Στις 26 Μαρτίου του 1991 ο ΠΑΟΚ κατακτούσε την πρώτη ευρωπαϊκή του κούπα και τη δεύτερη συνολικά για την Ελλάδα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα έκανε μόνο την αρχή.

Το ελληνικό μπάσκετ είχε να δει ευρωπαϊκό τίτλο από το 1968 και την κούπα της ΑΕΚ απέναντι στη Σλάβια Πράγας (89-82) υπό το βλέμμα 80.000 οπαδών στο ανοικτό Παναθηναϊκό στάδιο. Δεκαέξι χρόνια μετά, στη Γενεύη το μπάσκετ αναγεννήθηκε, η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Σαραγόσα με 76-72 σε έναν επεισοδιακό τελικό, που συνδυάστηκε με είσοδο των φίλων της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο παρκέ στα τελευταία λεπτά λόγω των «σφαλτσοσφυριγμάτων» των διαιτητών.

Με τα πολλά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φέρει τη δεύτερη ευρωπαϊκή κούπα στην Ελλάδα με κορυφαίους τους Πρέλεβιτς που σημειώσει 31 πόντους και τον Μπάρλοου που πέτυχε τους 4 από τους τελευταίους έξι πόντους της ομάδας.

Η βραδιά στο «Πατινουάρ ντε Ββερνέ» έμελε να είναι μόνο η αρχή για την άνθιση του ελληνικού μπάσκετ, ό,τι γνωρίζουμε και για ό, τι περηφανευόμαστε σήμερα, ξεκίνησε από εκείνο το παιχνίδι.

Το ευρωπαϊκό της ΑΕΚ είχε βάλει τις βάσεις, ο τίτλος της Εθνικής το 1987 απέναντι στη Σοβιετική Ένωση της οποίας και επικράτησε με 103-101 εκτόξευσε το άθλημα στα μάτια των Ελλήνων. Η αποχή όμως των ομάδων από τις διακρίσεις έφερνε το άθλημα σε δεύτερη μοίρα.

Από το 1991 και μετά η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ άρχισε να γράφεται όπως την ξέρουμε σήμερα.

ΠΑΟΚ- Σαραγόσα 76-72

Τρία χρόνια μετά ο ΠΑΟΚ πάλι, θα επικρατούσε της ιταλικής Στεφανέλ και στους δύο τελικούς του Κυπέλλου Κόρατς του 1994 με τον Πρέλεβιτς ξανά, έχοντας στο πλευρό του αυτή τη φορά τον Μπέρι να οδηγούν το «Δικέφαλο του Βορρά» σε ακόμη έναν ευρωπαϊκό τίτλο.

Πρώτος αγώνας

Δεύτερος αγώνας

Τις σεζόν 1994 και 1995 ο Ολυμπιακός θα φτάσει δύο φορές στον τελικό αλλά δεν θα αποτύχει και τις δύο φορές απέναντι στις Μπανταλόνα και Ρεάλ Μαδρίτης του Ζέλικο Ομπράνοτβιτς.

Το 1996 το πρώτο ευρωπαϊκό αστέρι του Παναθηναϊκού του Ντομινίκ Ουίλκινς, έρχεται με δραματικό τρόπο απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Σε μία φάση που για την οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση, ο Βράνκοβιτς θα σταματήσει τον Μοντέρο στον αέρα και θα δώσει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο «τριφύλλι».

Ένα χρόνο μετά η Ελλάδα πάλι στο προσκήνιο και πάλι με εκπρόσωπο στον τελικό. Το πρώτο από τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού είναι απέναντι στην Μπαρτσελόνα το 1997. Με ηγέτη τον Ρίβερς οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν με 73-58 των Καταλανών και χαρίζουν στην Ελλάδα ακόμη ένα ευρωπαϊκό.

Η πρώτη ελληνική κούπα δια χειρός ΑΕΚ

Πηγή: Sday.gr