Ο Ολυμπιακός είναι ήδη στα πλέι οφ του Champions League, μετά τη νίκη του με 3-1 επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, και η ΑΕΚ μάλλον σχεδιάζει από τώρα τις διπλές αναμετρήσεις για την είσοδο μέσω των πλέι οφ του Europa League στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, μετά την ήττα της με 2-0 στο ΟΑΚΑ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αποτελέσματα που ήρθαν απόλυτα φυσιολογικά, αν κρίνει κανείς την εικόνα που είχαν και οι δύο ομάδες στα πρώτα τους επίσημα παιχνίδια στη σεζόν.

Σίγουρα, το έργο της Ένωσης ήταν πολύ πιο δύσκολο από αυτό των Πειραιωτών. Η ΤΣΣΚΑ είναι μια ομάδα με τεράστια εμπειρία στο Champions League, που έχει συμμετάσχει στους ομίλους της διοργάνωσης στις επτά από τις τελευταίες δέκα σεζόν, ενώ δεδομένα διαθέτει και πολύ μεγαλύτερη ποιότητα σε σχέση με την Παρτιζάν, παρόλο που δεν έχει στο ρόστερ της τα αστέρια των προηγούμενων χρόνων. Αντίθετα, οι Σέρβοι ήταν φανερά κατώτεροι της ελληνικής ομάδας και σαν μονάδες, αλλά και σαν σύνολο, που βάσει λογικής, δύσκολα θα τους δημιουργούσαν προβλήματα.

Επίσης, μπορεί κάποιος να πει ότι στον Ολυμπιακό η πρώτη του ευκαιρία έγινε γκολ με τον «καυτό» Μπεν και από εκεί πήρε τα πάνω του, ενώ στην πρώτη μεγάλη φάση της ΑΕΚ ο Χριστοδουλόπουλος επέδειξε απίστευτη νωθρότητα και δεν κατάφερε καν να σουτάρει, για να απειλήσει τον αντίπαλο γκολκίπερ. Όμως, αυτά τα δύο στοιχεία δεν ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίον κρίθηκαν τα ματς. Η κύρια αιτία που οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν και πήραν αυτό που ήθελαν και οι «κιτρινόμαυροι» όχι, ήταν ότι οι πρώτοι υπηρέτησαν τις ποδοσφαιρικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται, κάτι που δεν έκαναν οι δεύτεροι.

Κέρδισε «πόντους» ο Χάσι

Αυτό το γεγονός ήταν που έδωσε «πόντους» στον Μπεσνίκ Χάσι, ο οποίος δεν είχε κάνει ιδιαίτερο… γκελ στον κόσμο του Ολυμπιακού. Αντίθετα, ο Μανόλο Χιμένεθ είναι αυτός που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος της μουρμούρας από τους υποστηρικτές της ΑΕΚ, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, βάσει των επιλογών που έκαναν.

Το βασικότερο όλων που έκανε ο Αλβανός τεχνικός και δεν έκανε ο Ισπανός συνάδελφός του, ήταν ότι δεν «πείραξε» πράγματα από αυτά που δούλευε τόσον καιρό. Είναι δεδομένο ότι όποιος προπονητής αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό, θα παίζει με 4-2-3-1. Ο Χάσι δεν σκέφτηκε καν να μην πάει με τη λογική του συλλόγου. Σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας έπραξε αυτό που του ζητήθηκε από την ημέρα που ανέλαβε, έκανε λογικές επιλογές σε διάταξη και πρόσωπα και διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο ακόμη και την απρόσμενη απώλεια του Φορτούνη, λίγα μόλις λεπτά πριν τη σέντρα στο Βελιγράδι.

