Ρευστό παραμένει το σκηνικό στην Καταλονία, μετά και τα «απόνερα» που άφησε η διεξαγωγή του πρόσφατου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία. Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να αποκλείεται να επισημοποιηθεί η απόσχισή της, κάτι που σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ είναι πιθανό να συμβεί τη Δευτέρα (09/10).

Αν πράγματι συμβεί αυτό, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σοβαρό θέμα και με την Μπαρτσελόνα, καθώς δεν αποκλείεται να κινδυνεύσει τόσο η συμμετοχή της στην Πριμέρα Ντιβιζιόν όσο και στο Champions League. Βεβαίως, ο υπουργός Αθλητισμού της Καταλονίας τόνισε ότι οι «μπλαουγκράνα» μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο ισπανικό πρωτάθλημα, κάτι σαν τη Σουόνσι στην Πρέμιερ Λιγκ, ή σε οποιαδήποτε άλλη Λίγκα επιλέξουν, αλλά και εκεί το σκηνικό είναι θολό.

Πάντως, το γεγονός ότι η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αποφάσισε να αγωνιστεί κανονικά με αντίπαλο τη Λας Πάλμας και μάλιστα χωρίς την παρουσία θεατών, την ημέρα που γινόταν το δημοψήφισμα, δεν «έκατσε» καλά στον κόσμο της ομάδας. Στο… στόχαστρο των οπαδών βρέθηκαν σχεδόν οι πάντες -ιδίως μέλη της διοίκησης- πλην των Ζεράρ Πικέ και Σέρζι Ρομπέρτο, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της αναβολής του ματς. Ακόμη και ο Ερνέστο Βαλβέρδε βρίσκεται… στην μπούκα.

Αν κάτι αποσυμπιέζει την κατάσταση στην Μπαρτσελόνα, είναι το γεγονός πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εντός έδρας παιχνίδι, τουλάχιστον μέχρι να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στις 18 Οκτωβρίου για το Champions League. Εκεί αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον η αντίδραση του κόσμου και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την ίδια, κατ’ επέκταση και τους «ερυθρόλευκους», που θα γίνουν θεατές πρωτόγνωρων καταστάσεων.

Οι «μπλαουγκράνα» προσβλέπουν να έχει ηρεμήσει η κατάσταση, όμως αυτό εξαρτάται και από τις πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα έχει συμβεί στις προσεχείς δύο εβδομάδες…

Όσον αφορά τις εγχώριες υποχρεώσεις, η Μπαρτσελόνα -πριν τον Ολυμπιακό- πηγαίνει στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει την Ατλέτικο το Σάββατο (14/10). Σε αυτό το παιχνίδι, η ομάδα του Βαλβέρδε δεν θα έχει τη στήριξη του κόσμου της, έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβαν οι «ροχιμπλάνκος», λόγω της τεταμένης κατάστασης που υπάρχει στις τάξεις των «μπλαουγκράνα» οπαδών.