Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η παραμονή του Κρις Σίνγκλετον στον Παναθηναϊκό για μια ακόμα σεζόν, ουσιαστικά «έκλεισε» και το ρόστερ της ομάδας εν όψει της επόμενης χρονιάς. Μπορεί να υπάρχει ακόμα το «τι θα γίνει αν έρθει μεγάλη πρόταση για τον Αμερικανό φόργουορντ» αλλά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θεωρείται δύσκολο να μην ξαναφορέσει τη φανέλα με το νούμερο «0» του Παναθηναϊκού. Παρόλα αυτά τα δεδομένα αυτή τη στιγμή κάνουν λόγο για παραμονή, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη! Η υπόθεση του Σίνγκλετον ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αφού νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης (20/7) ενημέρωνε και ο Ζακ Όγκαστ ότι θα τεθεί στην διάθεση του Τσάβι Πασκουάλ! Εκτός απροόπτου, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το «πράσινο» ρόστερ για τη σεζόν 2017-18, με τον Καταλανό τεχνικό να βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στον σχεδιασμό της ομάδας. Βέβαια υπάρχουν ακόμα τέσσερις εκκρεμότητες. Η μία έχει να κάνει με τον Αντώνη Φώτση, η παραμονή του οποίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη -εκτός αν έρθουν τα πάνω κάτω- για έναν ακόμα χρόνο. Η δεύτερη με τον Τζέιμς Φελντέιν ο οποίος δεν θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό καθώς έχει ενημερωθεί να βρει ομάδα. Η τρίτη με τον δανεισμό του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στον ΠΑΟΚ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών. Η τέταρτη και τελευταία με μία ακόμα προσθήκη, όπερ και σημαίνει ένα ακόμα «τριάρι» με το όνομα του Στράτου Περπέρογλου να παραμένει ακόμα στη λίστα του Πασκουάλ… Εάν και εφόσον δεν αποκτηθεί άλλος παίκτης, ο Παναθηναϊκός θα έχει και φέτος 13 ετοιμοπόλεμους παίκτες, όπως ακριβώς και τη περσινή σεζόν. Και αυτός είναι ο λόγος που σκέφτονται ακόμα στους «πράσινους» τη μία παραπάνω προσθήκη ώστε να μπορεί να… βγει η χρονιά εντός και εκτός των συνόρων.

Point Guard: Καλάθης, Λεκαβίτσιους, Μποχωρίδης

Ο Τσάβι Πασκουάλ έσπευσε να κάνει τη πρώτη κίνηση στη θέση που «πονούσε» πέρυσι ο Παναθηναϊκός, όπερ και σημαίνει σε αυτήν του δεύτερου point guard πίσω από τον Νικ Καλάθη. Η απόκτηση του Λούκας Λεκαβίτσιους θα προσφέρει 15 ποιοτικά λεπτά, αφού πρόκειται έναν παίκτη με περίσσια ενέργεια στην άμυνα και δη πάνω στην μπάλα, κοντρολαρισμένο με καλή δημιουργία και έτοιμο να βοηθήσει και επιθετικά. Κάτι που έκανε στη Ζάλγκιρις, ειδικά την τελευταία χρονιά που ήταν και η καλύτερή του με την ομάδα του Κάουνας. Αν μη τι άλλο οι «πράσινοι» θα παρουσιαστούν πιο δυνατοί σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά τον «άσο» αφού θα υπάρχει «καθαρός» πλέι μέικερ. Παράλληλα, ο Καταλανός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Λευτέρη Μποχωρίδη, τον οποίο και κράτησε στο ρόστερ ως 3ο point guard και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα πάρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με τη περσινή σεζόν.

