Ο Οκτώβρης πλησιάζει, κάτι που σημαίνει ότι πλησιάζει και η ώρα καταβολής δεδουλευμένων και διακανονισμένων χρεών. Όμως, με το διοικητικό σκηνικό που επικρατεί στον Παναθηναϊκό, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι. Ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να… παρκάρει τις μετοχές του και παράλληλα να ανακοινώσει σε όλους στον «πράσινο» οργανισμό ότι δεν θα χρηματοδοτεί την εταιρία, παρά μόνο θα αποπληρώσει μέρος των χρεών, που αντιστοιχούν σε οφειλές προς το δημόσιο.

Οι άνθρωποι που ανέλαβαν να «τρέξουν» για λίγο καιρό το μαγαζί, μέχρι να βρεθεί η διάδοχη κατάσταση, ή -στο χείριστο σενάριο- να διαλυθεί η ΠΑΕ, ξέρουν ότι η… συντήρηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εσωτερική διαχείριση. Δηλαδή, με το να έρθουν κάποια χρήματα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Ήδη, τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν είναι αυτά του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, του Δημήτρη Κουρμπέλη, του Ρόμπιν Λουντ και του Ροντρίγκο Μολέδο, με τους δύο πρώτους να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να φέρουν αρκετό «ζεστό» χρήμα στα ταμεία, καθώς τα συμβόλαια του Φινλανδού και του Βραζιλιάνου λήγουν το προσεχές καλοκαίρι.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον της Μπενφίκα για τον Βλαχοδήμο, το οποίο δεν έχει υποχωρήσει, όμως για τον Παναθηναϊκό δεν μετατράπηκε και σε πρόταση. Κάτι που σημαίνει ότι οι «πράσινοι» δεν μπορούν ακόμη να υπολογίζουν σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, τα οποία -βάσει σχεδίου- θα αρκούσαν για να βγουν ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος και να γλιτώσει ο σύλλογος από ένα κάρο προβλήματα, τα οποία θα προκύψουν λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Κίνδυνος και για αφαίρεση βαθμών

Χθες, στον Παναθηναϊκό έμαθαν ότι ο Ράσμους Τελάντερ είναι να λάβει τους επόμενους 10 μήνες, σε ισόποσες δόσεις, το ποσό το 461.397, αρχής γενομένης από τις 6 Οκτωβρίου. Μάλιστα, τα «πράσινα» ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Δανός ενημέρωσε πως αν δεν πληρωθεί, θα ζητήσει από την ΕΠΟ τον μηδενισμό της πρώην του ομάδας, ενώ κανείς δεν αποκλείει να το τραβήξει μέχρι τα άκρα, δηλαδή μέχρι την UEFA.

Παράλληλα, στην ΠΑΕ έχουν και τον «πονοκέφαλο» του Μίκαελ Εσιέν, τον οποίον καλούνται να πληρώσουν πέντε ημέρες νωρίτερα. Στον Γκανέζο θα πρέπει να καταβληθούν, πάλι με απόφαση δικαστηρίου, 36.500 ευρώ την 1η Οκτωβρίου, για την πρώτη δόση.

Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί το επόμενο διάστημα αντιμέτωπος και με τον κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών, κάτι που ισχύει για κάθε ΠΑΕ η οποία δεν καταβάλει τα χρήματα που οφείλει σε τελεσίδικες περιπτώσεις οικονομικών διαφορών. Πρόσφατα και χαρακτηριστικά, άλλωστε, είναι τα ανάλογα προβλήματα που απασχόλησαν τον Ηρακλή τη σεζόν που πέρασε.

Υπενθυμίζεται ότι, εξαιτίας των εξωαγωνιστικών ανοικτών υποθέσεων που είχε, ο «γηραιός» έπεσε τελικά κατηγορία, παρά το γεγονός ότι μαθηματικά παρέμεινε στη Super League. Και η πορεία του συλλόγου της Θεσσαλονίκης δεν συνεχίστηκε -όπως θυμούνται όλοι- στη Football League…

Παράλληλα, υπάρχει και το «αγκάθι» με την επιτήρηση της UEFA. Είναι σχεδόν σίγουρο, με βάση την τωρινή κατάσταση, ότι αυτήν δύσκολα θα τη γλιτώσει το «τριφύλλι». Και σε περίπτωση που έρθει (είναι το πιο πιθανό), τότε ο Παναθηναϊκός θα ζήσει… ημέρες ΑΕΚ, πριν τον υποβιβασμό της στη Γ’ Εθνική. Βεβαίως, τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στην Ένωση, υπήρξαν και δύο πράγματα που έδιναν ελπίδα για την επόμενη ημέρα. Ένας άνθρωπος που έδωσε όραμα και το γεγονός ότι η χρονική επάνοδος θα ήταν πολύ πιο σύντομη. Τώρα, οι «πράσινοι» θα χρειαστούν σχεδόν τα διπλάσια χρόνια από τους «κιτρινόμαυρους» για κάτι τέτοιο, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει άμεσα μετά την καταστροφή.

Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής η μεταγραφή του Βλαχοδήμου στην Μπενφίκα, είναι αυτό που βάζει σε ακόμη πιο δύσκολα μονοπάτια τον Παναθηναϊκό…