρινόντουσαν οι τίτλοι, αποδείχτηκαν καλύτεροι».

– Κι ο Ολυμπιακός, όμως είχε μεγάλα ονόματα επί των ημερών σου, όπως π.χ. ο Τζος Τσίλντρες.

«Αυτό είναι αλήθεια. Για μένα ήταν μεγάλη ευχαρίστηση να παίζω στον Ολυμπιακό με τον Τζος, τον Μίλος (Τεόντοσιτς) και τον Γιάννη (Μπουρούση). Κάναμε δύο εκπληκτικές σεζόν και πραγματικά τις απόλαυσα. Δυστυχώς, όμως τη χρονική στιγμή των τελικών ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από μας και δεν καταφέραμε να στεφθούμε πρωταθλητές Ελλάδας».

– Υπάρχει μια μοναδικά ωραία ανάμνηση στον Ολυμπιακό που δεν θέλεις να ξεχάσεις ποτέ;

«Αυτή είναι σίγουρα η κατάκτηση του Κυπέλλου. Ήταν εκπληκτική αίσθηση να το σηκώνουμε και να βλέπω τους ανθρώπους που εργάζονται γύρω από την ομάδα τόσο χαρούμενους. Ένιωθες πόσο μεγάλο πράγμα ήταν γι’ αυτούς. Είναι πολλές οι καλές και οι μεγάλες στιγμές που ζήσαμε ως ομάδα. Φτάσαμε μαζί σε όλους τους τελικούς των διοργανώσεων που μετείχαμε. Κι αυτό δεν είναι κάτι που πολλές άλλες ομάδες επιτυγχάνουν συχνά».

– Ποια ανάμνηση θα επέλεγες να διέγραφες από τις δύο σεζόν στο λιμάνι;

«Σίγουρα τη βία στον τέταρτο τελικό με τον Παναθηναϊκό φέτος. Δεν το είχα ξανααντιμετωπίσει ποτέ στην καριέρα μου σε τέτοιο βαθμό. Η βία είναι ό,τι χειρότερο στον αθλητισμό. Εμείς οι παίκτες, αντί να συγκεντρωνόμαστε στο παιχνίδι, προσέχουμε πώς να μην τραυματιστούμε από πέτρες. Και μάλιστα σε τόσο μεγάλα και σημαντικά παιχνίδια. Δυστυχώς, η βία έχει καταντήσει ν’ αποτελεί μέρος του αθλητισμού ή του θεάματος στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες χώρες. Πάντως, θα πρέπει να εξαλειφθεί».

– Έκανες φιλίες όσο έπαιξες στον Ολυμπιακό και στην Ελλάδα;

«Είμαστε σε επαφή με όλους τους συμπαίκτες μου στον Ολυμπιακό, αλλά και τα μέλη του προσωπικού. Είχα πραγματικά πολύ καλούς συμπαίκτες και θα μείνουμε για πάντα αληθινοί φίλοι. Ήμασταν πολύ δεμένοι μεταξύ μας και πιστεύω πως αυτός είναι και ο λόγος που παίξαμε καλό μπάσκετ.»

– Ο Σχορτσανίτης πήγε φέτος στη Μακάμπι, ομάδα στην οποία έζησες πολλά και σε λατρεύουν. Τον συμβούλεψες ως μεγαλύτερος και έμπειρος;

«Δεν μου τηλεφώνησε να μου ζητήσει τη συμβουλή μου. Ο “Σόφο” ξέρει καλά σε ποια ομάδα πήγε, αλλά και πόσο εκτιμάται το μπάσκετ εν γένει στο Ισραήλ. Θα του παρέχουν απεριόριστη υποστήριξη για να μπορέσει να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί».

– Ο Ολυμπιακός άλλαξε αρκετά πρόσωπα αυτό το καλοκαίρι. Έφτασε η ώρα να κάνει το βήμα παραπάνω;

«Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός ξεκινά κάθε χρόνο με τις υψηλότερες προσδοκίες, να κατακτήσει δηλαδή και τους τρεις τίτλους, στις διοργανώσεις που συμμετέχει. Εύχομαι στον Ολυμπιακό φέτος να τα κατακτήσει όλα, το αξίζει. Και πιο πολύ το αξίζουν οι πρόεδροί του, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι. Προσφέρουν τα πάντα στην ομάδα, λατρεύουν τον μπάσκετ και γι’ αυτό αξίζουν να γευτούν πολλές επιτυχίες και διακρίσεις».

– Τώρα που θα μαθαίνεις πως ο Ολυμπιακός ψάχνει για ένα τεσσάρι ακόμη, μετά τον Ματ Νίλσεν, αισθάνεσαι άραγε πικρία που αυτός δεν είσαι εσύ;

«Κοιτάξτε… δεν έμεινα! Αποφάσισαν να με αφήσουν και τους εύχομαι ό,τι καλύτερο στη συνέχεια. Δεν έδειξα το καλύτερό μου αγωνιστικό πρόσωπο, το μπάσκετ που μπορούσα και έπρεπε να παίξω… αλλά δεν μου δόθηκε και η ευκαιρία».

– Θα ήθελες να αποχαιρετήσεις τους φιλάθλους του Ολυμπιακού;

«Μα ναι! Θα ήθελα να τους πω πως όταν τραγουδούσαν και μας υποστήριζαν ήταν εκπληκτικοί, αλλά θα τους πω και πως δεν υποστηρίζω τη βία. Ευτυχώς, όμως τις περισσότερες φορές η ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν στο ΣΕΦ ήταν απλά μοναδική!»

– Και μετά τον Ολυμπιακό; Έχεις ακόμη αρκετά χρόνια μπροστά σου να παίξεις.

«Θέλω να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ σε υψηλό, ανταγωνιστικό επίπεδο. Αποφάσισα να μην βιαστώ και να περιμένω την κατάλληλη πρόταση. Γι’ αυτό απέρριψα ομάδες αυτό το καλοκαίρι. Είμαι τώρα εδώ στο Σπλιτ, προπονούμαι με την ομάδα στην οποία μεγάλωσα και διατηρούμε σε αγωνιστική φόρμα για να είμαι έτοιμος».

Πηγή: gazzetta.gr