1724046

Ο Αλβανός τεχνικός δεν έκανε πειράματα, ενώ ακόμη και η αναγκαστική χρησιμοποίηση του Ρομαό σε θέση στόπερ, είχε δουλευτεί στην προετοιμασία. Ούτε η μετατόπιση του Μάριν στη θέση του Φορτούνη, με τον Σεμπά να πηγαίνει τελικά στα πλάγια της μεσοεπιθετικής γραμμής δεν ήταν κάτι που βρισκόταν εκτός πλάνου. Ενώ και ο Μπεν, που ουσιαστικά έκρινε το «διπλό», είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του ως κεντρικός επιθετικός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μπορεί ο Χάσι να χρησιμοποίησε πέντε νέους παίκτες, αλλά αυτό δεν διατάραξε τις ισορροπίες στο σύνολό του. Ο Οφόε είχε συγκεκριμένο ρόλο, για τον οποίον και αποκτήθηκε λόγω δικής του επιμονής, ο Σιώπης ξέρει τα… κατατόπια, ενώ και ο Καρσελά έδωσε αυτό που ουσιαστικά έλειψε από την προηγούμενη σεζόν, την ατομική ενέργεια. Ουσιαστικά, όλα πήγαν βάσει πλάνου, που ίσως στη συνέχεια να μην έχει τα ανάλογα αποτελέσματα, αλλά υπηρετήθηκε πιστά. Και πάντα πάνω στη βάση που επιτάσσει ο σύλλογος.

Μουρμούρα για Χιμένεθ

Στον αντίποδα, όσοι βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ είδαν μια… τρικυμία στο πλάνο του Χιμένεθ, το οποίο επηρέασε φανερά και τους παίκτες του. Ο Ισπανός τεχνικός σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας δούλεψε το 4-2-3-1 και το 4-4-1-1, αλλά χθες προτίμησε να παίξει με 4-3-3. Διάταξη που επέλεξε ελάχιστα αυτό το καλοκαίρι. Και το θέμα για την Ένωση είναι ότι δείχνει να μην υπάρχει ένα σταθερό πλάνο. Όποια έμπνευση έρθει στον προπονητή, αυτή θα εφαρμοστεί (με τις ανάλογες συνέπειες… ασυνέπειας στην υπηρέτησή του).

Τα ακόμα πιο ανορθόδοξα ήρθαν από τις επιλογές του τόσο στην ενδεκάδα όσο -και κυρίως- στη 18άδα. Ο Γιακουμάκης και ο Τρίστασον, που είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής σε όλα τα φιλικά προετοιμασίας, έμειναν εκτός, ενώ συμπεριλήφθηκαν οι Αλμέιδα και Πατίτο, οι οποίοι αγωνίστηκαν ελάχιστα, ειδικά ο Αργεντινός.

1723727

Επίσης, το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως αριστερός μπακ ένας παίκτης που αγωνίζεται στα δεξιά, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένα όλα τα overlaps που έκανε ο -κατά τ’ άλλα αρκετά καλός- Μπακάκης, έδειξε ακόμη ένα δείγμα ότι κάτι δεν πήγε καλά στην έμπνευση του Χιμένεθ. Καμία ενέργεια δεν έγινε από τα πλάγια, ενώ ουσιαστικά δεν τροφοδοτήθηκε ποτέ ούτε ο Λιβάγια, που στην μοναδική κίνηση που βρήκε χώρο, έκανε αυτό που έπρεπε, έστω κι αν ο Χριστοδουλόπουλος δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την ασίστ του.

Τέλος, αυτό που έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι από τις μεταγραφές που έγιναν αυτό το καλοκαίρι, στην ενδεκάδα βρέθηκε μόλις μια (ο Λιβάγια, που αντικαθιστά τον Αραούχο), ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν «παλιοί». Και στις αλλαγές που έγιναν, μόνο ο Κλωναρίδης είναι νέα προσθήκη, ένας παίκτης που ξεκίνησε την καριέρα του από την Ένωση. Αυτό έχει μια εξήγηση, ότι ήθελε πιο έτοιμους παίκτες. Αλλά, οι οπαδοί διερωτήθηκαν και με το δίκιο τους: «Γιατί τους πήραμε εάν δεν παίζουν;».

Οι δύο ρεβάνς είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά σίγουρα θα δείξουν εάν το πρώτο δείγμα που έδωσαν χθες Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα είναι ανάλογο. Με τους «ερυθρόλευκους» να θέλουν συνέχεια και τους «κιτρινόμαυρους» οπωσδήποτε βελτίωση.