Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ευαγγελική εκκλησία στη Νότιο Αφρική έκλεισε συμφωνία με τον επίσημο κατασκευαστή της βουβουζέλας, καθώς της αναγνωρίσθηκε η πατρότητα της «εφεύρεσης» της καραμούζας που αρέσκονται να φυσούν οι φίλαθλοι στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

«Πλέον θεωρούμαστε οι επίσημοι εφευρέτες της βουβουζέλας. Στο εξής πρόκειται να συνεργασθούμε», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ενώχ Μθέμπου, εκπρόσωπος της Εκκλησίας των Βαπτιστών της Ναζαρέτ στην Ινάντα, κοντά στο Ντέρμπαν.

Από την πλευρά του, ο Νιλ βαν Σάλκβικ, διευθυντής της Masincedane Sport, της εταιρείας που παράγει την πλαστική παραλλαγή της βουβουζέλας εδώ και μία δεκαετία, επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εκκλησίας, που αναμειγνύει τη χριστιανική πίστη με τις παραδόσεις των Ζουλού και ιδρύθηκε το 1910, η βουβουζέλα ανακαλύφθηκε από τον θεμελιωτή της Αϊζάια Σέμπε, τον οποίον το ποίμνιό του λατρεύει ως τον αφρικανό Μεσσία. Στις τελετές τους, τα μέλη της εκκλησίας χρησιμοποιούν το μονοφωνικό τούτο πνευστό όργανο, κατασκευασμένο από κέρατα αντιλόπης, ή σακχαροκάλαμο.

Στη δεκαετία του ’80, οι υποστηρικτές της ποδοσφαιρικής ομάδας Αμαζούλου του Ντέρμπαν υιοθέτησαν τη βουβουζέλα, της οποίας η χρήση επεκτάθηκε και σε άλλες ομάδες, όπως των Κάιζερ Σεφς, ενός εκ των μεγάλων συλλόγων του Σοβέτο.