Μπορεί να τελείωσε στις 12 Νοεμβρίου 2016, όμως ο αγώνας μεταξύ Νοτίου Αφρικής και Σενεγάλης για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, στον Δ’ όμιλο της αφρικανικής ζώνης, θα επαναληφθεί έναν χρόνο μετά. Ο λόγος; Η ισόβια τιμωρία του Γκανέζου διαιτητή της αναμέτρησης, Ζόσεφ Λαμπτέι, λόγω ισόβιας τιμωρίας του για αλλοίωση του αποτελέσματος.

Λίγες ημέρες νωρίτερα το CAS (Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο) είχε απορρίψει την έφεση του Λαμπτέι για την τιμωρία του. έτσι, η FIFA όρισε ξανά τον αγώνα, καθώς θεωρεί ότι το αποτέλεσμά του διαμορφώθηκε από εξωγενείς παράγοντες. Ο αγώνας γίνει τον Νοέμβριο, χωρίς ακόμη να υπάρχει η ακριβής ημερομηνία.

Πάντως, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νοτίου Αφρικής είναι έτοιμη να αντιδράσει, καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας είχε επικρατήσει της Σενεγάλης με 2-1 και είχε βάλει στο… σακούλι της τους 3 βαθμούς.

«Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε πως το παιχνίδι ήταν χειραγωγημένο και ότι πρέπει να επαναληφθεί, γιατί δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση για πιθανή χειραγώγησή του και όλες τις λεπτομέρειες. Περιμένουμε απαντήσεις από τη FIFA και τις ζητάμε για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Ήταν απλώς ένας διεφθαρμένος διαιτητής που λειτούργησε ιδιωτικά, ή ήταν κάποιος άλλος από πίσω του; Το πιο δυσάρεστο είναι ότι μας ανακοινώθηκε μια απόφαση χωρίς καν να ζητηθεί η θέση μας, αν και μας αφορά άμεσα», τόνισε ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας της Νοτίου Αφρικής, Νόρμαν Αρέντσε.

Όσον αφορά τον Λαμπτέι, πράγματι σε εκείνο το παιχνίδι είχε κάνει μια πάρα πολύ κακή διαιτησία. Έδωσε πέναλτι για χέρι του Καλιντού Κουλιμπαλί της Σενεγάλης, το οποίο δεν υπήρχε. Τα replays έδειξαν ότι η μπάλα βρήκε στο γόνατο του σέντερ μπακ της Νάπολι, αλλά οι Νοτιοαφρικανοί δεν έχασαν την ευκαιρία και σημείωσαν από την άσπρη βούλα το πρώτο τους γκολ στο ματς. Οι Σενεγαλέζοι είχαν παράπονα και για το δεύτερο γκολ της αντιπάλου τους και για τον λόγο αυτό προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία. Δέκα μήνες αργότερα δικαιώθηκαν.

Στη σχετική επιστολή της, η FIFA ξεκαθαρίζει πως οι δύο ομοσπονδίες (Νοτίου Αφρικής και Σενεγάλης) δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με οποιαδήποτε κατηγορία, αλλά πέρα από την αναφορά της για τη «χειραγώγηση» της συγκεκριμένης αναμέτρησης, δεν έχει δώσει καμία άλλη λεπτομέρεια. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως πλέον προκύπτει ένα νέο δεδικασμένο.

Όσο για τη βαθμολογία του Δ’ ομίλου, διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

  1. Μπουρκίνα Φάσο 6
  2. Πράσινο Ακρωτήρι 6
  3. Σενεγάλη 5
  4. Νότιος Αφρική 1