Με επιστολή που έστειλε στην Ελληνικό Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και στην ΕΠΣ Δράμας, ο Γιώργος Κύζας γνωστοποιεί την απόφασή του να βάλει τέλος στην καριέρα του ως εν ενεργεία διαιτητής, εξαιτίας του υποβιβασμού του στον πίνακα διαιτητών Football League.

Η επιστολή του Κύζα αναφέρει εξής: «Με την παρούσα επιστολή σας ανακοινώνω ότι αποσύρομαι από την ενεργό δράση. Διανύοντας το 37ο έτος της ηλικίας μου η μη επιλογή μου στον πίνακα διαιτητών Super League μετά από πέντε συναπτά έτη, εκ των οποίων τα δύο τελευταία ως διεθνής διαιτητής, με οδηγεί, στο προφανές, να μην αποδεχθώ την κατάταξή μου στον πίνακα διαιτητών δεύτερης κατηγορίας και να ορίσω έτσι το τέλος της δεκαοχτάχρονης πορείας μου στον χώρο».

Δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία

Η είδηση αυτήν δεν προκάλεσε έκπληξη στον κόσμο της διαιτησίας, ούτε στους ανθρώπους που ασχολούνται με το λεγόμενο «κυβερνητικό ρεπορτάζ» στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η αρχή του τέλους, ουσιαστικά είχε δρομολογηθεί μετά τον δεύτερο ημιτελικό Κυπέλλου, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, όταν από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η ΚΕΔ αποφάσιζε να τον καθαιρέσει από τον πίνακα διαιτητών της Super League, κάτι που διέρρευσε από προσκείμενες σε εκείνη πηγές τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κάτι που πράγματι συνέβη τον Αύγουστο που μας πέρασε, με την ανακοίνωση των νέων πινάκων.

Η ΕΠΣ Δράμας, στην οποία ανήκει ο Κύζας, διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή με δήλωση του προέδρου της, όμως όλα έδειχναν πως δύσκολα θα αλλάξει κάτι. Όπως και άλλοι «κομμένοι» από τη Super League ρέφερι, τοποθετήθηκε στον πίνακα διαιτητών Football League, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Παναθηναϊκού, ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΚΕΔ, Βίτορ Περέιρα.

Το γεγονός του υποβιβασμού του Κύζα, σήμανε αυτόματα ότι θα πάψει να είναι διεθνής. Με όλα τα [παραπάνω δεδομένα και σε συνδυασμό με το τελευταίο, τελικά αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διαιτησία.