Νύχτα έφυγε ο Μπεσνίκ Χάσι από τον Ολυμπιακό μετά την ήττα -με ανατροπή- στο ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ. Ο Τάκης Λεμονής ανέλαβε στη θέση του και ήδη έκανε το ντεμπούτο του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, στην τέταρτη θητεία του σε αυτόν. Οι Πειραιώτες ήταν αρκετά καλοί στο Τορίνο με αντίπαλο τη Γιουβέντους και παρόλο που ηττήθηκαν με 2-0, έδωσαν στον κόσμο τους ελπίδες ότι η σεζόν θα έχει ανάλογο τέλος με τις προηγούμενες.

Ωστόσο, παρά τις πολλές και έντονες επικρίσεις εναντίον του, ο Κοσοβάρος τεχνικός δεν άφησε και… καμένη γη στο Λιμάνι. Τόσο η βασική δουλειά για την οποία ανέλαβε, έγινε, δηλαδή η πρόκριση στους ομίλους του Champions League (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), όσο και κάποιες επιλογές του σε παίκτες αποδεικνύονται από ευεργετικές μέχρι και κομβικές για τον Ολυμπιακό.

Χαρακτηριστικότερο όλων το παράδειγμα από τον Βάντις Οτζίτζα Οφόε. Ο Βέλγος άσος ήταν ξανά μια επιβλητική παρουσία στην «ερυθρόλευκη» μεσαία γραμμή, καθώς σε μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού φαινόταν σαν να παίζει μόνος του όλη τη Γιουβέντους. Έτρεξε, έκοψε, πάσαρε σωστά, μοίρασε το παιχνίδι στους συμπαίκτες του και δημιούργησε μόνος του φάσεις σχεδόν από το πουθενά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οφόε ήταν ο παίκτης που επέμενε όσο για κανέναν άλλο ο Χάσι το καλοκαίρι, προκειμένου να αποτελέσει μέρος του ρόστερ. Τελικά, έπειτα από μια περιπέτεια και αφού πρώτα βρέθηκε κοντά στο να συνεχίσει την καριέρα του στη Ρωσία, φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα.

Η δεύτερη και πιθανότατα ακόμη πιο εμπνευσμένη επιλογή του Χάσι, που τουλάχιστον με τα πρώτα δείγματα γραφής αποδεικνύεται «λαχείο», είναι ο Σίλβιο Προτό. Ο Βέλγος τερματοφύλακας, που στα 34 του αποφάσισε για πρώτη φορά να περάσει τα σύνορα της χώρας του και να αγωνιστεί στο εξωτερικό, έπεισε ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος.

Ο Προτό έπιασε Λιμάνι πραγματικά την τελευταία στιγμή, επίσης μετά από επιμονή του Κοσοβάρου τεχνικού. Μάλιστα, για πάρτη του, ο Ολυμπιακός άφησε ως ελεύθερο έναν τερματοφύλακα που πίστευαν πολύ στο Ρέντη, τον Ανδρέα Γιαννιώτη, που τα είχε πάει εξαιρετικά την προηγούμενη σεζόν με τον Πανιώνιο, ενώ και στον Ατρόμητο δείχνει εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Ο 13 φορές διεθνής γκολκίπερ κράτησε το «μηδέν» σε αρκετές περιπτώσεις, όταν οι Ιταλοί πίεσαν με διαδοχικές ευκαιρίες, ενώ με την εμπειρία του βοήθησε τους αρκετά νεαρούς και σχετικά άπειρους Ένγκελς και Νικολάου να συγκροτήσουν ένα καλό κεντρικό αμυντικό δίδυμο, έστω κι αν ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν κατάφερε με το ένστικτο του killer που διαθέτει να ανοίξει τον δρόμο της νίκης για τη «Γηραιά Κυρία».

Μετά την ιστορία με τον Στέφανο Καπίνο, ήταν σημαντικό για όλους στον Πειραιά ο Προτό να ανταποκριθεί σε αυτά για τα οποία αποκτήθηκε κι ας ήρθε από μια ομάδα όπως η μικρούλα Οστάνδη. Και πράγματι, το πρώτο δείγμα γραφής από εκείνον, ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό.

Βεβαίως, οι πολέμιοι του Χάσι πάλι θα έχουν να του προσάψουν ότι δεν τον χρησιμοποιούσε, παρόλο που ήταν προσωπική του επιλογή. Και πάλι, όμως, δύσκολα μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι ήταν αυτός που επέμεινε να αποκτηθεί…