Ύστερα από θητεία σε Αγιαξ, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς πείστηκε να ακολουθήσει τον Ζοσέ Μουρίνιο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πολλοί βιάστηκαν να δείξουν έλλειψη σεβασμού στον Σουηδό μύθο λέγοντας ότι δεν θα τα καταφέρει στην Premier League. Ο Ζλάταν έπαιξε σε 46 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, σκόραρε 28 φορές και στη μία και μοναδική σεζόν του στο Old Trafford κατέκτησε Europa League, League Cup και Community Shield. Ο σοβαρός τραυματισμός του τον Απρίλιο στον αγώνα με την Αντερλεχτ δεν του επέτρεψε να ξεπεράσει για ακόμα μία φορά τα 30 γκολ σε μία σεζόν και από το 2018 αναμένεται να κάνει μία ακόμα ελεύθερη μεταγραφή που θα συζητηθεί.

Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι

prtoms3 Αφού έναν χρόνο νωρίτερα είχαν χάσει τον Μάριο Γκέτσε, το 2014 οι οπαδοί της της Ντόρτμουντ δέχθηκαν ακόμα ένα ‘πλήγμα’ από την Μπάγερν Μονάχου, η οποία απέκτησε χωρίς να πληρώσει τίποτα τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Αν και η BvB είχε συμφωνήσει ουσιαστικά να τον κρατήσει για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και όχι να κάνει cash-in έναν χρόνο νωρίτερα, έχασε έναν από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς των τελευταίων ετών. Ο Λέβα έβαλε 25 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στην πρώτη του σεζόν στο Allianz Arena, επίδοση πολύ χαμηλότερη από τις επόμενες δύο, στις οποίες σημείωσε 42 και 43 αντίστοιχα. Σε 147 αγώνες με την Μπάγερν, ο Πολωνός φορ έχει πετύχει μέχρι στιγμής 110 τέρματα και έχει βοηθήσει σημαντικά στην κατάκτηση 3 τίτλων στην Bundesliga, ενός Κυπέλλου και ενός Super Cup.

Εστεμπάν Καμπιάσο

prtoms1 Δίκαια μία από τις κορυφαίες ελεύθερες μεταγραφές όλων των εποχων καθώς ο Εστεμπάν Καμπιάσο αποχώρησε το 2004 από την Ρεάλ Μαδρίτης για χάρη της Ιντερ στην οποία έπαιξε για δέκα χρόνια και κατέκτησε τα πάντα. Ο Αργεντινός μέσος ήταν βασικός στους Nerazzurri όλο αυτό το διάστημα και έβαλε στο παλμαρέ του 5 πρωταθλήματα , το περιβόητο τρεμπλ το 2010 όταν προπονητής στο Meazza ήταν ο Ζοσέ Μουρίνιο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων. Το 2014 το κλαμπ του Μιλάνο δεν προσέφερε στον Καμπιάσο νέο συμβόλαιο και έτσι ο διεθνής άσος μετακόμισε στην Λέστερ, όμως είχε ήδη χτίσει μια εκπληκτική φήμη και είχε γράψει ιστορία με την Ιντερ. Μια ιστορία ενός legend, ο οποίος μάλιστα είχε αποκτηθεί χωρίς να κοστίσει ούτε ένα ευρώ.

Σολ Κάμπελ

prtoms6 Σίγουρα μία από τις ελεύθερες μεταγραφές που προκάλεσε μίσος και αντιδράσεις, καθώς ο Σολ Κάμπελ αποχώρησε από την Τότεναμ χωρίς να αφήσει ούτε ένα ευρώ στο club για να φορέσει τη φανέλα της μισητής, Αρσεναλ το 2001. Η απόφαση αυτή τον βάφτισε «Ιούδα» στα μάτια των οπαδών των Spurs και τους πόνεσε ακόμα περισσότερο όταν το 2004 ήταν καθοριστικός στο αήττητο πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι Gunners. Ο Αγγλος σέντερ μπακ σκόραρε στον τελικό του Champions League κόντρα στην Μπαρτσελόνα, μερικές εβδομάδες πριν το τέλος της πρώτης του θητείας στην Αρσεναλ (2001-2006). Μερικά χρόνια αργότερα, ο Αρσέν Βενγκέρ τον κάλεσε πίσω σαν κάλυψη για τη θέση του στόπερ για τη σεζόν 2009-10. Κατέκτησε δύο τίτλους Premier League, 3 Κύπελλα και ένα Community Shield.

