«Θέλω να πετύχω τέσσερα ή πέντε γκολ ακόμα, το πρώτο με αντίπαλο τη Σπόρτινγκ. Το να βάλω 15 γκολ στην πρώτη μου σεζόν στη Ρεάλ Σοσιεδάδ θα είναι κάτι το υπέροχο», δήλωνε ο Γουίλιαν Ζοζέ πριν την αναμέτρηση της ομάδας του με τη Χιχόν. Τήρησε το λόγο του. Σκόραρε μόλις στο 3′ απέναντι στη Σπόρτινγκ, βρήκε δίχτυα και με τη Λα Κορούνια, ενώ μέσα στο Μεστάγια σημείωσε το δεύτερο γκολ των Βάσκων από την άσπρη βούλα. Έφτασε τα 12 στη Λα Λίγκα, έχοντας ακόμα τέσσερα ματς μπροστά του. Ο Γουίλιαν είναι αυτή τη στιγμή ο Βραζιλιάνος με τα περισσότερα γκολ στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παρότι είχε έναν τραυματισμό που κόστισε στον ίδιο, αλλά και στην ομάδα του. Στο Σαν Σεμπαστιάν έχουν ξεκινήσει τις συγκρίσεις με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, αφού μετά από πολύ καιρό έχουν στην περιοχή έναν κανονικό finisher, ικανότατο και με το κεφάλι. Ο Βραζιλιάνος έχει σημειώσει επτά γκολ με κεφαλιές στο πρωτάθλημα και ένα στο Κύπελλο, όντας πρώτος στη συγκεκριμένη κατηγορία, έχοντας ένα περισσότερο από τον Σέρχιο Ράμος. Έχει ήδη ισοφαρίσει τα γκολ του Κοβάσεβιτς με κεφαλιές την top σεζόν 2002/03 και η ικανότητά του έχει μεγιστοποιήσει την ισχύ της ομάδας του Εουσέμπιο. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο δύο από τα τέρματα αυτά έχει προέλθει από στημένη φάση. Τα υπόλοιπα ήταν από οργανωμένες επιθέσεις, που κατέληξαν στο κεφάλι του και μάλιστα από πέντε διαφορετικούς πασέρ. Χωρίς να χρειαστεί περίοδο προσαρμογής και με τον Εουσέμπιο να κατανοεί τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του από την περιοχή, δημιούργησε χημεία με τους πλάγιους επιθετικούς και οι κινήσεις του γίνονται συντονισμένα με εκείνων. Ήδη από το πρώτο του ματς που έπαιξε βασικός, βρίσκοντας παράλληλα και δίχτυα, οι συμπαίκτες του φρόντισαν να το δείξουν και με τις δηλώσεις του. Ο Πιάτι, που έβγαλε την ασίστ για το γκολ του απέναντι στην Εσπανιόλ ρωτήθηκε για την πάσα του είπε: «Εκείνο που τον έκανε καλή ήταν ο Γουίλιαν με την τρομερή κεφαλιά του».

Τα γκολ του επίσης δίνουν βαθμούς. Στα δέκα ματς που έχει σκοράρει στο Πρωτάθλημα, η Ρεάλ μετρά 8 νίκες και δύο ισοπαλίες και η επιστροφή του μετά τον τραυματισμό που είχε στο ματς με την Εσπανιόλ στις 10/2, σε συνδυασμό με αυτές των Θουρουτούθα και Ιγιαραμέντι, έδωσαν νέα δυναμική για το φινάλε. Μαζί τους, αλλάζει και η απόδοση του Οϊαρθάμπαλ, επίσης σκόρερ στο Μεστάγια. Η συνύπαρξή του στην 11άδα με τον Γουίλιαν Ζοζέ δίνει διαφορετικές επιλογές, όπως για παράδειγμα στο ματς με την Ντεπορτίβο που κινήθηκε περισσότερο ως δεύτερος επιθετικός, ανοίγοντας χώρους για τον συμπαίκτη του. Η Σοσιεδάδ δημιουργεί περισσότερο, φτιάχνει ευκαιρίες, είναι περισσότερο απρόβλεπτη. Εάν δεν γίνει το… θαύμα και πάρει η Αλαβές το Κύπελλο, η έβδομη θέση στην Πριμέρα δίνει έξοδο στο Europa League. Η Σοσιεδάδ μοιάζει να την έχει εξασφαλισμένη, παλεύοντας παράλληλα για υψηλότερα. Βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πίσω από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και δύο από τη Βιγιαρεάλ. Την ίδια στιγμή, ο Γουίλιαν Ζοζέ έχει πετύχει περισσότερα τέρματα από τους πολυδιαφημισμένους και πανάκριβους συμπατριώτες του. Έχει αφήσει πίσω, έστω και για ένα γκολ, Βραζιλιάνους όπως ο Φιρμίνο, ο Κουτίνιο, ο Γουίλιαν, ο Νεϊμάρ, ο Λούκας Μόουρα.

Μετρά 14 γκολ σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και είναι πολύ κοντά στον στόχο που είχε θέσει ο ίδιος για τον εαυτό του στην πρώτη χρονιά του στη Χώρα των Βάσκων. Πιθανότατα δεν θα είναι διαθέσιμος για το επόμενο ματς με τη Γρανάδα, λόγω ενοχλήσεων, όμως απέχει ελάχιστα από τον ατομικό και ομαδικό στόχο. Αποδεικνύει παράλληλα ότι ο Εουσέμπιο διάβασε εξαιρετικά τις ικανότητές του σε συνάρτηση με αυτές των συμπαικτών του και το πλάνο που είχε κατά νου, απογειώνοντας τον 25χρονο που μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές ομάδων στην Ισπανία, δείχνει να βρίσκει την Ιθάκη του. Πηγή: gazzetta.gr