Το όνομά του, αποτελεί λόγο υπερηφάνειας των Ισπανών. Κλέβοντας τον αριθμό της φανέλας του Ινιέστα ας δούμε 8 από τα σημαντικότερα γεγονότα στην καριέρα του ποδοσφαιριστή για τον οποίο κάποτε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον απορούσε αν… αφήνει ποτέ τη μπάλα από τα πόδια του. «Απορώ αν μαζί με τον Τσάβι χάνουν ποτέ τη μπάλα από τα πόδια τους…» είχε δηλώσει ο Σκωτσέζος πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από τον τελικό του 2009 στη Ρώμη. «Είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο» είχε παραδεχθεί ο Γουέιν Ρούνεϊ. «Είναι ο Χάρι Πότερ του ποδοσφαίρου» ήταν το σχόλιο του Κριστιάν Βιέρι. Ακόμα κι αν έμεινε μόνος στο χώρο του κέντρου της Μπαρτσελόνα με την αποχώρηση του Τσάβι, ακόμα κι αν ο Ράκιτιτς τον στηρίζει με αρκετές δυνατότητες, ο Αντρές Ινιέστα είναι… μια κατηγορία μόνος του. ΙΝΙΕΣΤΑ ΚΑΜΠ ΝΟΟΥ Πλέον, έγινε εκείνος που υπογράφει για πρώτη φορά στα χρονικά του ποδοσφαίρου συμβόλαιο που ορίζει τη συνεργασία, τέτοια… εφ’ όρου ζωής και το gazzetta.gr αποτίει φόρο τιμής στον θρυλικό χαφ, παραθέτοντας 8 από τα σημαντικότερα στοιχεία της λαμπερής καριέρας του. 1. Η υπογραφή του συμβολαίου για… μια ζωή και της συνέχισης της παντοτινής του σχέσης με τη Μπαρτσελόνα, ήρθε την 6η Οκτωβρίου του 2017, στη συμπλήρωση ακριβώς 21 ετών από την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα με τα μπλαουγκράνα χρώματα. Την ίδια ημερομηνία, την 6η Οκτωβρίου του 1996, ο Αντρές Ινιέστα είχε παίξει για πρώτη φορά για τον καταλανικό σύλλογο, στο τμήμα κ-14Β! Έκτοτε, έχει συμπληρώσει περισσότερες από 600 επίσημες συμμετοχές για το καμάρι της Βαρκελώνης, ενώ για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα εμφανίστηκε την 29η Οκτωβρίου του 2002, σε αναμέτρηση στο Μπριζ απέναντι στην τοπική ομάδα.

2. Στις κορυφαίες του στιγμές συγκαταλέγεται εκείνο το γκολ που είχε πετύχει το 2009, στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αφήνοντας… στον τόπο την Τσέλσι και τους οπαδούς της για να πανηγυρίσει η Μπαρτσελόνα την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Ρώμης, όπου αργότερα κατέκτησε και το τρόπαιο του Champions League με το 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το ματς, για το οποίο οι «μπλε» ορθά έχουν να θυμούνται ακόμα την κάκιστη διαιτησία του Όβρεμπο, είχαν προηγηθεί με το γκολ του Μάικλ Εσιέν, όμως, στα… χασομέρια, ο Ινιέστα με τρομερό σουτ ισοφάρισε στο τελικό 1-1 εκείνου του αγώνα για να περάσει η Μπαρτσελόνα στον τελικό.

3. Είναι από εκείνους που έχουν ακούσει το χειροκρότημα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» από το συνεχώς απαιτητικό και πολύ δύσκολο κοινό της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Αντρές Ινιέστα, τον Νοέμβρη του 2015, πρωταγωνίστησε σε ένα clasico το οποίο χαρακτηρίστηκε από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Οι Καταλανοί διέσυραν τη «βασίλισσα» στο «σπίτι» της με το τελικό 4-0 και ο Ισπανός χαφ προστέθηκε στη λίστα των σκόρερ της αναμέτρησης όταν έπαιξε το 1-2 με τον Νεϊμάρ και με δυνατό δεξί σουτ νίκησε τον Κέιλορ Νάβας για το τρίτο από τα τέσσερα τέρματα της ομάδας του.