Πολ Πογκμπά

prtoms5 Ο περιορισμένος χρόνος συμμετοχής του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκαναν τον Πολ Πογκμπά να αποχωρήσει από το Old Trafford και να ενταχθεί το 2012 με ελεύθερη μεταγραφή στην Γιουβέντους του Αντόνιο Κόντε. Ο Γάλλος μέσος πήρε άμεσα ευκαιρίες από τον allenatore και άρπαξε τις ευκαιρίες, θέτοντας τον εαυτό του ανάμεσα στα κορυφαία ταλέντα στον κόσμο, τα οποία συνδύαζαν θέαμα με ουσία. Οι ομάδικές και ατομικές επιτυχίες, έβαλαν τον Πογκμπά για τρία χρόνια στην κορυφαία 11άδα της Serie A, όπως και σε εκείνη της UEFA και της FIFPro το 2015. Από αχρησιμοποίητος νεαρός, ο Γάλλος ύστερα από τέσσερα χρόνια έσπασε το ρεκόρ μεταγραφής όλων των εποχών καθώς για να τον πάρουν πίσω, οι Κόκκινοι Διάβολοι έβαλαν στον λογαριασμό της Μεγάλης Κυρίας 105+5 εκατ. ευρώ. Τέσσερα Scudetti, 2 Coppa Italia και 2 Supercoppa, όπως και 178 αγώνες και 34 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις ήταν ο απολογισμός του Πογκμπά με την Γιούβε.

Μίχαελ Μπάλακ

prtoms2 Το 2006 ο Μίχαελ Μπάλακ απέρριψε την προοπτική να φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να υπογράψει στην Τσέλσι, αφού το συμβόλαιό του με την Μπάγερν Μονάχου ολοκληρώθηκε. Ο Γερμανός μέσος είχε μία πρώτη σεζόν που συνοδεύτηκε από κριτική από τα media στο Νησί καθώς οι εμφανίσεις του δεν ήταν αυτές που αναμενόταν, ο τραυματισμός του κόστισε και υπήρξαν ρεπορτάζ ότι θα αποχωρήσει άμεσα από το Stamford Bridge. Παρόλα αυτά, ο Μπάλακ διέψευσε τους πάντες. Η σεζόν 2007-08 βρήκε τον Γερμανό να κάνει μια σειρά από εκπληκτικές εμφανίσεις, οι οποίες μάλιστα έγιναν ακόμα καλύτερες την επόμενη χρονιά. Τελικά ο Μπάλακ είχε συνολικά ένα επιτυχημένο πέρασμα από την Αγγλία από την οποία αποχώρησε ύστερα από την επιμονή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς να προσφέρονται στους παίκτες άνω των 30 ετών μονοετή συμβόλαια. Ο Κάρλο Αντσελότι ήθελε να τον κρατήσει αλλά τελικά αποχώρησε το 2010 έχοντας κατακτήσει Premier League, FA Cup (3), League Cup και Community Shield. Σε 166 αγώνες έβαλε 25 γκολ.

Αντρέα Πίρλο

prtoms4 Το 2011, έχοντας μόλις κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στον πάγκο, η Μίλαν θεώρησε ότι τα καλά χρόνια του Αντρέα Πίρλο ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό μεν ίσχυε, όμως οι Rossoneri ‘πλήρωσαν’ το ότι τον άφησαν ελεύθερο βλέποντάς τον να τα πηγαίνει εξαιρετικά με την Γιουβέντους στην οποία δεν κόστισε τίποτα. Ο Maestro έκανε εκπληκτικά πράγματα με την ομάδα του Αντόνιο Κόντε την οποία βοήθησε να επιστρέψει στην κορυφή της Ιταλίας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ο Πίρλο για τέσσερα χρόνια χάρισε στιγμές μαγείας στους Bianconeri, με τους οποίους έφτασε στον τελικό του Champions League το 2015 και στη συνέχεια αποχώρησε για να παίζει στο MLS. Αν και δεν κατέκτησε με την Γιουβέντους κάτι που δεν είχε κατακτήσει με την Μίλαν, δέθηκε με την Γιούβε με την οποία πήρε 4 Scudetti, 2 Coppa Italia και 2 Supercoppa σημειώνοντας 19 γκολ, κυρίως από απευθείας εκτελέσεις φάουλ, σε 164 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Πηγή: gazzetta.gr