Shooting Guard: Ντένμον, Παππάς

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το περσινό ρόστερ αφορά τη φυγή του Μάικ Τζέιμς! Ένας παίκτης που ήταν έτοιμος για το καλύτερο και το… χειρότερο, απρόβλεπτος, ο οποίος με το άναρχο -πολλές φορές- μπάσκετ μπορούσε και «ξελάσπωνε» τον Παναθηναϊκό, ειδικά σε στιγμές που «κολλούσε» στο σκοράρισμα. Στη θέση του αποκτήθηκε ένας παίκτης ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Μάρκους Ντένμον μπορεί να μην είναι… Τζέιμς αλλά σίγουρα πρόκειται για έναν παίκτη με έφεση στο σκοράρισμα αλλά και πολλές αδυναμίες στην άμυνα. Οι συστάσεις που τον ακολουθούν κάνουν λόγο για έναν «μικρό Γκάουντλοκ» ο οποίος μπορεί με τη σειρά του να πάρει πρωτοβουλίες και να σκοράρει εξίσου αποτελεσματικά, τόσο με το περιφερειακό του σουτ (είτε βγαίνοντας από τα σκριν, είτε μετά από ντρίπλα, είτε περιμένοντας τη μπάλα), όσο και με το «ένας εναντίον ενός». Στο «δύο» υπάρχει φυσικά και «ανεβασμένος» Νίκος Παππάς, ο οποίος μετά την εξαιρετική του σεζόν πέρυσι, είναι έτοιμος να πάρει ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες. Άλλωστε πρόκειται με τη σειρά του για έναν χαρισματικό σκόρερ, ενώ ξεδίπλωσε παράλληλα και τις αμυντικές του αρετές, με αποτέλεσμα να γίνει ένα βασικότατο μέλος του «πράσινου» ρόστερ.

Small Forward: Ρίβερς, Αντετοκούνμπο

Ο Τσάβι Πασκουάλ επέλεξε δύο παίκτες με τελείως διαφορετικά στοιχεία όσον αφορά τη θέση του σμολ φόργουορντ, αφού πλαισίωσε τον Κέι Σι Ρίβερς με τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Δίπλα από το σκοράρισμα και τις μοναδικές αρετές του Αμερικανού, πρόσθεσε έναν παίκτη, ο οποίος μπορεί να προσφέρει χάρη στην ενέργεια και την αυταπάρνηση που δείχνει κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο Κέι Σι Ρίβερς αποτέλεσε μία από τις σταθερές αξίες των «πρασίνων» και αυτό χάρη στο έμπιστο σουτ από την περιφέρεια και το «δολοφονικό» του ένστικτο κάθε φορά που παίρνει τη μπάλα έξω από τα 6.75 μέτρα. Άλλωστε από τα χέρια του Αμερικανού σκόρερ αναμένεται να περάσουν πολλές μπάλες και τη νέα αγωνιστική σεζόν. Αντίθετα, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο με τον Ρίβερς στην επίθεση, ωστόσο πρόκειται για… πυρηνικό όπλο στην άμυνα! Χάρη στα αθλητικά του προσόντα, την ενέργεια και το πάθος που βγάζει αναμένεται να αποτελέσει ένα βασικό γρανάζι στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Παράλληλα ο Πασκουάλ γνωρίζει ότι είναι ο κατάλληλος παίκτης για να ανταποκριθεί σε όλες τις αλλαγές στην άμυνα, αφού μπορεί να αντιμετωπίσει παίκτες από το «1» μέχρι και το «4». Και φυσικά θα «τελειώνει» πολλές φάσεις με το αγαπημένο του «κόψιμο» από τη baseline παίρνοντας τη μπάλα ψηλά από τη στεφάνη…

Power Forward: Σίνγκλετον, Γκέιμπριελ, Φώτσης (;)

