Ο Νταμιέν Πλεσί πήγε στη Ντονκάστερ. Άλλη μία… μεταγραφή ψευδαίσθησης από τη Λίβερπουλ για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Μόνο ο Σεμπάστιαν Λέτο κρατάει τα προσχήματα…

Τα τελευταία χρόνια η Λίβερπουλ έχει γίνει το… φυτώριο των μεγάλων ελληνικών ομάδων. Μεγάλος ευρωπαϊκός σύλλογος είναι, λογικό είναι να είναι… πόλος έλξης οι παίκτες της, τόσο οι βασικοί που, όμως, είναι… απλησίαστα όνειρα, όσο και τα δεύτερα. Γιατί όχι;

Πρώτος ο Παναθηναϊκός πήρε παίκτη κατευθείαν από τη Λίβερπουλ, έστω και ως ελεύθερο. Τον Ιγκόρ Μπίστσαν το 2005, όταν το συγκρότημα του Ράφα Μπενίτεθ είχε πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας τον Ολυμπιακό στη φάση των ομίλων με το… πολυσυζητημένο σουτ-γκολ του Στίβεν Τζέραρντ. Τότε είχε ακουστεί και για τον Ολυμπιακό και οι «πράσινοι» περηφανεύονταν ιδιαίτερα για αυτή τη μεταγραφική και επικοινωνιακή τους επιτυχία. Ο εφιάλτης που θα ακολουθούσε κανείς δεν τον περίμενε. Ο Κροάτης μέσος δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί ποτέ και δέχθηκε μεγάλη κριτική από τους φίλους του «τριφυλλιού», όπως και όλη η ομάδα, ενώ αποχώρησε το 2007.

Την αρχή των δανεισμών από τους «κόκκινους» έκανε ο Ολυμπιακός που το καλοκαίρι του 2008 πήρε τον Σεμπάστιαν Λέτο, όταν η ομάδα του Πειραιά έψαχνε τον μακροχρόνιο αντικαταστάτη του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ξεκίνησε εντυπωσιακά με ντρίπλες και… φρου-φρου και αρώματα, αλλά ο Σωκράτης Κόκκαλης το καλοκαίρι του 2009 αποφάσισε να αγοράσει τον Ματ Ντάρμπισιρ από τη Μπλάκμπερν, ο οποίος ήταν επίσης δανεικός, παρά να πάρει τον Αργεντινό από τους «κόκκινους». Αυτό ίσως γιατί ο παίκτης είχε παρουσιάσει κρούσματα απειθαρχίας μέσα στη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που τον έκανε δικό του από την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ, πληρώνοντας περίπου 5.000.000 ευρώ εκείνη την περίοδο και δεν… έχασε. Πλέον, ο Λέτο δύο χρόνια μετά, είναι το άλφα και το ωμέγα των «πρασίνων» και έχει βρει την… υγειά του παίζοντας ως… Σισέ στη θέση του Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος έχει αγωνιστεί επίσης στη Λίβερπουλ, αλλά στο «τριφύλλι» ήρθε από τη Μαρσέιγ.

Τα… αλισβερίσια του αγγλικού συλλόγου με τις μεγάλες ελληνικές ομάδες μόλις είχαν ξεκινήσει. Εκείνο το καλοκαίρι, η ΑΕΚ έκανε και αυτή την κρούση της προς τη Λίβερπουλ για παίκτη, κυρίως μετά τη μεταγραφή του Σωτήρη Κυργιάκου στο συγκρότημα του Ράφα Μπενίτεθ από την Ένωση. Ο 20χρονος, τότε, Ούγγρος Κρίστιαν Νέμεθ, ντύθηκε στα κιτρινόμαυρα. Διένυσε ικανοποιητική σεζόν όσο έπαιξε και το καλοκαίρι του 2010 έγινε μήλον της έριδος για τους «αιώνιους». Κάποιος έπρεπε να πληρώσει τη Λίβερπουλ για να τον φέρει στην Ελλάδα, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός δεν το έκαναν για διαφορετικούς λόγους, αλλά το έκανε ο Ολυμπιακός και τον απέκτησε με περίπου 3 εκατομύυρια ευρώ. Που να ήξερε τι θα επακολουθήσει… Ο Νέμεθ δεν δικαιολόγησε στο ελάχιστο ότι άξιζε να πάρει αυτή την ευκαιρία και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία του ουγγρικού ποδοσφαίρου.

Το ίδιο καλοκαίρι υπήρξε… οργασμός μεταγραφών από τη Λίβερπουλ. Ο Μαροκινός Ναμπίλ Ελ Ζαρ πήγε δανεικός στον ΠΑΟΚ, ο Νταμιέν Πλεσί αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό και έγινε και το μεγάλο «μπαμ». Ο Άλμπερτ Ριέρα στον Ολυμπιακό έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ και ο Γαλλο-Καμερουνέζος τερματοφύλακας, Σαρλ Ιτάνζ ως δανεικός στην Καβάλα. Ωστόσο, όλοι απογοήτευσαν πλην των Λέτο-Ιτάνζ. Ο πρώτος έχει αγγίξει… κορυφή, ενώ ο δεύτερος βοήθησε τους «Αργοναύτες» να πραγματοποιήσουν σπουδαία πορεία στη Σούπερ Λίγκα πέρσι, κάτι που κάνει πλέον στον Ατρόμητο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, μοιάζει αβέβαιο αν οι μεγάλες ελληνικές ομάδες επιχειρήσουν να πάρουν ξανά παίκτη από την αγγλική ομάδα, μια και δεν έχουν καλές μνήμες. Φέτος τουλάχιστον δεν το έπραξαν.

Πηγή : sday.gr