Δύο ήταν τα πρόσωπα της χθεσινής βραδιάς στο Λονδίνο, εκεί όπου στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης έπεσε η αυλαία για το 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: ο Μο Φάρα, ο απόλυτος Βρετανός δρομέας μεγάλων αποστάσεων, που αφήνει το ταρτάν για να «μετακομίσει» (όπως ο ίδιος είπε) στον μαραθώνιο, και φυσικά ο Γιουσέιν Μπολτ, ο τεράστιος Τζαμαϊκανός, ο οποίος έβαλε τέλος στη λαμπρή καριέρα του.

Λίγες ημέρες πριν τα 31α γενέθλιά του (στις 21 Αυγούστου), ο άνθρωπος που έκανε τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν ξανά στον στίβο, αυτός που άλλαξε την ιστορία των σπριντ, ο μέχρι αυτήν τη διοργάνωση ανίκητος, είπε το τελευταίο του «αντίο». Μπροστά σε περίπου 60.000 θεατές, σε ένα απίστευτο standing ovation…

Η συγκίνηση στον αποχαιρετισμό του, συγκλονιστική. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν άντεξαν και τα δάκρυα κύλησαν από τα μάτια τους. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν θα ξανάβλεπαν τον Μπολτ να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα, να τρέχει. Μια καριέρα με πάρα πολλά μετάλλια, διακρίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και φυσικά τα απλησίαστα παγκόσμια ρεκόρ σε 100 και 200 μέτρα. Το 9,58 και το 19,19, αντίστοιχα, δύσκολα θα τα «αγγίξει» κανείς. Όπως και την εκτυφλωτική του λάμψη.

Στο Λονδίνο, το «αντίο» δεν ήταν ανάλογο της καριέρας του. Τρίτος στην κούρσα της «μιας ανάσας», τα 100 μέτρα και τραυματισμός στα 4×100μ., στη σκυταλοδρομία που δεν κατάφερε να περάσει τη γραμμή του τερματισμού. «Και ο Μοχάμεντ Άλι έχασε τον τελευταίο του αγώνα, οπότε μην στεναχωριέσαι και τόσο», του είπε κάποιος για να τον παρηγορήσει και φαίνεται ότι τα κατάφερε.

Άλλωστε, ο ίδιος έχει απόλυτη συναίσθηση του τι έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Και του το έκαναν ακόμη πιο σαφές όλοι όσοι ήταν κοντά του χθες το βράδυ. Ο Μπολτ γονάτισε στην αφετηρία τόσο των 200μ. όσο και των 100μ., φίλησε το ταρτάν και προσευχήθηκε. Στη συνέχεια, έκανε την κίνηση που τον έχει χαρακτηρίσει. Την αστραπή. «Έτσι ήθελα να πω το “αντίο” στους φίλους μου, αλλά και στους δρόμους ταχύτητας», εξήγησε αργότερα.

ΜΠΟΛΤ

dskgjhkfj6Από τον χώρο του στίβου -μάλλον- δεν θα φύγει. Πώς να το αντέξει αυτό ο ίδιος ο στίβος; Αποκάλυψε ότι έχει ήδη δεχθεί πρόταση για να γίνει βοηθός προπονητή στην ομάδα του Γκλεν Μιλς, του ανθρώπου που είναι «υπεύθυνος» για την εικόνα στα σπρντ που έχει βγάλει η Τζαμάικα τα τελευταία χρόνια.

Όμως, απέκλεισε να επιστρέψει στους αγώνες: «Όχι, έχω δει τόσους πολλούς να επιστρέφουν και να κάνουν πράγματα που τους ντροπιάζουν. Δεν θα γίνω κι εγώ σαν κι αυτούς», είπε με σαφήνεια ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε ηλικία 50 ετών, απάντησε: «Δεν έχω ιδέα. Ελπίζω να έχω τρία παιδιά, να είμαι παντρεμένος, να βοηθάω τον στίβο και να τον βλέπω να μεγαλώνει».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, και ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2017, Σεμπάστιαν Κόε, του χάρισαν ένα κομμάτι από τον στίβο, αυτόν που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 κρατάει ακόμη τον καλπασμό του. Παράλληλα, από τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδια του Μπομπ Μάρλεϊ. Άλλωστε, μαζί με τον μεγάλο συμπατριώτη του μουσικό, είναι η πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα της χώρας του…

«Απέδειξα ότι με τη σκληρή δουλειά όλα είναι δυνατά. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τα παιδιά. “Να είστε δυνατοί, να είστε όσο καλοί μπορείτε”, αυτή είναι μια καλή κληρονομιά», είπε καταληκτικά ο Μπολτ.

Η αστραπή σταμάτησε να χτυπάει, όμως ο ήχος που άφησε πίσω της θα αντηχεί στα αυτιά των φιλάθλων για πολλά ακόμη χρόνια…

dskgjhkfj2 dskgjhkfj3 dskgjhkfj4