Όλα τα λεφτά ήταν η παραμονή του Κρις Σίνγκλετον! Μετά και το ποστάρισμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για την οριστική παραμονή του Αμερικανού φόργουορντ από τη στιγμή που δεν βρήκε το συμβόλαιο που έψαχνε στο ΝΒΑ, θεωρείται πολύ δύσκολο να πουληθεί σε κάποια ομάδα. Όμως όπως γράψαμε και πριν, πρέπει να υπάρχει ακόμα το ανοικτό παράθυρο σε περίπτωση που έρθει τελικά μεγάλη πρόταση. Και φυσικά μεγάλο ρόλο θα παίξει η θέληση του ίδιου του παίκτη. Πάντως σε περίπτωση που επισημοποιηθεί τελικά η παραμονή του, αυτό σημαίνει ότι θα είναι και φέτος ο x-factor της ομάδας, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Άλλωστε αποτέλεσε την «σταθερά» του Παναθηναϊκού καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και ο παίκτης που ήταν η… «πράσινη» εγγύηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, έγινε τόσο ντόρος γύρω από το όνομά του τις τελευταίες εβδομάδες. Φυσικά ο Σίνγκλετον μπορεί κάλλιστα να παίξει και στο «πέντε» με τον Τσάβι Πασκουάλ να κινείται πολύ ευέλικτα όσον αφορά τη front line της ομάδας. Κύριο μέλημά του ήταν να έχει παίκτες που να αγωνίζονται σε περισσότερες από μία θέσεις και αυτό θα το «έχει» σε πέντε από τους έξι «ψηλούς». Πίσω από τον Σίνγκλετον θα έρχεται ο Κένι Γκέιμπριελ, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορεί να «ανεβαίνει» και στο «τρία» ανάλογα πάντα τα σχήματα και τα πρόσωπα που θα θέλει να έχει ο Τσάβι Πασκουάλ. Ο Αμερικανός έδειξε πέρυσι ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια του προπονητή του Παναθηναϊκού, τόσο με την ενέργειά του σε άμυνα και επίθεση, όσο και με το πολύ καλό περιφερειακό του σουτ. Άλλωστε στο σχήμα με τους τρεις ψηλούς (Γκέιμπριελ, Σίνγκλετον, Γκιστ) έκανε και τη… διαφορά στο ΣΕΦ κατά τη διάρκεια του 5ου τελικού με τον Ολυμπιακό. Εάν και εφόσον παραμείνει και ο Φώτσης, τότε ο Πασκουάλ θα έχει έναν ακόμα παίκτης για πέντε λεπτά, ο οποίος με την εμπειρία του και το -πάντα- αξιόπιστο σουτ να «ξεκολλήσει» την ομάδα και να έχει τον δικό του ρόλο σε ειδικές καταστάσεις που θα διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Center: Γκιστ, Όγκαστ, Βουγιούκας

Ότι ακριβώς ισχύει στην περίπτωση του Κρις Σίνγκλετον, ισχύει και στην περίπτωση του Τζέιμς Γκιστ. Αν και πέρασε όλη τη καριέρα του στον Παναθηναϊκό ως «τεσσάρι» πέρυσι (και ειδικά μετά τον τραυματισμό του) έπαιξε περισσότερο στη θέση του σέντερ, τόσο με τον Σίνγκλετον δίπλα του, όσο και με τους Γκέιμπριελ ή Φώτση. Λίγες ήταν οι φορές που πήρε τον ρόλο του «πάουερ φόργουορντ» έχοντας στην ίδια πεντάδα τον Γιάννη Μπουρούση. Ο Αμερικανός αναμένεται να έχει και φέτος περισσότερες αρμοδιότητες στο «πέντε» και μαζί με τον Ζακ Όγκαστ να συμπληρώνει ένα άκρως αθλητικό δίδυμο. Ο Ελληνοαμερικανός μπορεί και εκείνος με τη σειρά του να «ανέβει» στο «τέσσερα» εάν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο ο Πασκουάλ και αυτό προκειμένου να υπάρχει επιπλέον ενέργεια και αθλητικότητα στην πεντάδα. Και αυτό διότι θεωρείται δύσκολο να βρεθεί στην ίδια πεντάδα με τον Ιαν Βουγιούκα. Ο 32χρονος σέντερ αποκτήθηκε για να καλύψει το «κενό» του Γιάννη Μπουρούση και ουσιαστικά θα έχει τον ίδιο -περίπου- ρόλο με τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας. Μπορεί να μην έχει την ίδια έντονη και ηγετική προσωπικότητα ωστόσο αναμένεται να προσφέρει τα ίδια -σε γενικές γραμμές- πράγματα στο παρκέ. Απέναντι σε βαριά κορμιά θα είναι η πρώτη επιλογή του Πασκουάλ, ο οποίος θα μπορεί να πάρει σκορ σε post up παιχνίδι αν και στην άμυνα έχει τις ίδιες -ίσως και περισσότερες- αδυναμίες με τον Μπουρούση. Πηγή: gazzetta.gr