4. Είναι ο Ισπανός ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους τίτλους από κάθε άλλον συμπατριώτη του, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και του ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Σε διασυλλογικό επίπεδο, ο Ινιέστα μαζί με τον Μέσι έχουν μετρήσει μαζί 30 τρόπαια με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», έχοντας δημιουργήσει τη δική τους εποχή και γράφοντας ιδιαίτερη ιστορία για τον σύλλογο της Καταλονίας. Ο συγκεκριμένος αριθμός τίτλων, αποτελεί το 32,6% του συνόλου των διακρίσεων της ομάδας, αφού είναι οι 30 από τους 92. ΙΝΙΕΣΤΑ ΚΑΜΠ ΝΟΟΥ 5. Σίγουρα θα έχει σε περίοπτη θέση στο σπίτι του, ανάμεσα στα υπόλοιπα μετάλλια και τα αντίγραφα των τροπαίων που έχει κατακτήσει στην καριέρα του, τέσσερις ιδιαίτερες ατομικές διακρίσεις. Είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει καταφέρει να αναδειχθεί Man of the Match σε τέσσερις μεγάλους τελικούς, πράγμα που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά, κανείς συνάδελφός του! Έχει ξεχωρίσει και έχει παραλάβει το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή από τελικό του Eurο με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, από τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από τελικό του Champions League και από τελικό του Copa del Rey! defivkkxcaah99h 6. Εννοείται πως κάθε τρόπαιο με την εθνική ομάδα της Ισπανίας στην εντυπωσιακή τετραετία (2008-2012), όπου οι «φούριας ρόχας» κυριάρχησαν δις στην Ευρώπη και μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει ξεχωριστή θέση στα highlights της παρουσίας του στα γήπεδα. Παρ’ όλα αυτά, το πιο γλυκό ίσως να ήταν το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική. Εκεί που με δικό του γκολ στο 116′ της αναμέτρησης απέναντι στους Ολλανδούς, με το ματς να έχει οδηγηθεί στον εξτρά χρόνο, έστειλε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

7. Το καλοκαίρι του 2015, από δεύτερος αρχηγός, έγινε ο πρώτος «μαέστρος» της Μπαρτσελόνα στην ανάδειξη εκείνων που θα φορούν το περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Ήταν η φυγή του Τσάβι που συνέχισε την καριέρα του στο Κατάρ, ο λόγος που έχρισε τον Ινιέστα πρώτο αρχηγό των «μπλαουγκράνα», με τον Λιονέλ Μέσι να είναι ακριβώς πίσω του και τους Μπουσκέτς και Μαστσεράνο να συμπληρώνουν το καρέ της αρχηγίας. Οι ποδοσφαιριστές των «μπλαουγκράνα» παραδοσιακά ψηφίζουν μεταξύ τους για τον συμπαίκτη τους που θέλουν να τους καθοδηγεί στον αγωνιστικό χώρο κι έτσι όπως έγινε μετά τη φυγή του Πουγιό, τον οποίο αντικατέστησε ο Τσάβι, έτσι συνέβη και με τον Αντρές Ινιέστα. ΙΝΙΕΣΤΑ ΚΑΜΠ ΝΟΟΥ 8. «Οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές είναι εκείνοι που σκέφτονται πολύ γρήγορα. Όταν “διαβάζεις” τη φάση και καταλαβαίνεις που θα πάει η μπάλα, τότε έχεις αβαντάζ απέναντι στον αντίπαλο. Μπορείς να γίνεις ο καλύτερος πασέρ στον κόσμο μονάχα αν μπορείς να συνεργαστείς σωστά με τους συμπαίκτες σου. Να ξέρεις πότε είναι η ώρα για μια μπαλιά που θα “σκοτώσει” την άμυνα. Αν ψάχνεις γκολ, βρες το χώρο. Αν υπερασπίζεσαι σκορ, κράτα τη μπάλα, παίξε με ασφάλεια. Κοίτα πάντοτε γύρω σου τι συμβαίνει, ακόμα και πριν δεχθείς τη μπάλα». Οι συμβουλές του Αντρές Ινιέστα, στη θεωρία φαντάζουν κατανοητές. Στην πράξη, εκείνος ξέρει καλύτερα, ίσως από κάθε άλλον. Γι’ αυτό είναι αυτός που είναι, έχει τους τίτλους που έχει, αποτελεί ζωντανό θρύλο της Μπαρτσελόνα…

Πηγή: gazzetta.gr